Hlavní obsah

Letní problém: Šmíráci! Kteří jsou nebezpeční a jak se jich zbavit?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Možná tušíte, že vás někdo sleduje, ale možná taky ne. Šmírák si počíná obezřetně. Máte se někoho takového bát? A víte, co dělat, pokud vám kdosi „dýchá na záda“ a tajně hltá vaši nahotu?

Článek

„Minulý rok jsem s jedním takovým měla tu čest,“ vypráví osmadvacetiletá Zuzka, která zjistila, že z okna protějšího domu ji a jejího přítele pravidelně někdo pozoruje. „Cítila jsem se nepříjemně, přítel chtěl volat policii. Naštěstí to nebylo potřeba. Stačilo pánovi veřejně pohrozit s tím, že o něm víme a že v případě potřeby zaboucháme na jeho dveře, a byl klid. Myslím si, že často stačí vzít takovým lidem tu jejich anonymitu. Stačí na ně pořádně a hlasitě zadupat. Aspoň nám to pomohlo,“ usmívá se Zuzka a dodává, že od té doby má s přítelem svatý klid.

Riziková doba

No jo. Léto je tu. Krátké sukně, hluboké výstřihy, stanování, sex v přírodě, noční posezení u táboráku, osvěžování se v kašně, opalování nahoře bez, zkrátka takové to normální bytí, na které však nejste sami. Slídil totiž nikdy nespí…

Definice voyeurství jsou různé, ale dá se chápat jako nezvyklé sexuální potěšení získané z kradmého pozorování nahých lidí a sexuálních aktivit jiných lidí. Typický šmírák, jehož záměrem je pouze pozorovat, se většinou označuje za člověka otravného. Takového, který nepředstavuje žádnou hrozbu, ale v některých případech bývá voyeurství spojeno i s jinými druhy nezákonné činnosti, jako jsou vloupání, žhářství nebo znásilnění. Máte se tedy bát každého, kdo se na vás zadívá déle než pět minut?

Soused i kolega. Může to být kdokoli

Podle sexuologa Petra Weisse je pro některé muže sledování intimního počínání nic netušících anonymních objektů (svlékající se či masturbující ženy, souložící páry) spojené většinou s masturbací. Stává se preferovaným způsobem dosahování vzrušení a je upřednostňováno před partnerskými aktivitami, a to i v situacích, kdy je dostupný atraktivní sexuální partner preferovaného věku a pohlaví a kdy neexistuje ani žádná jiná překážka sexuálního kontaktu.

Tak trochu letní kino – gratis

„Voyeuři stráví často celé hodiny obcházením domů či dívčích internátů a mají obvykle své ‚rajony‘. V nich přesně vědí, kde a kdy mohou sledovat své vytipované objekty v intimních situacích. Někdy si vybírají určitá povolání, jako například umývání oken, či koníčky, třeba astronomii, které jim poskytují zvýšenou příležitost k realizaci deviantních potřeb a současně i možnou racionalizaci chování, když jsou eventuálně přistiženi,“ shrnuje známý český odborník prostřednictvím své knihy Sloupky o sexu.

V ní také zmiňuje, že voyerismus je většinou nutkavého charakteru, s vysokou frekvencí deviantních aktivit spojených s uvolněním psychického napětí, a vede často k neurotizaci dotyčného muže a k jeho sociální izolovanosti.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Každý chlapík, který se na vás na veřejnosti zálibně zadívá, nemusí být nutně šmírák... Ten svoje choutky uspokojuje spíš tajně Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Spíš samotář než „akční hrdina“

Co se týče střetů se zákonem, obvykle k nim nedochází, jelikož aktivity slídilů jsou často neodhalené a neškodné. Šmírák je často plachý a vystrašený člověk, u něhož není pravděpodobné, že by se dopustil nějakého sexuálního násilí, neboť již pouhé pozorování a fakt, že dělá něco zakázaného, mu přináší uspokojení.

Existují však výjimky, kdy dotyčný, byť nechtěně, naruší domovní svobodu, nebo něco ukradne „na památku“. Pokud je u některé z těchto aktivit přistižen (i na váš popud, když na někoho takového zavoláte policii), může být stíhán, stejně jako za masturbaci, když kouká lidem do oken. V takovém případě se jedná o výtržnictví. Již zmíněné žhářství nebo znásilnění podle dostupných informací odborníků spadá spíš do kategorie výjimečných případů.

Jak byste situaci se slídilem řešili vy?

Reklama

Související témata:

Načítám