Článek
Kdoule bývaly kdysi ozdobou mnoha zahrad, dnes je ale potkáte spíš výjimečně. Ale rozhodně se vyplatí si je sehnat. Džem z nich má totiž velmi zajímavou chuť - je lehce nakyslý, jemně voní po medu a spolu s citronem a kořením se hodí nejen na lívance nebo palačinky, k promazání pečiva i piškotu, ale i k sýrům. Na výrobu džemu si kupte buď citron chemicky neošetřený, nebo použijte sušenou citronovou kůru. Zavařovací triky: Jak vyrobit nejlepší marmelády a ušetřit?
Postup
01.
Kdoule oloupejte nožem nebo škrabkou na brambory, odstraňte jádřince a nakrájejte na kousky. Slupky rozhodně nevyhazujte, dodají džemu vůni a chuť. Vložte je spolu asi s 300 ml vody do hrnce, přidejte cukr a povařte do rozpuštění cukru. Po provaření slupky vyjměte a teprve pak je můžete vyhodit.
02.
V jiném hrnci povařte nakrájené kdoule s trochou vody a citronovou šťávou z celého citronu. Pak je přendejte k cukrovému rozvaru a přidejte i skořici, badyán a kůru z celého bio citronu. Pokud ho nemáte, lze ho nahradit lžičkou mleté sušené citronové kůry. Vařte asi 30 minut, dokud kdoule nezměknou a džem nezhoustne.
03.
Až budou kdoule měkké, vyndejte z nich všechno koření i citronovou kůru a můžete se rozhodnout: buď džem necháte s kousky ovoce, nebo ho můžete rozmixovat. Můžete udělat i kompromis, kdy část rozmixujete a pak přidáte kousky - záleží na vás. Ještě horký džem přeložte do vymytých a sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a zavařte ještě asi 20 minut při teplotě 80 °C.