Hlavní obsah

Budíček s oteklýma očima? Už nikdy!

Foto: Thinkstock

Oteklé oči nejsou jen estetickou záležitostíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To ten den zase začíná! První pohled do zrcadla a... zase máte oteklé oči, vypadáte, jako byste celou nos probděla. Jestli už teď máváte rukou a říkáte si „no a co, nějaké opuchnutí, to zmizí samo", tak o to víc zpozorněte. Otoky totiž nemusí být jen kosmetickým problémem! Mohou signalizovat dokonce i oslabenou funkci ledvin nebo štítné žlázy...

Článek

Máte otoků plné zuby? Na to, abyste s nimi zatočila, musíte nejprve vysledovat, proč se na vaší tváři vůbec objevují. A nebojte, nevyžaduje to žádné velké detektivní nadání. „Ženy často otoky řeší jen z estetického hlediska, zkoušejí různé finty, a přitom nevyloučí zdravotní příčiny. Nevědí, že otoky mohou být i následkem něčeho vážnějšího,“ říká lékařka Petra Uhlářová z oční kliniky Gemini.

„Řešení přitom může být jednoduché, třeba máte jen na něco alergii nebo vám škodí zakouřené prostředí," dodává lékařka Uhlářová. Ale samozřejmě existuje také velké množství žen, které trpí otoky, aniž by měly jakékoli jiné zdravotní potíže. „Za to potom ve většině případů může hromadění lymfatické tekutiny," vysvětluje paní doktorka a dodává: „Tehdy by měly pomoci klasické babské rady s čajovými sáčky nebo nachlazenými lžičkami."

Co je na vině?

Za opuchlé oči může několik faktorů. Nejhorším scénářem jsou skryté zdravotní problémy – již zmiňovaná oslabená funkce ledvin, štítné žlázy, záněty očí či uší nebo alergie... Otékat ale můžete i následkem nějakého úrazu, rýmy, hormonálních změn nebo po užívání některých léků. Na vině je zpravidla také vliv prostředí – klimatizace nebo zakouřené prostředí, dále používání nevhodné kosmetiky nebo nezdravý životní styl. „Škodí nám zejména málo spánku, nepřetržitá práce u počítače a nadměrné užívání alkoholu či soli," vyjmenovává Petra Uhlářová.

Kdy jít k lékaři?

Jak ale poznat, kdy můžete otoky očí s klidem přejít a kdy byste měla zamířit do ordinace? „Zpozorněte, jestliže jste v poslední době utrpěla nějaký úraz očí a kromě opuchnutí vás trápí i sekrece z očí, bolest nebo svědění. K lékaři běžte i tehdy, když na sobě zpozorujete dýchací obtíže či otoky končetin." A co když nic jiného kromě problémů s otoky nemáte? „K očnímu lékaři vyrazte, pokud vás budou opuchlé oči trápit soustavně déle než týden," varuje paní doktorka.

Hurá do boje!

Vážnější potíže jsou ze hry? Výborně. Na opuchlé oči totiž existuje spousta „vychytávek“, které můžete vyzkoušet:

  • Jako obklad si můžete na oči přiložit vlažné – použité – sáčky s čajem. Nejlépe vám poslouží ten heřmánkový.
  • Všechno, co chladí, je super. Dejte na chvíli namrazit čajové lžičky a přitiskněte. Lepší?
  • Pomáhá i mléko. Namočte vatové tamponky do trochy mléka a na pár minut přitiskněte na oči.
  • Dáváte přednost kosmetice? Zkuste krém All about eyes od Clinique, který nechávejte v lednici, nebo chladivou tyčinku od Vichy.
  • Říká se, že proti otokům pomáhá i nastrouhaná brambora, kterou zabalíte do látkového kapesníku. Přikládat můžete i plátky okurky.

Máte svůj vlastní, stoprocentně zaručený recept na opuchnuté oči? Podělte se o něj s námi i dalšími čtenářkami v diskusi!

Reklama

Související témata:

Načítám