Hlavní obsah

Bojíte se akcií? Kupte byt!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vlastnit nemovitost bylo vždy známkou prestižeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zneklidňují vás události na amerických, potažmo světových finančních trzích? Čekáte, že krize zaklepe i na dveře vaší banky? Není to sice pravděpodobné, ale pokud chcete uložit peníze opravdu spolehlivě, pak kupte nemovitost.

Článek

Nemovitost jako investice má svá specifika. Je to statek, který drží hodnotu a není ovlivněn krátkodobými ekonomickými zvraty. V delším časovém cyklu se ceny nemovitostí a tím i výnosy mohou měnit, změny však nemívají dramatický charakter, který by vlastníka „připravil o všechno".

Investice do nemovitostí bývala výsadou člověka s určitým společenským statutem. Vlastnit činžák bylo vždy úctyhodné, zatímco hrát na burze nikoli.

Nemovitost navíc přináší nejen průběžný výnos z nájemného, ale zvyšuje i svou hodnotu (cena nemovitostí v časové řadě téměř vždy roste). Oproti cenným papírům má ale jednu nevýhodu - v případě akutní potřeby financí může jejich prodej trvat i několik měsíců.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dobrá lokalita zaručuje zhodnocení bytu či domuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Dobře vybírejme lokalitu

Čím se při nákupu nemovitosti řídit? Výběr vhodné lokality stojí na prvním místě, vždyť u nemovitostí je to právě dobrá adresa, dopravní dostupnost, okolní infrastruktura a hezké okolí, co zvyšuje její cenu. V místech, kde nejsou pracovní příležitosti, jsou nemovitosti sice levné, ale z hlediska výnosu neperspektivní. Pokud se ovšem v okolí nechystá výstavba průmyslové zóny. Nutné je proto seznámit se s územním plánem. Při koupi starších sídlištních bytů je nutné mít na paměti, že jejich cena i zájem o jejich pronájem mohou v budoucnu stagnovat. Naopak hodnota bytů v nových bytových komplexech bude přinejmenším kopírovat inflaci.

Koupit můžeme i garáž

Investice do nemovitosti by se podle realitních makléřů měla vrátit do deseti až patnácti let. Na první pohled jsou to poměrně snadné počty. Koupíme-li garsonku za 1 milion korun, pak byste ji k dosažení patnáctileté návratnosti měli pronajímat za 5500 korun měsíčně. V dnešních cenových hladinách je to ve velkých městech odpovídající částka. Ovšem koupíme-li byt 3+1 za 3 000 000 korun, pak s čistým nájmem 16,5 tisíce počítat nemůžeme. Z toho vyplývá, že ideálním uložením peněz je nákup nikoli jednoho velkého, ale dvou malých bytů.

V menších městech a obcích se byt za vysoké částky pronajmout nepodaří, ale tam je podstatně levnější koupě bytu sama o sobě. Získáte-li na severu Čech dvougarsonku již za 350 000 korun, pak k patnáctileté návratnosti stačí pronájem do 2000 korun.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vybrat si nemovitost není vždy jednoduché...Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tyto výpočty jsou však čistě teoretické. Od výnosu z pronájmu je nutné odečíst provizi realitní kanceláři, a možnost, že byt může být i několik měsíců prázdný, než se podaří sehnat vhodného nájemníka. Stává se také, že nájemník občas nezaplatí. Nelze zapomenout ani na výdaje na údržbu bytu. Svou roli hrají i trendy na realitním trhu, k nimž v současné době patří pokles tržních nájmů. Očekávání desetiprocentního výnosu z pronájmu je dnes již nereálné, protože blížící se uvolnění regulovaných nájmů tržní nájmy snižuje.

Z těchto důvodů se jeví reálný odhad čistého ročního zisku mezi 4-5 procenty z pořizovací ceny nemovitosti. I to je však více než dnes nabízející spořicí účty a termínované vklady. Navíc jsou takto uložené peníze v bezpečí - za předpokladu, že nemovitost pojistíte.

A malá rada na závěr: Nemáte-li peněz nazbyt, a přesto chcete investovat do nemovitostí, pak kupte garáž. Snadno se pronajímá a návratnost do deseti let je u ní téměř zaručená.

Reklama

Související témata:

Načítám