Hlavní obsah

Blaho muže na prvním místě: Proč to tak ženy mají?

Foto: Billion Photos, shutterstock.com

Ve spokojeném vztahu by potřeby obou měly být stejným dílem uspokojovány. Máte to tak se svým partnerem?Foto: Billion Photos, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž jako alfa samec. Je tím, kdo rozhoduje. Taky jen čekáte na jeho přání a tužby, které vzápětí více či méně s láskou plníte? Jdete proti vlastní přirozenosti! Zvládnete se přetvařovat napořád?

Článek

Tajemství sexuality? Prý jednoduché. Mnozí sexuologové, včetně Petra Weisse, říkají, že v rámci reprodukčních strategií je úkolem mužů ucházet se o ženy a úkolem žen pak pečlivě vybrat z uchazečů toho nejkvalitnějšího. Jenže tento princip přírody, kterého si povšiml už britský přírodovědec a zakladatel evoluční biologie Charles Darwin, si mnohé ženy současnosti vysvětlují tak nějak po svém.

Dělám jen to, co očekává

„Dávno jsem si zvykla, že muž je hlavou rodiny, a tak spíš čekám na to, co po mně ten den chce,“ krčí rameny devětatřicetiletá Mariana, která dle vlastních slov není průbojná ani v partnerství jako takovém, ani v milostném životě.

„Máma mě vychovala tak, že muž může všechno a já mu musím zajistit servis a pohodlí. Přiznám se, že mi to někdy docela vadí. Proč se mám pořád jen já přehnaně starat o to, jestli měl nebo neměl orgasmus, jak se cítí, co chce a potřebuje? Ale nic neříkám. I tu větší porci míchaných vajíček mu ráno přenechávám. Zaslouží si to, je přece chlap,“ dodává s mírně sarkastickým úsměvem vysokoškolsky vzdělaná žena, jejíž touhy a potřeby evidentně nejsou na prvním místě. Je to tak v pořádku?

Foto: Twinsterphoto, shutterstock.com

Cílené upřednostňování druhého před sebou samým nikdy nemůže dopadnout dobřeFoto: Twinsterphoto, shutterstock.com

Když já to jinak „neumím“

„Ženská sexualita je zcela odlišná od mužské. Jako ženy jsme cyklické a v průběhu našeho menstruačního cyklu se mění i naše potřeby v intimní oblasti. Někdy je žena citlivá a potřebuje pohladit, jindy divoká a nespoutaná, pak tajemná a mystická. Tváří má každá žena mnoho, avšak často se snaží napasovat do škatulky, která vyhovuje partnerovi,“ objasňuje autorka e-booku Jak být skvělou milenkou, senior koučka a mentorka Hana Wolf z Pure Clinic Praha a Školy pro ženy.

S tím, že příčinou takového sebeznásilnění se je strach, že žena může být nahrazena, pokud partnerovi v sexuální oblasti nevyhoví.

Podle koučky se tak ženy mnohdy podvědomě mužům podřizují, odpojí se samy od sebe a své přirozenosti a stávají se (častokrát dobrovolně) loutkou pro potřeby svého partnera. Takové popření pak jednoho dne vyplave na povrch. Například tím, že žena v jisté fázi svého života může přijít o chuť na milování (z důvodu porodu, menopauzy či zdravotních komplikací), a pak nastává mezi partnery krize.

Již nemáte chuť plnit přání toho druhého a podřizovat se mu? Pak musíte vědět, jak z toho ven.

Foto: nd3000, shutterstock.com

I v sexu platí, že by si ho měli užívat oba dva!Foto: nd3000, shutterstock.com

Tam uvnitř jsem já!

„Mužská sexualita je více lineární, tedy neproměňuje se tolik, zato ženy se vyznačují již zmíněnou cykličností. Cílem není určit, zda je lepší lineární nebo cyklický model. Důležité je, aby se tyto přístupy společně sladily. Například už jen tím, že ženy začnou svou sexualitu a potřeby v intimitě zkoumat a následně budou učit své muže s nimi zacházet,“ dál popisuje Hana Wolf a dodává, že se často setkává s muži, kteří netuší, že ženy jsou cyklické a co to v praxi znamená.

Ženy? Jako voda…

Když jsou pak mužům principy cykličnosti objasněny, najednou mají pocit, že vědí, jak se ženou zacházet.

„Problém však nastává v tom, že ženy samy netuší, co potřebují. Namísto toho, aby se zamyslely nad svou přirozeností, snaží se mnohdy napodobit něco, co si myslí, že by vyhovovalo jejich muži. Dřív než se o něco podobného pokusíte, zkuste se svého muže nejdříve zeptat, zda o to vůbec stojí,“ krčí rameny mentorka a vzkazuje:

„Do sexu se nenuťte. Vnímavý muž totiž pozná, že nejste autentická. Autentičnost je právě to, co mnoho mužů vnímá jako nejpřitažlivější. Nikoho tedy nenapodobujte, buďte svá a sama sebou. Když budete originál, i váš muž vás tak bude vidět a vnímat,“ uzavírá Hana Wolf.

A jak to máte vy, je pro vás blaho muže na prvním místě?

Reklama

Související témata:

Načítám