Hlavní obsah
2,9
(891)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jestli je něco riskantní, pak je to snažit se někomu tlumočit recept na bramborový salát. Každá rodina ho totiž dělá jinak a vždy je to ten jediný správný. Jestli si ale troufáte, vyzkoušejte ten, co nejvíc chutná nám!

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 1 kg brambor
  • 2 lžičky soli
  • 150 ml láku z okurek
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks kořenové petržele
  • 1/4 ks celeru
  • 4 ks vejce
  • 4 ks kyselých okurek
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1/2 skleničky majonézy
  • 1 lžíce octa 8%
Článek

Postup

01.

Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě doměkka (to podle velikosti trvá 20–25 minut), ještě horké je oloupejte, pokrájejte na kostičky a přelijte asi 150 ml ohřátého láku z okurek smíchaného s hořčicí, malou lžičkou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře. Promíchejte a nechte odstát, než si připravíte zbytek.

02.

Kořenovou zeleninu očistěte a uvařte v osolené vodě s trochou octa asi 15 minut doměkka. Pokrájejte a přidejte k bramborám. Cibuli nakrájejte najemno, přelijte vroucí vodou, aby nebyla tak ostrá (pro pikantnější salát tento krok vynechte), a také přidejte do mísy. Vajíčka uvařte natvrdo a stejně jako okurky nadrobno pokrájejte a vmíchejte ke zbytku.

03.

Salát dochuťte solí, pepřem, hořčicí či octem a nechte do druhého dne odležet. Až těsně před podáváním vmíchejte polovinu malé skleničky majonézy (část můžete nahradit kysanou smetanou či jogurtem, ale majonéza je prostě majonéza).

Tip: Lák z okurek je většinou dostatečně kyselý, slaný i sladký na to, aby salát ochutil, ale samozřejmě si stejně dobře poradíte s trochou octa, cukru a soli.

A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévkusmaženého kaprabramborovým salátem?

Reklama

Související témata: