Hlavní obsah

Ekologický dům, ve kterém je cítit vůně lesa. V Hrabalově Kersku vyrostla stavba, která klame tělem

Foto: Filip Šlapal

Foto: Filip Šlapal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záměr architektů byl jasný. Vytvořit stavbu, která splyne s krajinou a bude vyvolávat u kolemjdoucích otázku, zda tam už stála dříve, nebo jde o novostavbu. Rodinný dům je rozdělený na dvě části, přičemž jedna je pro hosty. Pojďte na návštěvu.

Článek

Krásná oblast Kersko ve Středočeském kraji je známá především díky českému spisovateli Bohumilu Hrabalovi, který zde dlouho žil. Jeho chata tu stojí dodnes. Jezdí se na ni dívat návštěvníci z různých koutů republiky a příští rok se změní v muzeum. V zalesněném, převážně borovém lese v tomto území se však od loňského roku nachází další zajímavá stavba.

Jde o rodinný dům ze dřeva. Koresponduje s místní krajinou a na rovinném pozemku ho postavilo architektonické studio Hipposdesign, které získalo za úvodní verzi návrhu v roce 2018 vítězné ocenění v anketě Nejlepší dřevostavba roku. „Finální podoba domu pak ještě prošla další optimalizací. Zmenšila se celková obytná i zastavěná plocha, což ale domu nijak neublížilo, naopak více zapadl do okolí,“ popisují autoři návrhu Radim Babák a Ondřej Tobola.

Originální konstrukce domu

Na první pohled i z ptačí perspektivy vypadá stavba jako kulatá, ale ve skutečnosti se dům skládá ze dvou krychlových obytných částí, které spojuje kruhový ocelový prstenec a společné atrium s kulatým půdorysem.

Optický klam však vytváří speciální všeobjímající kovová obruč. „Nečitelnost domu zvenku se stala součástí koncepce návrhu. Výsledná jednopodlažní dřevostavba nízkoenergetického standardu obsahuje dvě na sobě nezávislé obytné jednotky využívající společné polouzavřené atrium. Konstrukční rastr domu uzavírá v exteriéru kruhový horizontální ocelový prstenec. Jeho přenesením na zem a vyplněním kameny s vegetací jsme docílili optické iluze kruhového domu,“ vysvětluje Babák a dodává, že v interiéru žádný oblouk ani křivka v konstrukci není.

Foto: Filip Šlapal

Dům v Kersku objímá ocelová obručFoto: Filip Šlapal

Mezi materiály dominuje dřevo

Rodinný dům je rozdělený na dvě obytné části, přičemž jedna je určená pro hosty. Dřevěná konstrukce je v interiéru ze smrkového a v exteriéru z modřínového dřeva. Uvnitř se objevuje ještě masivní dub na podlaze nebo v podobě minimalistického jídelního stolu v kuchyni.

„Původ použitých materiálů je z 90 % do vzdálenosti 500 km od stavby. Výjimkou je pouze kamenná mozaika v koupelnách a WC přivezená z Asie a sibiřský modřín na venkovních terasách domu,“ vysvětlují architekti, kteří venkovní dřevěnou fasádu ponechali bez jakékoli povrchové úpravy v surové podobě, aby dům vlivem povětrnostních podmínek měnil své barevné spektrum a stal se časem přirozenou součástí lesa v jeho okolí.

Udržitelnost na prvním místě

Obliba dřevostaveb, které korespondují s krajinou a citlivě do ní zapadají, v Česku stoupá, což je také plus pro budoucí směr udržitelnosti a ochrany životního prostředí. Proto i koncept rodinného domu v Kersku patří svou typologií do kategorie udržitelné architektury.

Dům využívá dešťovou vodu pro zavlažování zahrady a zdrojem vytápění je tepelné čerpadlo. Na střeše nechybí ani solární panely. Samozřejmostí je kompletní systém LED osvětlení a příprava pro nabíjení elektromobilu. Dům totiž nemá integrovanou garáž, neboť architekti jsou přesvědčení, že v domě mají bydlet lidé a ne auta, která svou potřebou mnohdy zabírají větší část zastavěné plochy.

Jediné, co zde ještě chybí k dokonalosti, jsou vysazené zelené popínavky, které dům zvenku částečně obrostou. „Teprve pak bude takový, jaký jsme si ho s klienty společně při jeho navrhování představovali,“ dodává Babák. Na zastínění jsou využité venkovní screenové rolety, jež chrání proti UV záření, dokážou propustit přirozené světlo, a přitom zastínit tak, že dovnitř není vidět, ale ven vidíte bez problémů.

Načítám