Hlavní obsah

Budete se podruhé vdávat? Neopakujte stejné chyby!

Foto: Thinkstock

Řekneme vám, co a jak dělat, aby se vaše druhé manželství nerozpadloFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začínáte znovu? Nebudete to mít snadné. Druhá manželství se rozpadají ještě častěji než ta první, ohrožují je stíny minulosti i nové rodinné propletence. Víme, jaká úskalí vám hrozí!

Článek

Čeho se vyvarovat ve druhém manželství? „Především nereálných očekávání a také těch druhů chování, které rozvrátily manželství předchozí,“ říká poradkyně pro rodičovství a mezilidské vztahy Eva Labusová. A dodává: „Statistiky jsou výmluvné – počet rozvedených druhých manželství je podstatně vyšší než těch prvních, z čehož vyplývá, že mnoho lidí se z chyb z prvního manželství nepoučí a opakují je."

Vždyť jsem to věděla!

Něco podobného se stalo čtenářce Simoně. Když zjistila, že její muž udržuje poměr se svou bývalou studentkou, okamžitě požádala o rozvod. Neuvědomila si ale, že jednou z příčin manželovy nevěry byly právě její žárlivé scény (ze začátku naprosto neodůvodněné) a majetnické chování. A bohužel, bolavé odhalení její nedůvěru a nejistotu ještě upevnilo a posílilo: vždycky jsem tušila, že mě podvádí! Našla si nového partnera, podvědomě ale pořád čekala, odkud se znovu vynoří „ta druhá“. Její nový manžel, který nemohl jít bez výčitek ani na sraz spolužáků, „stíhačku“ nakonec opustil.

Foto: Thinkstock

Svatba, ať už první nebo druhá, nezajistí bezproblémový vztah. Pracovat se na něm musí stále!Foto: Thinkstock

Kameny pod hladinou

Druhé manželství se potýká se všemi běžnými problémy, navíc ho ale zatěžuje minulost obou partnerů. Na co si dát největší pozor?

  • Jen člověk vyrovnaný s minulostí může začít znovu. Pokud jste ještě celí rozbolavělí a ublížení z rozvodu, neuzavírejte nové manželství. Náhražkové vztahy mají skoro nulovou šanci na úspěch. Ještě horší je varianta, kdy chcete svému bývalému z trucu dokázat, jaký je o vás zájem a jak se máte úžasně.
  • Mějte reálná očekávání.Bylo-li první manželství peklo, možná se těšíte, že to druhé bude ráj. Ten ale na tomhle světě nenajdete! I když teď máte spolehlivého a láskyplného partnera, neznamená to, že bude dokonalý nebo že se nikdy nepohádáte. Snažte se předcházet zbytečným třecím plochám, racionálně proberte organizaci i financování společné domácnosti.
  • Minulost nelze vygumovat.I když jste rozvedení, bývalí partneři vám stojí za zády. „Problémy, které zatěžovaly dřívější vztah a vedly k rozchodu, ovlivní i přístup k dalšímu partnerovi,“ upozorňuje psycholožka Marie Vágnerová. Rozvedení lidé mají sklon neposuzovat nového partnera nezávisle, ale srovnávat ho s minulým, stejně jako se to přihodilo paní Simoně z úvodního příběhu. Pokud byl bývalý dejme tomu alkoholik, každá nevinná sklenička se stává velmi citlivým místem.
  • Děti z prvního manželství? Nespěchejte na ně! Ve většině případů jsou noví partneři rodičů nevítanými vetřelci. Výzkum profesora Zdeňka Matějčka prokázal, že ještě 5 až 6 let po rozvodu děti projevují pozitivnější vztah k nepřítomnému biologickému otci než k novému maminčinu partnerovi! Nesnažte se dělat, že je všechno jako dřív, a nechtějte po dítěti, aby nového partnera oslovovalo „tati“.
Foto: Thinkstock

Váš nový muž není stejný jako ten předešlý! Tak je pokud možno nesrovnávejteFoto: Thinkstock

Co vás nezabije, to vás posílí

Ne vždy musí druhý sňatek dopadnout špatně. „Mnoho lidí dokáže nad rozvodovým peklem vyzrát a využít této mimořádné životní krize k osobnímu růstu. Takovým se druhé manželství může vydařit a přinést jim netušené radosti a jistoty,“ dokončuje optimisticky Eva Labusová.

Stalo se něco takového i vám? Podařilo se vám druhé manželství udržet? Více také ve článcích Tohle jsou nejčastější důvod k rozvodu nebo Dítě bez otce: jak moc mu bude chybět mužský vzor?.

Reklama

Načítám