Hlavní obsah

Kapří hranolky: Křupavá vánoční dobrota

Hodnocení:
(7)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Je na vás smažený kapr málo elegantní a křupavý? Zkuste kapří hranolky! Stačí koupit vykostěný filet a během chvilky doma vykouzlíte báječný rybí předkrm nebo zobání k vínu.

Ingredience pro:
4 porce
Na kapří hranolky
  • 500 g filetu z kapra
  • řepkový olej
  • 3 stroužky česneku
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/4 lžičky drceného kmínu
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
Na dip
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžíce jogurtu
  • čerstvý kopr
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: Kapří filet i s kůží (ale bez šupin) pokrájejte na asi 0,5 cm tlusté proužky – vykostěné filety se většinou prodávají už nakrojené na jednotlivé lupínky, takže je doma vlastně jen jednoduše dokrojíte.

Krok 2: Minimálně na půl hodiny nebo i den předem maso naložte do dvou lžic oleje, prolisovaného česneku, soli a koření.

Krok 3: Kousky pak obalujte ve směsi mouky se škrobem (i do ní můžete pro barvu přidat trochu papriky) a po částech smažte ve fritéze nebo dostatečné vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Čím víc oleje použijete, tím méně ho ryba vsákne. Nechte okapat na papírové utěrce a podávejte jen tak s citronem nebo s čerstvým domácím dipem – přípravíte ho smícháním uvedených surovin.

Ochutnali jste už na trzích nebo u výlovu kapří hranolky? Co téhle jihočeské specialitě říkáte?

ynezorPumanzeSaNyknalC