Hlavní obsah

Co o vašem zdraví prozradí barva periody? Hlídejte ji

Foto: Erica Smit, Shutterstock.com

Foto: Erica Smit, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křeče, nafouklé břicho, nadýmání, únava. Znají to všechny ženy. S menstruačními obtížemi se potýkají měsíc co měsíc. Věděly jste ale, že barva krve vypovídá mnohé o vašem zdraví?

Článek

Nepravidelná menstruace může naznačovat potíže se štítnou žlázou, syndrom polycystických vaječníků nebo hormonální nerovnováhu. I barva periody ale může poskytnout informace o tom, co se uvnitř těla děje. Její odstíny mohou mít širokou škálu – od růžové, bělavé, přes jasně červenou, až po tmavě hnědou.

1. Růžová

Pokud má barva vašich měsíčků růžový nádech, můžete mít nízkou hladinu estrogenu. Často se to stává ženám, které se věnují sportu víc, než je zdrávo (ve výjimečných případech může menstruace vymizet úplně).

„Jedná se o takzvanou triádu sportovkyň, která je charakterizována nedostatečným příjmem energie, poruchami menstruace a osteoporózou,“ vysvětluje MUDr. Marie Skalská, zakladatelka a lektorka ProFit Institutu. Důvodem je velmi nízké procento tuku, které vrcholové sportovkyně mohou mít. „Pro pravidelnou menstruaci je potřebná minimální zásobní hodnota tuku, která mobilizuje energii pro ovulaci a menstruační cyklus,“ objasňuje lékařka. Proto je růžová také typická barva žen, trpících anorexií. Nízkou hladinu estrogenu neberte na lehkou váhu, jejím důsledkem může být později například osteoporóza (řídnutí kostí), především v období menopauzy. Proto radíme navštívit gynekologa.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

O zdraví nevypovídá pouze pravidelnost, ale i barva periodyFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

2. Tmavě hnědá až skoro černá

Krev, která v těle zůstává déle, má více času zoxidovat. Důsledkem je pak její tmavě hnědé až téměř černé zbarvení. Pokud takovou barvu pozorujete na začátku nebo konci cyklu, nemusíte se zpravidla obávat. Je to zcela běžný jev. Jinak je to ale během menstruace. „Takto zbarvená krev během cyklu značí horkost a sraženiny,“ říká Šárka Eggerová, specialistka na holistickou medicínu z Brna. Horkost je podle tradiční čínské medicíny stav nerovnováhy, kdy jang převažuje nad jingem, a důsledkem jsou právě krevní sraženiny. „Pokud více projevíte emoce a život si začnete užívat, za pár měsíců by se měla barva změnit,“ dodává odbornice a radí zvolnit a věnovat se věcem, které máte rády. Navštívit gynekologa ale také nebude úplně od věci.

3. Jahodová se sraženinami

Barva a konzistence jahodové marmelády může naznačovat nízkou hladinu progesteronu, a naopak zvýšenou hladinu estrogenu. Což podle Šárky Eggerové vypovídá o velkém pracovním nasazení. „Pomohlo by pár dní klidu,“ radí. Větší sraženiny pak mohou znamenat hormonální nerovnováhu. Než poběžíte k doktorovi, zkuste nejprve snížit spotřebu mléka, sóji a cukru a počkejte, jak bude vypadat další cyklus.

Na vině mohou být i fibroidy, nádory vyrůstající z děložní svaloviny. Nejčastěji bývají nezhoubné, ale mohou bolet. Je vaše menstruace extrémně bolestivá, doprovázená výskytem velkých sraženin? Požádejte gynekologa o ultrazvuk.

Foto: Sofia Iartseva, Shutterstock.com

Připomíná vaše menstruace jahodovou marmeládu? Možná to přeháníte s prací. ZvolněteFoto: Sofia Iartseva, Shutterstock.com

4. Brusinkově červená

Normální, pravidelná a zdravá perioda se barvou blíží čerstvým brusinkám. To značí, že vše funguje, jak má.

Každé období je jedinečné

Ačkoliv menstruace může mít různé odstíny a některé abnormality mohou signalizovat méně vážné i vážnější zdravotní problémy, i v tomto případe platí, že „normální“ může pro každého znamenat něco jiného. Proto buďte obezřetné, ale nenechte se vyvést z rovnováhy drobnými odchylkami, které nemusí znamenat vůbec nic. „Varovné je vynechání minimálně dvou cyklů menstruace u ženy v období pohlavní zralosti, samozřejmě pokud se nejedná o těhotenství,“ upozorňuje doktorka Marie Skalská.

Jak snášíte svoji měsíční periodu vy? V pohodě?

Reklama

Načítám