Hlavní obsah

Bydlení podle pohlaví: Ženy jdou po jemných barvách, muži volí výrazné!

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Napadlo vás někdy, že na charakter interiéru má vliv i to, jestli jste jej zařídila vy, nebo měl rozhodující slovo partner? Ženský styl se vyznačuje jemnějšími a teplejšími barvami, zatímco pro ten mužský je typická větší jednoduchost až strohost.

Článek

Domov je prostor, kde byste se měli cítit pohodlně a bezpečně, místem, kde po celodenním shonu dobijete baterky. Znamená zázemí pro rodinu, páry i jednotlivce.

Vybavení interiéru vyjadřuje styl svých majitelů a je odrazem toho, jak domov vnímají. Prostředí pak na své majitele samozřejmě zpětně působí, ať už jde o celkový koncept designu, o rozmístění nábytku, barvy, či materiály, které při zařizování zvolí.

Určitý vliv má i to, zda jste žena, nebo muž. Nakolik je to zásadní? „Osobně se domnívám, že velmi charakteristický je převážně osobní rukopis každého z nás. Ten vypovídá o autorovi mnohem více,“ míní designér Roman Vrtiška.

Foto: Technistone

Tuto kuchyň jistě zařizoval muž. Tmavší odstíny a výrazná červená jsou dle odborníků jasným důkazem mužského prvkuFoto: Technistone

Foto: Sapeli

Tady červenou vystřídala modrá, jinak interiér působí podobným, tedy „mužským“, dojmemFoto: Sapeli

Foto: Technistone

Teplejší a světlejší tóny jsou typické spíše pro ženyFoto: Technistone

Ženy versus muži

Mužské a ženské prvky však můžeme povšechně a na základě zkušenosti identifikovat. „Sice záleží na osobnosti každého, ale například při volbě kuchyně ženy obecně inklinují spíše k jemným barvám, bílé, béžové, světle šedé, naopak muži jsou mnohdy odvážnější a kromě spíše tmavších zemitých odstínů volí i výraznější barvy, jako je třeba červená, nebojí se například ani betonového vzhledu,“ uvádí Andrea Freislebenová, vedoucí obchodu společnosti Technistone, a doplňuje: „Muži se pak také častěji ptají po technických parametrech a následně se rozhodnou pro kvalitní, masivní materiály, které musejí něco vydržet. Jedná se třeba o masivní dřevo, beton, tvrzený kámen či mramor. Oproti tomu ženy dbají primárně na barvy, praktičnost a celkový design.“

Každá strana jinak

Jak se směřování obou pohlaví promítá do společného zařizování? Produktový specialista dveří Sapeli Petr Klíma říká: „Ve většině případů je žena tím, kdo určuje hlavní směr, vzhled, barvu a design. Na muži pak zůstávají techničtější věci – u dveří konkrétně kování, systém otevírání a vlastní zabudování dveří do interiéru.“

A kdybyste se náhodou neshodli právě u dveří, je možné jejich vzhled z každé strany přizpůsobit rozdílným požadavkům. Odlišovat se může odstín, barva i design, dokonce může být z každé strany jiný model. Jediné, co musí zůstat zachováno, je kombinace stejného povrchového materiálu z obou stran, například dýhy s dýhou. Manžel ať tedy pracuje v garáži za dveřmi s betonovým dekorem, vy si pak na druhé straně můžete užít trochu té prázdninové exotiky s dveřmi z olivy.

Foto: Gravelli

Beton získává na oblibě, i když zatím po něm sáhnou asi spíše muži – zde je betonová stěrka na stěněFoto: Gravelli

Foto: Oresi

Retro kuchyň vanilkové barvy. Jak se vám líbí?Foto: Oresi

Foto: Sapeli

Celoskleněné dveře s romantickým květinovým motivem – tady designér myslel na ženyFoto: Sapeli

Důležitý je kompromis

Příklad s dveřmi je praktický a zábavný, nicméně je to spíš ojedinělá možnost, jak snadno vyhovět rozdílnému vkusu. Jestliže nejste single, bude opravdu důležité hledat určitou střední cestu – pro vašeho partnera i děti je prostředí domova stejně důležité jako pro vás.

„Pokud zařizujete byt pro pár, musíte se snažit o kompromisy a vždy zohledňovat potřeby obou partnerů. Každý kout musí být zároveň trochu ženský i trochu mužský, ideálně podle principů jin a jang,“ uzavírá designérka Olga Arnold působící v Německu.

Foto: Sapeli

Romantický provensálský styl, květinová tapeta a světlé tóny – „palec nahoru“ zvedne ženaFoto: Sapeli

Foto: Technistone

Pro muže jako dělanéFoto: Technistone

Foto: Sapeli

Meruňková stěna a dveře, naproti tomu velmi jednoduchá kuchyňská linka s modrým prvkem. Tady můžeme mluvit o kompromisuFoto: Sapeli

Foto: Sapeli

Něco pro technické typy – tmavé dveře s LED podsvícenímFoto: Sapeli

Kdo má u vás doma rozhodující slovo?

Reklama

Načítám