Hlavní obsah

Bára Hrzánová se bude vdávat

Foto: Majka Votavová

Bára Hrzánová chce ženicha s titulemFoto: Majka Votavová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragikomedie, fraška, absurdita, groteska či satira. To vše mohou být přídomky hry Ženitba, která byla nově uvedena na prknech Divadla Na Jezerce. Bára Hrzánová, Jan Hrušínský, Radek Holub nebo Miroslav Vladyka mají společnou jednu velkou touhu - chtějí vstoupit do svazku manželského, a to hned!

Článek

Pražské Divadlo Na Jezerce zařadilo do svého repertoáru premiérově i jedno dílo z ruské klasiky. Režisér Lukáš Hlavica sáhl po frašce Ženitba, jejímž autorem je N. V. Gogol.

Slečna Agáta Tichonovna Kuperďaginová (Bára Hrzánová) je žena, která se rozhodla, že se konečně vdá. Případným ženichům může nabídnout nejen své 44leté neposkvrněné tělo, ale především i tučné věno v podobě obrovského domu. Sama od ženicha očekává jediné - musí mít titul.

O pomoc požádá dohazovačku Teklu (Miluše Šplechtová), která je ve svém oboru opravdu třídou. A tak se stane, že se jednoho slunečného odpoledne objeví v Agátině domě hned šest ženichů. Koho z nich si však Agáta vybere? Vysloužilého vojáka Žvanikina v podání Miroslava Vladyky, Radka Holuba v roli vysokého úředníka, nebo snad chamtivce Nenažraného (Jan Hrušínský)?

Foto: Majka Votavova

Ženiši jsou jeden lepší než druhýFoto: Majka Votavova

Hra je poměrně netypická formou dialogů. Herci totiž komunikují i s diváky, stojí čelem do publika a očekávají ohlas, názor, reagují na divákův smích. Scéna je propracovaná. Kam jen oko dohlédne, samý starobylý nábytek, stěny obložené dřevem a nespočet svatých obrázků. Herci podávají výborné výkony, hvězdou je tradičně Bára Hrzánová, která je téměř vždy zárukou skvělého představení.

A jak to nakonec dopadne - koho si slečna Agáta vybere? To už musíte zjistit sami. Třeba tak, že si uděláte kulturní večer a zajdete do Divadla Na Jezerce na představení Ženitba.

N. V. Gogol: Ženitba - Divadlo Na Jezerce Překlad: Leoš Suchařípa Režie: Lukáš Hlavica Hrají: Bára Hrzánová, Miluše Šplechtová, Radek Holub, Marek Taclík, Jan Hrušínský, Miroslav Vladyka a další Délka včetně přestávky: 165 minut Nejbližší představení: 15. 3. 2009 od 19.00

Reklama

Načítám