Hlavní obsah

Bojíte se v noci chodit domů? Tipy, jak předejít přepadení

Foto: Alena Gan, Shutterstock.com

Foto: Alena Gan, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle statistik dochází v Česku až ke dvěma znásilněním nebo přepadením denně. Nehledě na to, zda jde útočníkovi o vaše tělo nebo majetek, měla byste vědět, jak se v takové situaci zachovat. Ale nejen to. Nejlepší je vědět, jak jí předejít!

Článek

Znásilnění, přepadení, útok, krádež… Slova, která slyšíme ve zprávách dennodenně. Většina žen ví, že by se měla vyhýbat opuštěným ulicím, liduprázdným parkům, temným podchodům a podobně. Někdy se ale takové situaci nevyhnete. Jak snížit riziko přepadení na minimum? Jaká bezpečnostní pravidla se vyplatí dodržovat?

Pravidla bezpečnosti v noci

Je třeba přemýšlet o tom, jak asi působíte na své okolí. Příliš vyzývavé oblečení a boty na podpatku, ve kterých se hůř chodí, vám na bezpečnosti pravděpodobně nepřidají. Zrovna tak, budete-li vrávorat kvůli alkoholu a půjdete sama, stanete se automaticky snadnější obětí. Vezměte si s sebou do tašky pohodlné boty, ve kterých se budete lépe pohybovat, a přes minišaty si v noci přehoďte dlouhý svetr. Oblečení ale není to jediné. Záleží také na tom, jak se tváříte, jak rychle jdete nebo co při chůzi děláte! Proto čtěte dál.

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Nebezpečí nehrozí jen od cizích útočníků na temných místech. Často je útočníkem kolega či známýFoto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Nechoďte se sluchátky na uších

Někteří odborníci doporučují při návratu pozdě večer domů telefonovat s někým blízkým s tím, že osoba na druhém konci ví, kde se právě nacházíte. V případě napadení může okamžitě volat policii, a navíc by telefon mohl případného útočníka rovnou od činu odradit. Na druhou stranu vás může telefonování za chůze rozptylovat a nebezpečné situace si nestačíte včas všimnout. Na co byste ale měla určitě zapomenout, jsou sluchátka. Vaše nepozornost je přesně to, co dává útočníkovi větší šance, že svůj plán zrealizuje.

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Poslouchání hudby ve sluchátkách může odvádět vaši pozornost od případné podezřelé situaceFoto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Sebevědomý pohled i chůze útočníka odradí 

Některé narušené jedince hodně ovlivní pouze to, jak působíte navenek. Netvařte se jako raněné zvířátko, ale naopak jděte s hlavou zdviženou, nebojte se lidem dívat do očí, ale zase ne příliš dlouho, aby to nepůsobilo jako výzva. (Je možné nevědomky ke znásilnění vyprovokovat?) Snažte se zkrátka nepůsobit zkroušeně a zranitelně.

Kvůli bezpečí vyndejte ruce z kapes

Mezi další důležité body patří také to, do jaké míry byste byla schopná se případně bránit. S rukama v kapsách asi jen stěží. Vždy je proto mějte venku, ideálně volné. Pokud byste se skutečně stala obětí útoku, pak se snažte v první řadě utéct, bránit se fyzickou silou totiž nemusí fungovat.

„Velmi pravděpodobně půjde o jedince s nějakou poruchou osobnosti, s poruchou ovládacích schopností, s poruchou hodnotového žebříčku, člověka, který neovládá své agresivní či sexuální pudy, či jeho schopnost ovládat svou agresi může být snížena vlivem drogy. Doporučila bych proto dělat cokoliv, co by vás mohlo jakýmkoli způsobem dostat do bezpečí – křičet a upozornit na sebe, co nejrychleji se dostat někam, kde se pohybuje více lidí. Bránit se fyzickou silou může a nemusí být účinné. I když jste přebornice v bojovém umění, nevíte, zda útočník nevytáhne zbraň,“ myslí si psychoterapeutka Mgr. Michaela Kokešová.

Vybavte si kabelku „zbraní“

Podle odborníků by základem vaší kabelky měla být jakákoli sebeobranná pomůcka. Zda si zvolíte pepřový sprej, gel, paralyzér nebo osobní alarm, je jedno (koupíte je v army shopech, loveckých potřebách nebo na internetu). Zásadní je, abyste s tím uměla dobře a včas zacházet. Někdy mohou stačit i klíče sevřené v pěsti tak, abyste jimi mohla případného útočníka poranit. Každá chvilka navíc, která ho ochromí, vám dá šanci utéct do bezpečí. Zbraň mějte proto vždy po ruce – začít ji lovit v útrobách kabelky až v momentě přepadení, je pozdě.

Co dělat při přepadení?

Pokud jste se přece jen stala obětí přepadení, na nic nečekejte a braňte se. A to doslova všemi možnými způsoby. Začněte útočníka mlátit, kopat, škrábat. Snažte se cílit na citlivá místa, jako třeba oči nebo klín.

Při obraně byste se neměla bát toho, že pachateli ublížíte. Bránit se můžete tím, že použijete sprej, klíče, deštník, hřeben, kop do rozkroku a podobně. Nebo využijte momentu překvapení – naznačte souhlas a spolupráci a využijte chvilkové nepozornosti útočníka k útoku nebo útěku. Místo očekávaného volání o pomoc, můžete zvolat třeba hoří, tím pachatele určitě překvapíte, uvádí na svém webu nezisková organizace Záchranný kruh.

Pokud jste si nějakým špatným zážitkem prošla, doporučujeme přečíst siJak se vyrovnat s traumatickým zážitkem.  A víte, jak se ubránit takzvaným šmírákům?

Reklama

Načítám