Hlavní obsah

Návštěva v bytě, kde mají dvě kuchyně

Foto: punto design

Byt „made in Italy" si lze pořídit i na okraji PrahyFoto: punto design

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To je život! Přiznejte si, zda jste někdy nezáviděli při dovolené Italům. Moře, polehávání na terase, víno a skvělé jídlo! Komu by se to nelíbilo? Dnešní návštěva vás přesvědčí, že si s výjimkou toho moře stejnou pohodu můžete dopřát i v bytě na okraji Prahy.

Článek

Na první pohled je to klasický byt „střední“ třídy. Tři pokoje s nezvykle velkou předsíní a zázemím mají dohromady devadesát pět metrů čtverečních a doplňuje je pětatřicetimetrová terasa. Ale nejen ta připomíná „pravou“ Itálii. Záliba majitelů v dobrém jídle a pití dodala jižanský look kuchyni – nechybí zde vestavěná vinotéka na chlazení tohoto nápoje a kuchyň je zařízená tak, aby v ní mohli vařit dva a odpovídala dvěma plnohodnotným pracovištím. A také veškerý nábytek na sobě nese visačku „made in Italy"!

Návštěvy přijímají už v předsíni

I když jde o standardní novostavbu, přece jen se od ostatních nových bytů liší – a to především poměrně velkou předsíní. Není proto divu, že se majitelé rozhodli využívat ji nejen jako místo k ukládání všeho možného a chodbu. Nechybí zde botník s hloubkou pouze dvacet centimetrů a důvod, proč se zde připomíná, je jednoduchý. Nadšená z něj je nejen majitelka, ale především její manžel: „Do žádného botníku se nikdy nevešly mé šestačtyřicítky, a tohle je první s takovým vnitřním uspořádáním, že do něj jdou uložit jak boty moje, tak ženy!“

Foto: puntodesign

Rozměrná chodba slouží nejen jako vstupní prostor do dalších místností, ale snadno se zde vytvoří přijímací salonekFoto: puntodesign

Nadstandardní velikost chodby dovoluje, pokud si to majitelé budou přát, zřídit zde „přijímací“ salon a používat ji třeba pro jednání či přijímání návštěv, které vám nejsou natolik blízké, abyste si je pustili až do kuchyně. A to doslova, protože ta je zde propojena s obývákem a tvoří centrální a společenskou část bytu.

Obývák v kuchyni, nebo kuchyň v obýváku?

Pokud dojde k propojení obývacího pokoje s kuchyní, obývák dostává co do prostoru i zařízení přednost. Ne tak v tomto bytě, kde jsou si obě místnosti rovny. Vaření je totiž pro tuto rodinu nejen hobby, ale i velmi častá činnost. „Stále k nám chodí přátelé na večeře nebo na kávu. Potřebovali jsme tedy kuchyň pro dva,“ říká majitelka. Proto zde architekti vytvořili prostor se dvěma pracovními plochami, z nichž jedna spolu s varnou deskou je umístěna ve velkém ostrůvku. Kuchař tak může být stále v kontaktu s návštěvou, která se u stejné plochy usadí na „barovkách“.

Foto: punto design

Umístěním varného centra do ostrůvku vznikla praktická kuchyň pro dvaFoto: punto design

Linka Mesons v nestárnoucí kombinaci tmavých a světlých barev je řešena jako bezúchytová. „Je navíc příkladem, že bezúchytový nábytek lze vyrobit i v ekonomické verzi bez dotykového systému push-pul, nebo dokonce drahé elektriky. Zde lze zásuvky i skříňky pohodlně otevřít do dvířek zahloubenou drážkou,“ popisuje Pavel Šindelář ze studia Punto design, které byt zařizovalo. Úložné prostory jsou řešeny kombinací klasických skříněk a výsuvných systémů. „Z těch stojí za připomenutí plnovýsuvná zásuvka široká sto dvacet centimetrů, která má extrémní nosnost a klidně může být plná těžkých kastrolů a pánví,“ dodává Pavel Šindelář.

Foto: punto design

Hosté jsou v bytě vítáni, usadit je lze na barovky i ke skleněnému stoluFoto: punto design

Obývací část pokoje tvoří multifunkční sedačka, která je schopná se proměnit z „obyčejného“ křesla v pohodlný chaisse long nebo i postel pro hosty. Jednotlivé sedáky lze totiž otáčet všemi směry a různě posouvat. Nabízejí takové pohodlí, že si majitelé domů dokonce pořídili velké promítací plátno a sledování filmů si užívají ve větším komfortu, než nabízejí současná multikina.

Foto: punto design

Variabilní křesla se promění v chaisee long i postel pro hostyFoto: punto design

Sedačku doplňuje i boční odkládací stolek, který si lze přisunout opravdu až pod nos. Zařízení obýváku doplňuje ještě konferenční a nízký televizní stolek. Na stěnách je zavěšeno několik polic sloužících jako knihovna.

Postel uprostřed místnosti opravdu zaujme

Přestože je byt vybaven relativně velkou komorou, přáli si majitelé do ložnice ohromné šatní skříně s posuvnými dveřmi. Ty jsou netradičně umístěné v čele postele. Aby k nim byl dobrý přístup, je lůžko odsunuto doprostřed místnosti. Díky vysokému čelu to není problém. To navíc nabízí maximum pohodlí nejen při čtení, kdy se lze o něj opřít – čalouněný rám k tomu přímo vyzývá – ale poslouží i k odkládání svršků při jejich výběru ve skříni. Postel má navíc ve spodní části úložný prostor, který je snadno přístupný díky pístovému ovládání.

Foto: punto design

Celou stěnu v ložnici vyplnily vestavěné skříně se skleněnými dvířkyFoto: punto design

Jednoduché čisté linie a kontrast bílé a černé barvy jsou zachované i v koupelně. Ta, i když je dostatečně prostorná, nabízí základní zařízení. Vanu doplňuje skleněná zástěna, takže poslouží k sprchování. Protější stěnu vyplnila dvě umyvadla a zbylo zde místo i na pračku. Toaleta je v bytě samostatná.

Foto: punto design

Také do koupelny zvolil architekt nestránoucí kombinaci černé a bíléFoto: punto design

Třetí pokoj, který má v budoucnu sloužit jako dětský, ještě zařízený není. I tak už majitelé dali za vnitřní zařízení, a to včetně kuchyňské linky i všech spotřebičů, osm set tisíc korun.

Milujete italský design? Prohlédněte si i další návštěvy: Moderní byt v italském designu. Líbí se vám? nebo Podkrovní byt s nábytkem z Itálie.

Jak se vám líbí italský styl a design? Souhlasíte s tím, že je opravdu špičkový? Napište to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám