Hlavní obsah

Nejčastější důvod k rozvodu? Nevěra ani sex to nejsou!

Foto: thinkstock

Jeden z důvodů rozvodu je, že si ti dva už nemají co říctFoto: thinkstock

Reklama

V počtech rozvodů jsme jedničky. Prvních pět let přečká skoro jen polovina manželství. A důvody? Většinou vlastně ani nic konkrétního. „Rozešli jsme se jako přátelé,“ říkají o takovém konci celebrity.

Článek

Statistika opravdu ukazuje, že většina manželských dvojic nemůže přesně určit, proč už spolu nechtějí být. Mnohdy to sice bývá nevěra, ale nejfrekventovanější je něco, co by šlo laicky shrnout do věty: „Už mě štve.“

Na svatbu si počkáme

To si zřejmě říkají mladí, kteří spolu roky chodí, bydlí, hospodaří a mnohdy mají i děti. Průměrná žena se poprvé vdává kolem 29 let a bere si muže o tři roky staršího. Ohlédneme-li se do 90. let, pak tehdejší nevěsty byly asi o sedm let mladší, ženichové o osm.

Ačkoli se zdá, že se tehdejší novomanželé neměli před svatbou tolik šancí poznat dlouhodobějším spolužitím, vydrželi v manželství déle. Dnes se mladí testují tak dlouho, až ztratí zcela motivaci se vzít, a pak dojde na sňatek jen ze zcela praktických důvodů, jakými je hypotéka nebo snaha o početí potomků. „Pozdější vstup do manželství souvisí i s možnostmi, které dnes lidé mají. Studují, cestují, budují kariéru a na rodinný život jim tak logicky nezbývá čas,“ vysvětluje Martina Horáková, odbornice na vztahy seznamovacího portálu Leyter.

Foto: thinkstock

Ve chvíli svatby asi nikdo nepomýšlí na to, že jim statistika dává asi poloviční naději na trvalý vztahFoto: thinkstock

Půlka sňatků končí rozvodem

Vypadá to, že svazek manželský už nemá takovou váhu a být rozvedený není na partnerském trhu degradace. Proč tedy řešit dlouhodobé problémy, když je tu rozvod – to si stále častěji říkají i páry, které spolu vydržely patnáct a víc let. S osamostatněním dětí jako by rodiče začínali nový, stále častěji znovu svobodný život.

„Uvědomila jsem si, že bych chtěla dohnat roky, po které jsme se točili jen kolem dětí a rodiny. Chtěla jsem cestovat, užívat si – ale můj manžel snad ke svému gauči za ty roky přirostl, takže jsme nakonec žili spíš jen vedle sebe. Po třech letech jsem podala žádost o rozvod,“ vzpomíná čtyřiapadesátiletá Kateřina na rozpad manželství, které trvalo 22 let.

I její případ dokládá, že „stokrát nic umořilo osla“. Statistiky tento důvod zahrnují do kategorie „rozdílnost povah, názorů a zájmů“. Každá vdaná žena by dokázala takhle nadepsaný šuplík z fleku zasypat tím, co dělá nebo nedělá její muž běžně. Je evidentně jen otázkou času a motivace, kdy se z toho stane příčina rozvodu.

Foto: thinkstock

Nevěra není překvapivě nejčastějím důvodem rozvoduFoto: thinkstock

Rozvod je rychlejší řešení

Podle statistik to vypadá, že je pro lidi rozvod stále pohodlnější variantou, než aby na vztahu pracovali, snažili se manželství zachránit. Co si o tom myslí PhDr. Magdalena Frouzová, manželská a předmanželská poradkyně a psychoterapeutka Institutu pro výzkum rodiny?

„Dříve byla přijatelnější varianta manželství zachraňovat, protože lidé si rozchod nemohli dovolit z ekonomického důvodu, a tak se situace vyřešila obvykle přizpůsobením manželky, které nic jiného nezbylo.“

Rozvodům podle ní nahrává i to, co se děje kolem nás: „Důvodem k udržení manželství jsou v mnoha případech děti a jejich výchova. Je to ale projekt nejméně na 20 let a ne všichni jsou schopni či ochotni svému závazku dostát. Žijeme v době, která je zaměřená na konzumní způsob – nespravuj rozbité, opatři si nové, což bohužel může platit i pro manželství.“

Rozváděli jste se? Napište nám důvod, proč k tomu došlo.

Reklama

Načítám