Hlavní obsah

Bylinková zahrádka: Jak ji založit, aby vám vydržela?

Foto: Thinkstock

Většinu bylinek lze pěstovat sezonně v nádobách na oknech a terasáchFoto: Thinkstock

Reklama

Do jídla patří čerstvé bylinky a koření. Užijete je v kuchyni, poslouží také při domácím léčení i jako kosmetika. Založte si bylinkovou zahrádku. Může být i na balkoně. Jak na to?

Článek

Vedle pěstěného trávníku a okrasných záhonů s květinami by v zahradě nemělo chybět bylinkové zákoutí.

To může mít – jak na pozemku u domu, tak na balkoně nebo terase – mnoho podob. Jedno ale mají společné. Od jara do podzimu z nich sklízíte vlastní koření a léčivky v podobě květů, lístků, kořenů i plodů.

Kam je vysadit

Pokud máte pouze dekorativní zahradu, nemělo by v ní chybět posezení. A právě sem se vonné bylinky hodí. Je tu výsluní a bude se vám tu mezi pohlednými a voňavými rostlinami dobře relaxovat.

Bylinky i koření mají obvykle rády závětří, slunná a polostinná stanoviště, orientovaná na jihovýchod. Nikdy je nedávejte na severní stranu nebo na trvale zastíněné místo.

Také potřebují propustnou půdu nebo substrát. Stačí jim pravidelná vydatná zálivka, ale nemají rády dlouhodobě vlhkou zeminu. Máte těžkou půdu? Vylehčete ji pískem. Jílovitá zem potřebuje dobrou drenáž.

Foto: Tchibo

Miniskleník se třemi zinkovými květináčky. Otevírací střecha umožňuje větrání. Cena 699 KčFoto: Tchibo

Vhodné nádoby

Při pěstování na balkoně nebo na okně je můžete dát do klasických květináčů z pálené hlíny. Ty jsou po celém povrchu vzdušné, a kořínky rostlin se tak nezapaří, nebo zvolte plastové nádoby, které mohou mít třeba vzhled betonu či keramiky. „V případě plastových nádob musíte zajistit, aby měly drenážní otvory,“ radí Milena Göpfertová z hobbymarketu OBI. „Rostliny vysazujte do zahradnického substrátu nebo do toho pro balkonové rostliny. Byliny nesnášejí kyselé prostředí, takže je nevysazujte do zeminy s vysokým obsahem rašeliny,“ dodává Milena Göpfertová.

Samozavlažovací truhlík není vhodný. Díky zásobníku na vodu je substrát vlhký, což bylinkám nevyhovuje.

Foto: AL-KO

Bylinková zahrádka potřebuje výslunní, ale zároveň závětří. Ochraňte ji živým plotem a na její údržbu si pořiďte vhodné elektrické nůžkyFoto: AL-KO

V zahradě je bylinkám dobře v propustné půdě a za větrem. „Bylinky v zahradě chraňte před větrem živým plotem nebo je vysaďte vedle vyšších keřů či trvalek. Vhodné nůžky, elektrické nebo akumulátorové, využijete nejen na živý plot, ale také při sklizni a tvarování bylinek,“ doporučuje Ing. Antonín Doležal ze společnosti AL-KO a dodává: „Pokud máte v zahradě malé jezírko, můžete k němu vysadit byliny, které potřebují více vláhy. To je třeba bazalka,“ radí dále Antonín Doležal.

Foto: Tchibo

Venkovní pařníček z impregnovaného masivního dřeva odolného vůči povětrnostním vlivům. Dvoje dvířka. Tři vkládací poličky, které lze umístit do různých výšek. Cena 3790 KčFoto: Tchibo

Co by vám v zahradě nemělo chybět

Máta, která je základem každého bylinkového záhonu. Hodí se do letních nápojů, dezertů i na přípravu čajů. Šalvěj se používá k výrobě protizánětlivých odvarů i v kuchyni. Přidává se na tučná masa. Dále se v zahradě uplatní například naťová kadeřavá a plocholistá petržel, rozmarýn, pažitka, fenykl, libeček, meduňka, šanta kočičí, saturejka, šalvěj, tymián, třezalka, mateřídouška, bazalka, majoránka, pelyněk, yzop, estragon, popenec a oregano i levandule.

Všechny tyto rostliny zvládnete pěstovat v záhoně i ve venkovních květináčích či truhlících. K pěstování v interiéru se hodí například máta, bazalka nebo rozmarýn.

Jaký trik máte vy pro pěstování bylin a koření na okně nebo na balkoně?

Reklama

Související témata:

Načítám