Článek
Postup
01.
Čočku už dnes naštěstí není třeba přebírat, ale jen zkontrolovat, jestli se v ní přece jen neobjevil kamínek, na kterém by si člověk vylomil zub. Čočku jsem tedy jen propláchla, zalila v hrnci vodou a na mírném plameni ji vařila asi 25 minut do měkka. Pak jsem čočku slila, osolila a nechala chvíli ležet.
02.
Mezitím jsem na pánvi rozpustila kousek sádla a zpěnila na něm cibulku, kterou jsem také náležitě osolila. Zezlátlou cibuli a tymián jsem přidala k čočce, vše jsem promíchala a přiklopila poklicí, aby se tymián trochu spařil a změkl.
03.
Na té stejné pánvi jsem rozpustila kousek másla, zaprášila jej hladkou moukou a usmažila tmavší jíšku. Když byla hotová, zalila jsem ji asi 3 dl vody a umíchala dohladka, až vznikla hustá hmota. Do té jsem nakonec přidala ještě ocet a vše promíchala i s čočkou. Vařit už nic nebylo potřeba, v tuto chvíli ještě můžete pokrm dochutit trochou octa nebo soli – té totiž čočka „spolyká“ neuvěřitelné množství.
04.
Nakonec jsem na pánvi přes formičku usmažila volské oko (nezapomeňte žloutek trochu osolit a opepřit!) a opekla nakrojenou uzenku, protože jak jinak uzeniny moc nejím, tak čočku si bez ní ani bez vajíčka představit nedovedu. Komu se nelíbí polosyrový žloutek, může vajíčka uvařit naměkko (8 minut).