Hlavní obsah

Návštěva bytu ze 30. let: Dokonale tu funguje moderní styl s funkcionalismem

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Navrhnout stylový a zároveň funkční interiér, kde se přirozeně snoubí moderní technologie s respektem a úctou k původnímu duchu místa. To byl cíl rekonstrukce bytu v brněnském domě ze 30. let.

Článek

Rekonstrukci starší nemovitosti je téměř vždy potřeba zvážit s citem pro genius loci. A o to víc, když se jedná o památkovou stavbu. Byt v brněnské funkcionalistické vile ze 30. let o podlahové ploše 88 metrů čtverečních zrekonstruovala interiérová designérka Ana Alačková. Cílem bylo skloubit původní prvky se současnými trendy, propojit obývací pokoj s kuchyní, najít dostatek prostoru pro majitelova umělecká díla a šikovně instalovat systémy chytré domácnosti a špičkové audiovizuální techniky.

S audiotechnikou si patřičně pohráli

V návrhu autorka od začátku počítala se stavebními úpravami, zejména s odstraněním některých příček. Díky tomu se podařilo propojit obývací pokoj s kuchyňským koutem. Druhou věcí pak bylo odhlučnění bytu. Majitel si přál kvalitní audiotechniku, přičemž jisté úpravy byly nutné i pro nerušený poslech. Na doporučení odborníka připravili protihlukovou izolaci a použili ji jak do podlahy a podhledů, tak i za dýhovanou stěnu v obývacím pokoji a za kuchyňskou linku.

Audiosoustava měla podstatný vliv i na dispoziční řešení obývacího pokoje. Pro dosažení imerzního audiozážitku museli umístit polohovací křeslo tak, aby stálo na vrcholu pomyslného rovnoramenného trojúhelníku.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Na kuchyňskou linku použili elegantní žulu Taj MahalFoto: Archiv Institutu bytového designu

Autorský nábytek na míru

V rámci záměru propojit dobu minulou s moderní byly v interiéru použity materiály, jako jsou dubové parkety, dýha s výraznou kresbou a přírodní kámen. Kromě umyvadlové skříňky na toaletě je všechen nábytek vyroben dle autorského návrhu. Svým zajímavým vzhledem poutá pozornost, ale zároveň dává vyniknout uměleckým dílům umístěným na stěnách.

Co nemá být vidět, chytře schovali

Při navrhování nové podoby bytu autorka také dbala na maximální designovou čistotu, a proto bylo nutné schovat vše, „co nemá být vidět“. Z toho důvodu je pod oknem v obývacím pokoji komoda pro technické zázemí a přiznaný zůstal jen designový gramofon. Vybrali reproduktory určené pro zabudování a veškerá kabeláž je schovaná pod nábytkem. Je dostupná, ale nepřekáží.

Pro drobné spotřebiče v kuchyni je zase určená skříňka s výsuvnou poličkou. Ohřívač vody v koupelně je umístěný ve skříni, která zároveň slouží i jako úložný prostor a koš na prádlo. Zrcadlo ve vstupní hale zase schovává plynový ventil, který z technických důvodů nebylo možné úplně odstranit. Ostatní technické zázemí je umístěné v místnosti bez oken, jež sloužila jako pokoj pro služebnictvo. Navíc autorka nechala zneviditelnit i zdánlivě malé, ale podstatné detaily – například zásuvky v zádové desce kuchyňské linky.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Majitel je velkým milovníkem hudby, z audiovybavení je ale viditelný jen gramofonFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2022 se mohou do osmého ročníku soutěže hlásit už nyní, a to až do 28. února 2023. Vítězné interiéry budou oceněny 16. května 2023 v pražském Centru současného umění DOX.

Reklama

Načítám