Hlavní obsah

Byt s výhledem na Prahu zaujme retro motivy, oblými tvary a nábytkem na míru v pastelových barvách

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostorný, světlý byt v novostavbě s výhledem na Prahu si majitelé přáli uzpůsobit rodinnému životnímu stylu. Výsledkem spolupráce s architekty je nová, praktičtější dispozice, promyšlené technické řešení, ale i zařízení v hravém, pastelovém designu.

Článek

Byt v novostavbě měl sice velkorysou podlahovou plochu – včetně velkých teras činila 228 m2. Nicméně dispozice nebyla pro rodinu s malými dětmi ideální. Byť se obvykle řeší spíše bourání příček, v tomto případě museli architekti prostor více rozčlenit. O kompletní zařízení bytu se postarali experti ze studia No Architects, zejména Jakub Filip Novák, Daniela Baráčková, Veronika Amiridis Menichová.

Ukrojili kus obýváku

Když je v dnešní době řeč o úpravě dispozice, většinou spočívá v probourání některých vnitřních příček, a tedy otevření prostor. Jakmile jde ale o novostavbu, může to být někdy naopak. Tak tomu bylo i v případě tohoto pražského bytu pro mladou rodinu. Autoři nechali ukrojit kousek zbytečně monumentálního obývacího pokoje a přidali pracovnu, hernu a pokoj pro hosty v jednom. Obyvatelé tím ale ani tak nepřišli o možnost pobývat v obřím otevřeném prostoru, a to díky použití velkých posuvných dveří, které umí zmizet za velkou knihovnou.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Obývák byl původně ještě větší, autoři ale kus ukrojili pro jiné účelyFoto: Archiv Institutu bytového designu

Technické řešení je základ

Součástí každého kvalitního architektonického návrhu je také prakticky navržená technická infrastruktura. V tomto ohledu jsou interiéry do novostaveb vždy výzvou, protože je zde obvykle technická část hotová a často je řešení dost zjednodušené. Pozornému a technicky znalému pozorovateli proto v tomto novém interiéru neujdou větrané kapotáže topných těles, skryté trasy digestoře či napojení médií, kterým bylo nezbytné se přizpůsobit.

Hravé vybavení

Bydlení je prakticky kompletně vybavené nábytkem navrženým na míru. Ať už jde o dlouhý jídelní stůl a lavici s pastelovým polstrováním, šatnu či zdánlivé detaily, jako je němý sluha nebo kulaté zrcadlo. To samé platí o kuchyni se samostatně stojícím barem, pracovních stolech, nábytku v ložnici nebo pestrobarevných hracích koutech pro děti. Autoři sázeli na oblé tvary, retro motivy a hravé, pastelové barvy, které se hodí k životu mladé rodiny, ale také dobře sednou do výrazně prosvětleného interiéru.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Vítězové osmého ročníku byli vyhlášeni v květnu 2023 v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám