Článek
Postup
Krok 1: Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě doměkka (to podle velikosti trvá 20–25 minut), ještě horké je oloupejte, pokrájejte na kostičky a přelijte asi 150 ml ohřátého láku z okurek smíchaného s hořčicí, malou lžičkou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře. Promíchejte a nechte odstát, než si připravíte zbytek.
Krok 2: Kořenovou zeleninu očistěte a uvařte v osolené vodě s trochou octa asi 15 minut doměkka. Pokrájejte a přidejte k bramborám. Cibuli nakrájejte najemno, přelijte vroucí vodou, aby nebyla tak ostrá (pro pikantnější salát tento krok vynechte), a také přidejte do mísy. Vajíčka uvařte natvrdo a stejně jako okurky (já dala 4 velké, i zde ale záleží na vaší chuti) nadrobno pokrájejte a vmíchejte ke zbytku.
Krok 3: Salát dochuťte solí, pepřem, hořčicí či octem a nechte do druhého dne odležet. Až těsně před podáváním vmíchejte majonézu (část můžete nahradit kysanou smetanou či jogurtem, ale majonéza je prostě majonéza). Já použila skoro polovinu malé skleničky.
Tip: Lák z okurek je většinou dostatečně kyselý, slaný i sladký na to, aby salát ochutil, ale samozřejmě si stejně dobře poradíte s trochou octa, cukru a soli.
3, 2, 1… tak jaký je ten váš jediný správný bramborový salát?