Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Je na vás smažený kapr málo elegantní a křupavý? Zkuste kapří hranolky! Stačí koupit vykostěný filet a během chvilky doma vykouzlíte báječný rybí předkrm nebo zobání k vínu.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Kapří hranolky
  • 500 g filetu z kapra
    4
  • 3 dl řepkového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 hrnku hladké mouky
    1
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
Dip
  • 3 lžíce majonézy
    3
  • 2 lžíce bílého jogurtu
    7
  • 1 lžíce čerstvého kopru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka soli
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Kapří filet i s kůží (ale bez šupin) pokrájejte na asi 0,5 cm tlusté proužky – vykostěné filety se většinou prodávají už nakrojené na jednotlivé lupínky, takže je doma vlastně jen jednoduše dokrojíte.

02.

Minimálně na půl hodiny nebo i den předem maso naložte do dvou lžic oleje, prolisovaného česneku, soli a koření.

03.

Kousky pak obalujte ve směsi mouky se škrobem (i do ní můžete pro barvu přidat trochu papriky) a po částech smažte ve fritéze nebo dostatečné vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Čím víc oleje použijete, tím méně ho ryba vsákne. Nechte okapat na papírové utěrce a podávejte jen tak s citronem nebo s čerstvým domácím dipem – přípravíte ho smícháním uvedených surovin.

Ochutnali jste už na trzích nebo u výlovu kapří hranolky? Co téhle jihočeské specialitě říkáte?

Související témata:

Načítám