Hlavní obsah

Klystýr jako detox: Ano, nebo ne? Odborníci varují

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako se na jaře hovoří o nutnosti detoxikovat tělo po zimě, objevují se podobné názory i s příchodem podzimu. Odpočinout si od grilovaček a zmrzliny odlehčeným jídelníčkem a pohybem není špatný nápad. Někdo ale volí drastičtější metody, například klystýr. Opravdu prospívá?

Článek

Pro většinu lidí je klystýr spočívající ve výplachu střeva spíše nepříjemnou procedurou, kterou je nutné podstoupit před určitými lékařskými vyšetřeními a výkony. Najdou se ale i tací, kteří si klystýr provádějí pravidelně sami doma. Berou ho jako způsob očisty střev, jenž z jejich těla odplaví jedovaté látky.

Jen v určitých situacích

K výplachu někteří experimentátoři navíc nepoužívají jen vodu, ale také kávu, nebo dokonce vlastní moč. Nejenže neexistují vědecké důkazy, že by takové počínání opravdu tělu prospívalo, ale jsou s ním spojena i určitá rizika – zejména pokud ho provádí nezkušený člověk v domácích podmínkách.

Lékařka Miluše Vostradovská ze zdravotnického zařízení Canadian Medical proto klystýr uznává jen v určitých situacích. „Určitě nejsem zastánkyní používání klystýru k detoxikaci. Jeho provádění je oprávněné v medicíně jako součást přípravy před endoskopickým vyšetřením, před rentgenovým vyšetřením tlustého střeva, před operací nebo před porodem. Jako léčebný prostředek se klystýr používá pouze v případě zácpy,“ uvádí lékařka.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Opakované klystýry mohou způsobit nepříjemné bolesti břicha i zácpuFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pozor na komplikace

Klystýr, který neschválil lékař a navíc ho provádí amatér, může vyvolat nevolnost, nadýmání, křeče i zvracení, podráždit a poškodit střevo a také snížit jeho schopnost vstřebávat živiny a minerály. Při pravidelně se opakující aplikaci navíc hrozí, že zažívací systém zleniví, přestane dělat svou práci a dotyčný jedinec začne mít problémy s vyprazdňováním bez klystýru.

Určitě už jste jistě slyšeli, že až 70 procent imunity člověka se nachází ve střevech. Proto je problematická i skutečnost, že klystýr odplavuje mikroorganismy. Ve střevech jsou kromě škodlivých bakterií i zástupy těch prospěšných a při výplachu se odporoučejí zástupci obou skupin.

„Jestliže člověk netrpí žádnými obtížemi a klystýr si nechává aplikovat jen z očistných důvodů, připravuje se o důležitou střevní mikroflóru. Ta má vliv na celkový imunitní systém i na trávení. Není-li ve správném stavu, může způsobit nejrůznější obtíže, jako jsou pocity plnosti nebo plynatost. Lidé, u kterých byl klystýr z nějakého důvodu proveden, by po něm měli užívat probiotika k opětovnému osídlení střevní sliznice,“ radí lékařka.

Pečujte o svůj mikrobiom

Chcete-li tedy udělat pro svá střeva maximum, zaměřte se spíše na pravidelnou pohybovou aktivitu, která pomáhá zlepšit střevní pohyby, a úpravu jídelníčku.

„Studie ukazují, že při změně jídelníčku se osídlení střev začíná měnit již po 24 hodinách. V rámci pestré stravy je důležitý pravidelný příjem potravin s probiotickou kulturou (zakysané mléčné výrobky, kvašené potraviny) a potravin s vlákninou, která funguje jako prebiotikum neboli živná půda pro tělu prospěšné bakterie,“ doporučuje nutriční specialistka Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy.

Šli byste dobrovolně na klystýr?

Související témata:

Načítám