Hlavní obsah

Návštěva: Podkrovní byt s nábytkem z Itálie

Foto: Punto Design

Podkrovní byt je zařízený italským nábytkemFoto: Punto Design

Reklama

Jedete do Itálie na dovolenou, protože obdivujete její památky, moře i smysl pro krásu? Klidně si kouzlo této země dopřejte po celý rok. Zavedeme vás do bytu, který je zařízen vkusně, jednoduše a elegantně. Jak by ne, když nábytek pochází od italských firem.

Článek

Nejen moderní nábytek, ale i zkosené stěny dodávají bytu na pražském Žižkově na zajímavosti. I když jde o podkroví, sklon stropů není až tak velký, aby se sem musel pořizovat nábytek na míru, použít šlo klasické typizované sestavy. Samozřejmě designéři museli respektovat určitá pravidla, například že nemohou zvolit pod šikmý strop vysokou postel s čelem nebo skříňky až ke stropu. Že to vůbec nevadí, se můžete přesvědčit sami.

Jen ho nechte, ať se leskne

Osmdesát šest metrů čtverečních podlahové plochy bylo na začátku rozděleno na tři místnosti a malou kuchyň. Ta na designéry působila příliš stísněným dojmem, a tak ji – i v souladu se současnými trendy – otevřeli. Část příčky mezi ní a obývacím pokojem zmizela. Opticky se tak zvětšila, ale zároveň zde zůstala i určitá bariéra, která od sebe odděluje pro práci určenou kuchyň a k požitkům vyhrazený obývací pokoj s jídelním koutem.

Foto: Punto Design

Madla na kuchyňské lince nahradily vyfrézované úchytyFoto: Punto Design

Obě části se liší nejen využitím, ale i zvolenou podlahou. V předsíni a kuchyni najdete světle šedou litou stěrkovanou podlahu, obývák stejně jako ostatní obytné místnosti zdobí dřevěné parkety. Když se po bytě podíváte pozorněji, zjistíte, že dřevo na podlaze je jediným dekorem tohoto druhu, který zde najdete. Barevný nábytek má lakovaný povrch, dále zde objevíte sklo a kov. V interiéru se střídají kousky jak v moderním vysokém lesku, tak i v matném provedení. Jejich kombinací pak designéři dosáhli zajímavého efektu.

Kuchyňská linka Nova Linea je uspořádána do jedné linie, zcela vlevo je ve vysokých skříňkách nenápadně umístěná zcela vestavná myčka Whirlpool, kterou doplňuje multifunkční trouba ve výšce očí. Následuje mycí centrum s dřezem a varná deska. Prostor pod pracovní deskou vyplňují praktické plnovýsuvné zásuvky, doplněné vnitřními skrytými zásuvkami a další bohatou vnitřní výbavou. Dvířka odpovídají svou krémovou barvou, vysokým leskem, a hlavně bezúchytkovým provedením módním trendům a jsou také velmi praktická. Při mytí vám nepřekážejí žádná madla. Designéři sem místo systému bezdotykového ovládání zvolili dvířka a zásuvky, které mají v horní části vyfrézovaný šikmý profil, který dovoluje pohodlné otevírání.

Foto: Punto Design

Do obýváku se vešel i jídelní stůlFoto: Punto Design

Postavit, nebo položit?

Prostor za pracovní deskou byl vymalován fialovou barvou Dulux a ošetřen speciálním ochranným nátěrem. Jemné odstíny pastelových barev propojují kuchyň s obývákem. V něm neutrální šedou pohovku doplňují závěsné skřínky  na stěně, které mají přední dvířka z různobarevných skel. Jejich kouzlo však nespočívá jen v barvách. „Jde o systém skříněk, které si lze vybrat nejen v různých barvách a velikostech, ale až na místě se může majitel rozhodnout, jak je zavěsí. Mohou být totiž instalovány jak svisle s bočním otevíráním, tak je lze pootočit o devadesát stupňů, čímž vznikne podélná široká nízká skříňka s horním nebo dolním výklopem. To dovoluje použít nábytek do různých prostorů,“ popisuje Kamila Šindelářová ze studia Punto Design, které byt zařizovalo a nábytek vybíralo.

Foto: Punto Design

Neutrální šedou pohovku doplňuje atypický stolekFoto: Punto Design

Foto: Punto Design

Závěsné skříňky na stěně lze pověsit vodorovně nebo svisleFoto: Punto Design

Jednotlivé díly se od sebe liší nejen barvou, ale právě zde najdete kombinaci lesklých a matných ploch. Jako otevřená odkládací plocha slouží sokl pod nimi. Jde vlastně o širokou desku v elegantním vysokém lesku, na ní může stát televizor či další doplňky.

Foto: Punto Design

Stejnou komodu objevíte v ložnici i v obýváku, jen jedna je lesklá a druhá má matný povrchFoto: Punto Design

Postel položená proklatě nízko

Podobný prvek, jako v obývacím pokoji, objevíte i v ložnici. Matrace, i když to tak na první pohled vypadá, neleží na podlaze, ale je osazena v nízkém rámu.

Tomu jsou přizpůsobené i noční stolky, které jsou jen několik centimetrů vysoké. Vůbec tak nevadí, že nad postelí jsou dvě stěny zešikmené, nebezpečí, že by se majitelé bouchli do hlavy, takto nehrozí.

Foto: Punto Design

V ložnici zaujme nejen nízká postel, ale i pletený lustrFoto: Punto Design

Ložnici doplňuje ještě komoda Bimax. Jiný model ze stejné řady najdete i v obývacím pokoji, i když také zde je patrný jeden rozdíl. Designéři opět zvolili jednu v lesklém a druhou v matném provedení. Zajímavým prvkem je určitě stropní svítidlo z pleteniny, která vládne trendům zhruba v posledních dvou letech.

Protože byl byt zařizovaný pro bezdětný pár, třetí místnost slouží jako pracovna. Tvoří ji velký pracovní stůl Casamania by Frezza a po kratších stranách variabilní policový systém na šanony, spisy a další nezbytnosti.

Foto: Punto Design

Regály v pracovně nabízejí spoustu odkládací plochyFoto: Punto Design

Foto: Punto Design

Velký pracovní stůl slouží nejen k práci s počítačemFoto: Punto Design

Stěny v domě zůstávají zatím bílé. „Vynikne tak nábytek a zároveň jsme chtěli na několika místech dát možnost majitelům, aby si byt dotvořili nejen doplňky, ale časem například i oblíbenými barvami, které mají rádi a jež z bytu vytvoří opravdový domov,“ dodává Kamila Šindelářová. A připojuje cenu, na kterou kompletní zařízení včetně kuchyně a spotřebičů vyšlo – 900 tisíc korun.

Foto: Punto Design

Nezbytné úložné prostory najdete i v předsíniFoto: Punto Design

Máte-li rádi návštěvy v krásných bytech, podívejte se s námi i na další: Bílohnědý byt: jak vypadá?, Byt, kde vládne jediná barva. Bílá! nebo Luxusní proměna bytu v paneláku.

Jste také příznivci italského stylu? Nebo dáváte přednost francouzské zdobnosti či české klasice? Důležité je, že se doma cítíte dobře!

Reklama

Související témata:

Načítám