Hlavní obsah

Byt, kde jenom koupelna zabírá 30 metrů čtverečních

Foto: abitare

Třicetimetrová koupelna s dřevěnou podlahou a tapetami je ozdobou tohoho bytuFoto: abitare

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicet metrů čtverečních – přemýšlíte, jak by bylo krásné mít tak velký obývací pokoj a co všechno byste si sem pořídili? Majitelé bytu, kam vás dneska pozveme, však takto velký prostor využili zcela jinak! Umístili sem koupelnu, kterou propojili s ložnicí. Nevěříte?

Článek

Máte pocit, že propojovat místnosti není dobré, a odmítáte dokonce dát si do obýváku kuchyňskou linku? Dnešní hostitelé měli podobný názor. A tak je kuchyň od obývací části oddělená příčkou a jídelnou. Spojovat se totiž rozhodli někde úplně jinde – umístili vanu do ložnice, nebo chcete-li, postel do koupelny. A vypadá to skvěle – proto se tomu, jak si s tím poradit i u vás doma, věnujeme už v zítřejším článku!

Nadčasová klasika, kterou bourá jen kuchyň

Neskutečných sto šedesát metrů čtverečních podlahové plochy nabízí pro manželský pár s jedním potomkem dostatek místa, aby zde mohli experimentovat. Jenže oni dali přednost nadčasové klasice a raději sáhli po nábytku ze dřeva, doplnili ho koženou pohovkou a vše podtrhli ještě volbou barev. Neutrální krémovou oživuje bordó.

Foto: abitare

Dominantním prvkem obýváku je kožená sedačka v barvě bordóFoto: abitare

Bordó sklo tvoří dvířka kuchyňské linky. Ta je tvořena vestavnou částí, kdy jednu celou stěnu vyplňuje velká americká chladnička doplněná troubami umístěnými nad sebou. Okolí pak zabraly úložné prostory. Druhá část tak může být mnohem subtilnější a tvoří ji sestava skříněk zahnutá do tvaru písmene L. Zde je situováno mycí a varné centrum.

Foto: abitare

V bordó jsou i dvířka kuchyňského nábytkuFoto: abitare

Foto: abitare

Část linky včetně velké americké chladničky zabírá jednu celou stěnuFoto: abitare

Na kuchyň navazuje jídelna s velkým skleněným stolem pro osm osob a stejným počtem pohodlných krémových čalouněných židlí.

Foto: abitare

Jídelnu tvoří velký skleněný stůl pro osm lidíFoto: abitare

Tyto dvě barvy se pak opakují i v obýváku. „Zcela dominantní je tady sedací nábytek uprostřed místnosti. A to nejen díky své velikosti – rohovou pohovku s prodlouženou částí na nohy doplňuje ještě dvojsedačka a klasické křeslo –, ale i barvě. Kůže, která je rovněž bordó, je prostě nepřehlédnutelná," říká Zuzana Cremonini ze studia Abitare, které byt zařizovalo. Jako zajímavý protiklad k této klasice působí „hravý“ konferenční stolek – skleněnou desku podpírá červenozelenomodrá „trojnožka“ z muránského skla.

Jednu stěnu vyplňuje velká knihovna z běleného dubu, která má spodní část uzavřenou, a nabízí tak úložné protony na všechny věci, které nemají být stále na očích. Zajímavá jsou pak i barevná „záda“ knihovny, která dokonale ladí s pohovkou.

Foto: abitare

Televizní stěnu nahradila jen sestava nízkých skříněkFoto: abitare

Spodní uzavřené skříňky se opakují i na protější straně, která je pojata jako televizní. Je na ní umístěna obrazovka a kolem ní jsou uzavřené i volné police.

Pro syna pokoj, pro rodiče koupelna

Plnohodnotné království, kde mu nic nechybí, má k dispozici i syn. Velké skříně na oblečení a hračky jsou umístěné hned za dveřmi, kde se tak trochu skrývají a neruší celkový koncept pokoje. Na ně navazuje postel. U protější stěny je nejblíže u okna postavený pracovní stůl a sestava nízkých skříněk.

Foto: abitare

Obrazovku má ve svém pokoji i synFoto: abitare

Foto: abitare

Dvě velké skříně poskytují dostatek úložného prostoru, navazuje na ně lůžkoFoto: abitare

Výjimkou z celé koncepce bytu je ložnice rodičů. Anebo by bylo lepší mluvit o koupelně rodičů, kam se vešla i postel? Majitelé se rozhodli pro zcela nestandardní řešení a propojili obě tyto místnosti dohromady. Přitom dřevěná podlaha a tapety na stěnách spíš odkazují k tomu, že jde o koupelnu umístěnou v ložnici. Dominantními prvky se zde tak stávají oválná vana osazená v prostoru a naproti ní přijde postel, na jejíž dodání se ale stále čeká. V koupelnové části je za posuvnými dveřmi ještě ukrytý velký sprchový kout a umyvadlo osazené na bílé lesklé skříňce, které jen potvrzuje, že rozdíly mezi nábytkem určeným do obytných místnostÍ a koupelen se opravdu stírají.

Foto: abitare

Vana uprostřed místnosti, ohromný sprchový kout a umyvadlo – tak vypadá luxusní koupelna rodičů. Místnost je spojena s ložnicí, na dodání nového lůžka se ale teprve čekáFoto: abitare

Foto: abitare

Úložné prostory nabízejí velké skříně s posuvnými dveřmi na chodběFoto: abitare

Druhou část bude tvořit jen postel a noční stolky a obě místnosti lze od sebe oddělit zavřením posuvných skleněných dveří. Majitelé si toto řešení mohli dovolit i proto, že v bytě je ještě jedna samotná koupelna, kterou využívá syn a návštěvy. A také oddělená toaleta, ta samozřejmě v ložnici chybí.

Foto: abitare

Druhá koupelna je zcela v jiné barvě, umyvadlo a toaletu doplňuje srpchový koutFoto: abitare

Foto: abitare

Stěny zdobí drobná mozaikaFoto: abitare

A čemu byste dali přednost vy: propojené kuchyni s obývákem, nebo koupelně s ložnicí? Napište to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám