Článek
Postup
01.
Čočku už dnes naštěstí není třeba přebírat, ale jen zkontrolovat, jestli se v ní přece jen neobjevil kamínek, na kterém by si člověk vylomil zub. Čočku jsem tedy jen propláchla, zalila v hrnci vodou a na mírném plameni ji vařila asi 25 minut do měkka. Pak jsem čočku slila, osolila a nechala chvíli ležet.

Foto: Petr Makovička
02.
Mezitím jsem na pánvi rozpustila kousek sádla a zpěnila na něm cibulku, kterou jsem také náležitě osolila. Zezlátlou cibuli a tymián jsem přidala k čočce, vše jsem promíchala a přiklopila poklicí, aby se tymián trochu spařil a změkl.

Foto: Petr Makovička
03.
Na té stejné pánvi jsem rozpustila kousek másla, zaprášila jej hladkou moukou a usmažila tmavší jíšku. Když byla hotová, zalila jsem ji asi 3 dl vody a umíchala dohladka, až vznikla hustá hmota. Do té jsem nakonec přidala ještě ocet a vše promíchala i s čočkou. Vařit už nic nebylo potřeba, v tuto chvíli ještě můžete pokrm dochutit trochou octa nebo soli – té totiž čočka „spolyká“ neuvěřitelné množství.
04.
Nakonec jsem na pánvi přes formičku usmažila volské oko (nezapomeňte žloutek trochu osolit a opepřit!) a opekla nakrojenou uzenku, protože jak jinak uzeniny moc nejím, tak čočku si bez ní ani bez vajíčka představit nedovedu. Komu se nelíbí polosyrový žloutek, může vajíčka uvařit naměkko (8 minut).

Foto: Petr Makovička