Článek
Postup:
Krok 1: Všechny ingredience mějte připravené při pokojové teplotě – je opravdu důležité, aby vajíčko ani olej nebyly studené, jinak se majonéza srazí.
Krok 2: Asi pětinu oleje, vajíčko, malou lžičku soli, lžičku cukru, špetku pálivé papriky a lžičku dijonské hořčice rozmixujte na nejvyšší rychlost na světlou směs.
Krok 3: Mixér nechte puštěný na nejnižší rychlost a pomalu přilévejte polovinu zbývajícího oleje. Poté postupně přidejte citronovou šťávu (která majonézu nejen ochutí, ale také zakonzervuje) a na závěr stejně pomalu i zbylý olej.
Krok 4: Máte hotovo! Každému majonéza chutná jinak, proto ji můžete doladit hořčicí, solí, citronem nebo třeba kajenským pepřem. Skladujte ve vyčištěné skleničce v lednici, kde vám vydrží asi týden (to se nám ale bohužel nikdy nepodařilo ověřit, protože majonéza vždycky zmizela podstatně dřív).
Tip: Majonézu ochuťte prolisovaným česnekem, strouhaným křenem nebo sekanými bylinkami.
Musím se přiznat, v ProŽenách máme takový menší majonézový fanklub. A nejhorší přiznání? Majonéza se špagetami s česnekem nebo na topince se sýrem k snídani. Máte nějaké podobné postižení?