Hlavní obsah

Bizarní techniky očisty těla. Troufli byste si na ně?

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Myslíte, že jóga je jen pomalé fyzické cvičení? Pak vás vyvedeme z omylu. Kromě ásan neboli pozic, které mají posilovat tělo, jsou nedílnou součástí jógy i dechová cvičení, která zklidňují mysl, a v neposlední řadě také různé očistné techniky. Někdy jde o praktiky dosti nechutné.

Článek

Očistné techniky jógy se dalece liší od západních detoxikačních kúr prováděných jednou dvakrát do roka. V Indii absolvují různé očistné techniky jogíni každý den. A ani zdaleka nejde o to, že si dáte čtyřiadvacetihodinový půst. Dělají takové věci, jako je řízené zvracení, polykání bavlny nebo výplach střev!

Podle indického spisku „Hatha Jóga Pradipika“ z přelomu patnáctého a šestnáctého století by se díky těmto technikám mělo celé tělo zbavit všech nečistot. Soubor zahrnuje očistu dutin, jazyka, jícnu, žaludku, střev, zraku a smyslových orgánů a také pročištění plic a mozkových laloků. Pojďme si alespoň některé praktiky představit.

Konvičkou na zdravé dutiny

Začneme trochu zvolna, a to procedurou, která je v současnosti poměrně rozšířená i v Evropě. Technika sútra néti (očista nosohltanu) se provádí za pomoci konvičky naplněné slanou vodou o teplotě lidského těla.

„Teplá voda se nalévá postupně do obou nosních dírek. Ty jsou propojeny s vedlejšími nosními dutinami, slznými kanálky a skrze Eustachovu trubici i s vnitřním uchem. Teplá slaná voda pomáhá vyplavovat usazené hleny. Techniku sútra néti lze označit za symptomatickou léčbu, léčící příznaky s lokálním účinkem. Tato technika je v západním světě čím dál oblíbenější a používá se k prevenci chronických zánětů cest dýchacích, zánětů středního ucha a do jisté míry může při včasné aplikaci ulehčit život i sezonním alergikům,“ popisuje Tereza Novotná, lektorka jógy a fyzioterapeutka.

Foto: Koldunov, Shutterstock.com

Očistná technika sútra néti, kdy si pomocí konvičky vyplachujete vodou nos, je už známá a používaná i v EvropěFoto: Koldunov, Shutterstock.com

Škrabkou proti bakteriím

Kromě dutin myslí očistné jógové techniky také na orgány. Jedním z nich je jazyk. Při technice zvané džihva dhauti (očista jazyka) se používá škrabka na jazyk k odstranění povrchových toxinů a bakterií.

„Vzhledem k množství těchto látek na jazyku nestačí použití kartáčku. Indové proto k ústní hygieně používají jak kartáček na čištění zubů, tak škrabku na jazyk. Jeho každodenní čištění může být vhodnou prevencí před běžnými nemocemi či lokální symptomatickou léčbou k zamezení rozšíření nemoci dále do organismu,“ popisuje Tereza Novotná.

Proplachování dutin anebo seškrabávání bakterií z jazyka je celkem neškodné a poměrně běžné i u nás. Pokud byste se ale chtěli pouštět do následujících technik, v žádném případě je nezkoušejte sami, varuje odbornice: „Před začátkem praktikování očistných technik je nutné zvážit svůj aktuální zdravotní stav a rozhodně doporučuji osobní konzultaci s odborníkem či lékařem, který může poradit s intenzitou a délkou prováděných technik.“

Řízené zvracení proti kyselému žaludku

Tato očista břicha (džala dhauti) má zvracením zbavit tělo i mysl všech usazených nečistot. Procedura slibuje především posílení imunity. Kromě toho ale zlepšuje stav pleti, posiluje srdce, pomáhá při léčbě zubů, zácpě a trávicích potížích. Dokonce prý pomáhá i na astma a v akutním případě pomůže od nevolnosti nebo překyselení žaludku.

„Smíchejte dva litry teplé asi čtyřicetistupňové vody s jednou čajovou lžičkou soli. Vestoje pak připravenou tekutinu rychle vypijte. Poté se lehce předkloňte, jemně zatlačte levou rukou na břicho a prsty pravé ruky si strčte do krku. Celé množství vody vyjde následně ven. Techniku provádějte na prázdný žaludek. Nepraktikujte v případě vysokého krevního tlaku a zvýšeném nitroočním tlaku,“ popisuje techniku řízeného zvracení Tereza Hausmanová, lektorka jógy a meditace.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Řízené zvracení je jednou z tradičních očistných jógových technik, které ortodoxní jogíni praktikují denně při východu slunceFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Polykání bavlny pro čisté útroby

Pro očistu trávicího traktu se ale používají i horší praktiky než popíjení slané vody a následné zvracení. Technika vastra dhauti je metoda polykání bavlny, která má pročistit žaludek a horní trávicí cesty. Potřebujete k ní asi třímetrový, zhruba deset centimetrů široký pruh bavlny namočený do teplé slané vody. Ten začnete pomalu polykat. V momentě, kdy z pusy čouhá už jen zhruba dvacet centimetrů, je nutné ho začít opatrně vytahovat zpět. Při tom se na něj nachytají nečistoty, které v trávicím traktu zůstávají, a zbaví vás tak všeho, co tělu neprospívá a co neodejde přirozenou cestou.

Tato technika patří mezi náročné, a proto ji rozhodně nezkoušejte sami doma. Lze ji praktikovat pouze se zkušenými lektory.

Slanou vodou proti zaneseným střevům

A slaná voda má svou roli i v poslední technice, kterou zmíníme. Je jí takzvaná šankprakšalána neboli výplach střev. Při té je nutné vypít postupně dva a půl litru slané vody a mezitím odcvičit sérii speciálních cviků. Celé to trvá asi dvě hodiny, během kterých se chodíte vyprazdňovat. Cviky stlačují vodu v těle dolů a ta propláchne celý organismus. Je tedy třeba být v blízkosti toalety, protože tento speciální druh klystýru je opravdu velmi účinný.

Co si myslíte o těchto technikách? Vyzkoušeli byste nějakou?

Reklama

Související témata:

Načítám