Hlavní obsah

Bikiny vyrážka číhá i na vás!

Foto: Thinkstock

Mokré plavky mohou způsobit vyrážkuFoto: Thinkstock

Reklama

Letní nebezpečí! Pozor, i pouhopouhá procházka v horku může způsobit vyrážku! A co teprve vlhké plavky, sport či nadváha? To všechno může být původcem infekce kůže! Vyhněte se zapaření, díky našim radám.

Článek

Už se vám stalo, že po tom, co jste v mokrých plavkách posedávala na okraji bazénu a povídala si s kamarádkou, se vám na zadečku objevily červeně zbarvené pupínky? Tento jev, který pálí a svědí se nazývá bikiny vyrážka. Jak vzniká?

„Dar“ z koupaliště

Choroboplodné zárodky nacházející se v plavkách se sezením vtlačí do kožních vlasových pórů a vznikne zánět vlasových váčků čili folikulitida. Říkáte si: Jaké vlasy? Jaké chloupky, když mám zadeček hladký jako mimino? Ono je to tak, že velká část povrchu těla je pokryta jemnými, někde i skoro neviditelnými chloupky, které pochopitelně mají i své váčky – folikuly.

Hurá do boje

Jakmile pocítíte svědění pod plavkami, okamžitě se jich zbavte, a skočte pod nejbližší sprchu. Kožní lékařka MUDr. Eva Šedá dále doporučuje: „Klasicky se umyjte mýdlem s desinfekčním účinkem. Postižená místa však zásadně opakovaně nedrhněte ani netřete. Mýdla a mechanický zásah samotnou masáží mohou zanést infekci do větší plochy i hloubky a ničí přirozenou ochrannou povrchovou vrstvu kůže, takže boj s infekcí by mohl být ještě horší. Navíc jakákoliv infekce na kůži je přímo kontraindikací mechanického peelingu (stejně jako u akné). Ke zklidnění použijte např. Bepanthen plus krém, který má i desinfekční přísadu, nebo k zasušení Imazol pastu. Větší projevy nebo projevy nereagující do třech dnů viditelným zlepšením svěřte do rukou lékaře, který předepíše roztok s antibiotiky, eventuálně kombinaci antibiotik s kortikoidy. Inkriminovaná místo neholte ani dnes, ani zítra, dokud vyrážka neustoupí.“

Foto: archiv firem

Bepanthen i Imazol jsou volně prodejné lékyFoto: archiv firem

Zároveň lékařka podotýká, že rozdíl mezi folikulitidou a problémem zvaným potničky, což jsou drobné zarudlé pupínky (zánět potních žláz při zvýšeném pocení), je pro laika minimální, neboť často se tyto choroby kombinují. Přispívá k nim i obezita. Jak je to možné?

Intertrigo, věčný problém!

Vyrážka totiž může vzniknout i „pouhým“ třením kůže o kůži. Osobám, byť s malou nadváhou, je situace se zapařením velmi dobře známá. Větší objem stehen zapříčiní, že se jedno tře o druhé, kůže se ve spojení s potem podráždí a při zpáteční cestě z vyhřátého města již krok není tak lehký a bezproblémový. Ba naopak se jedná o dost nepříjemnou a bolestivou situaci, zvlášť když má dotyčná osoba třeba sukni a jde opravdu o těsný kontakt pokožky. Tento jev se nazývá intertrigo.

„Jde o mechanické tření v místě vlhké zapářky, kdy dojde k odření kůže a následné komplikaci přemnoženou mikrobiální florou kůže. Léčba: Bepanthen plus (již zmiňovaný), na mokvající intertrigo Imazol pastu k zasušení,“ doporučuje kožní lékařka Šedá.

Stop bolesti!

Jako rychlou pomoc můžete zarudnutí zchladit studeným obkladem nebo ledem, který umírní podrážděnou pokožku. Ve velkém horku noste zásadně bavlněné oblečení, které saje pot. Pokud jste náchylné na vyrážku na stehnech, zvlášť když máte na sobě sukni, zvolte radši bavlněné kraťasy volnějšího střihu nebo tříčtvrteční kalhoty, které zamezí tření stehen jedno o druhé. A samozřejmě popřemýšlejte nad úbytkem své tělesné váhy.

Reklama

Související témata:

Načítám