Hlavní obsah
Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Kdoule jsou trochu zapomenuté a také tak trochu záhadné ovoce. Tvarem připomínají jablka nebo hrušky, ale chutí i vůní jsou naprosto jedinečné. A jedinečný je i kdoulový džem, který voní navíc i po skořici a badyánu.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 zavařovacích sklenic
  • 1 000 g kdoulí
  • 500 g cukru
  • 1 ks citronu
  • 1 ks celé skořice
  • 2 hvězdičky badyánu
Neobsahuje alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Kdoule bývaly kdysi ozdobou mnoha zahrad, dnes je ale potkáte spíš výjimečně. Ale rozhodně se vyplatí si je sehnat. Džem z nich má totiž velmi zajímavou chuť - je lehce nakyslý, jemně voní po medu a spolu s citronem a kořením se hodí nejen na lívance nebo palačinky, k promazání pečiva i piškotu, ale i k sýrům. Na výrobu džemu si kupte buď citron chemicky neošetřený, nebo použijte sušenou citronovou kůru. Zavařovací triky: Jak vyrobit nejlepší marmelády a ušetřit?

Postup

01.

Kdoule oloupejte nožem nebo škrabkou na brambory, odstraňte jádřince a nakrájejte na kousky. Slupky rozhodně nevyhazujte, dodají džemu vůni a chuť. Vložte je spolu asi s 300 ml vody do hrnce, přidejte cukr a povařte do rozpuštění cukru. Po provaření slupky vyjměte a teprve pak je můžete vyhodit.

02.

V jiném hrnci povařte nakrájené kdoule s trochou vody a citronovou šťávou z celého citronu. Pak je přendejte k cukrovému rozvaru a přidejte i skořici, badyán a kůru z celého bio citronu. Pokud ho nemáte, lze ho nahradit lžičkou mleté sušené citronové kůry. Vařte asi 30 minut, dokud kdoule nezměknou a džem nezhoustne.

03.

Až budou kdoule měkké, vyndejte z nich všechno koření i citronovou kůru a můžete se rozhodnout: buď džem necháte s kousky ovoce, nebo ho můžete rozmixovat. Můžete udělat i kompromis, kdy část rozmixujete a pak přidáte kousky - záleží na vás. Ještě horký džem přeložte do vymytých a sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a zavařte ještě asi 20 minut při teplotě 80 °C.

Energetická hodnota celkem pro 1 zavařovací sklenici
Energie2 220,08 kJ
Bílkoviny0,23 g
Tuky0,15 g
Sacharidy129,58 g
Sůl0,02 g
SAFA0,02 g
Vláknina4,98 g
Cukry119,82 g

Načítám