Hlavní obsah

Tradiční bramborový salát s majonézou

Hodnocení:
(46)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Jestli je něco riskantní, pak je to snažit se někomu tlumočit recept na bramborový salát. Každá rodina ho totiž dělá jinak a vždy je to ten jediný správný. Jestli si ale troufáte, vyzkoušejte ten, co nejvíc chutná nám!

Ingredience pro:
8 porcí
  • 1 kg brambor
  • sůl
  • lák z okurek
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 celeru
  • 4 vejce natvrdo
  • 4 nakládané okurky
  • pepř
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • majonéza
  • ocet 8%
Článek

Postup

Krok 1: Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě doměkka (to podle velikosti trvá 20–25 minut), ještě horké je oloupejte, pokrájejte na kostičky a přelijte asi 150 ml ohřátého láku z okurek smíchaného s hořčicí, malou lžičkou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře. Promíchejte a nechte odstát, než si připravíte zbytek.

Krok 2: Kořenovou zeleninu očistěte a uvařte v osolené vodě s trochou octa asi 15 minut doměkka. Pokrájejte a přidejte k bramborám. Cibuli nakrájejte najemno, přelijte vroucí vodou, aby nebyla tak ostrá (pro pikantnější salát tento krok vynechte), a také přidejte do mísy. Vajíčka uvařte natvrdo a stejně jako okurky (já dala 4 velké, i zde ale záleží na vaší chuti) nadrobno pokrájejte a vmíchejte ke zbytku.

Krok 3: Salát dochuťte solí, pepřem, hořčicí či octem a nechte do druhého dne odležet. Až těsně před podáváním vmíchejte majonézu (část můžete nahradit kysanou smetanou či jogurtem, ale majonéza je prostě majonéza). Já použila skoro polovinu malé skleničky.

Tip: Lák z okurek je většinou dostatečně kyselý, slaný i sladký na to, aby salát ochutil, ale samozřejmě si stejně dobře poradíte s trochou octa, cukru a soli.

3, 2, 1… tak jaký je ten váš jediný správný bramborový salát?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama