Hlavní obsah

Pusťte „pastelky“ do interiéru. Pozor na zářivé barvy v pracovně a ložnici, odvádějí pozornost

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barvy dokážou ovlivnit nejen celkový vzhled interiéru, ale i vaši náladu. Pokud patříte mezi zastánce bílých stěn, doplňte místnost alespoň drobnostmi nebo nábytkem v pastelových barvách. Jaké jsou právě trendy?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pastelové doplňky do domácností patří od nepaměti. Sladké barvy byly oblíbené již v 18. století a hojně se používaly i v dekorativních rokokových interiérech. Překonaly několik století a nic nenasvědčuje tomu, že by se na tom mělo něco změnit. O tom, že jejich kouzlo je stále žádané a pomalu se upouští od sterilně bílé, svědčí i Instagram. Na něm je s hashtagem #pastel téměř 25 milionů příspěvků! Přestože se „pastelky“ v interiérovém designu používají o něco střídměji než ve světě módy nebo umění, jsou překvapivě univerzálním a efektním doplňkem většiny stylů.

Odstíny inspirované zmrzlinou jsou na jaro a léto ideální. Na druhou stranu jejich kombinace je celkem složitá, a když to přeženete, může se ze sofistikovaného obýváku stát přeplácaný dětský pokoj. Klíčem je zajistit, aby nebyly doplňky ústředním bodem místnosti.

Trendy v pastelových barvách

I když je to lety osvědčená klasika, i pastelové barvy se řídí každý rok určitými náležitostmi. „V současné době je trendy klást důraz na jednu konkrétní barvu nebo používání pastelových barev jako akcentů v kombinaci s neutrálními tóny, což vytváří klidný a elegantní vzhled,“ tvrdí designérka české pobočky nábytku Lago Lucie Špačková. Ideální je kombinace s přírodními materiály, jako je dřevo nebo kámen. Co si pod tím představit v praxi? Na prošívanou židli na terase umístěte pastelově barevné polštáře nebo na stůl s kamenem v obýváku hezky zářící svíčky.

Kam pastelové barvy rozhodně nepatří?

Jak už jsme v úvodu zmínili, pastelové barvy dokážou pozvednout náladu. Odvádí ale i pozornost. „Například příliš jasná sytá zelená nebo modrá mohou mít rušivý efekt v pracovním prostředí nebo jídelně, kde chceme být soustředění. Intenzivní pastelové barvy jako růžová nebo fialová mohou být příliš stimulující v ložnici, kde chceme klid a relaxovat. Měli bychom být opatrní také s kombinací příliš mnoha pastelových barev v menších prostorech, které mohou potom zbytečně zatěžovat místnost,“ radí Lucie Špačková. Dekorace, jimiž chcete navodit tu správnou atmosféru, si proto nechte raději do obývacího pokoje, předsíně, koupelny nebo dětského pokoje – zvlášť, když patří malé princezně.

Výrazné barvy na nábytku

Mnoho lidí při vybavování bytu po příliš výrazných či pastelových barvách nesahá. Obávají se, že nejsou nadčasové. Chyba lávky! Vše je o dokonalé kombinaci. „Světle šedá, béžová, modrá, růžová a žlutá přinášejí do prostoru klid, eleganci, svěžest a příjemnou atmosféru,“ tvrdí odbornice a dodává: „Sedačka v pastelové barvě může být skvělým doplňkem interiéru. Je vhodné ale zvážit její použití pro zvýraznění akcentu v místnosti, kde může sloužit jako střed pozornosti a protiklad k neutralitě ostatního nábytku. Často se využívají v interiérech ve stylu Skandinávie, Provence, vintage a retro, Shabby Chic a moderním minimalismu.“ Dobře si proto zvažte, než si například žlutou sedačku pořídíte – když pomineme nástrahy v podobě čistění, je důležité, aby zbytek nábytku byl v minimalistickém odstínu a nevznikal nevzhledný pelmel.

Načítám