Hlavní obsah

Čakry jsou centrem energie

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Proudění energie můžeme stimulovatFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Čakry, neboli energetická centra těla, mají schopnost přijímat energii, určitým způsobem ji přetvářet a opět znovu vyzařovat. Mají na svědomí i to, jak se cítíme a jestli jsme zdraví nebo nemocní. Pojďme si je posílit!

Článek

Představte si, že na přímce spojující pánev s temenem leží sedm malých, otáčejících se sluncí. Podle prastaré indické nauky o čakrách se zde opravdu nachází sedm energetických center našeho těla. Do celého těla vyzařují životní energii a posilují naši psychiku. Jsou-li jednotlivé čakry oslabeny nebo zablokovány, ztrácíme sílu, chybí nám motivace a cítíme se unavení. Ale proudění energie můžeme i sami cíleně stimulovat! Zkuste to a uvidíte:

Kořenová čakra - zdroj síly

Tato čakra v oblasti pánve je považována za zdroj životní síly. Její nedostatek se projevuje malým optimismem a obtížemi, jako jsou poruchy trávení nebo bolesti v kříži.

Náš tip: Jídla kořeněná zázvorem a čaje z kozlíku nebo lipových květů ohřejí tělo a povzbudí kořenovou čakru.

Sakrální čakra - energie sexu a radosti ze života

Leží na šířku dlaně pod pupkem a působí na močový měchýř, pohlavní orgány, pánev a bederní část zad.

Náš tip: Proudění energie zlepší kroužení pánví. Boky pohybujte po směru hodinových ručiček po dobu pěti nádechů a výdechů. Pohyb nechte pomalu odeznít.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Heřmánková koupel vám posílí nervyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pupeční čakra - pevné nervy, silná vůle

Zásobuje energií především žaludek, tenké střevo a játra. Na duševní úrovni posiluje sílu vůle, intuici a nervy. Také naše chování při jídle a spánku je ovlivněno pupeční čakrou. Najdete ji okolo pupíku.

Náš tip: Tuto oblast aktivuje příjemná heřmánková koupel.

Srdeční čakra - síla lásky

Láska a soucit - svůj původ mají v srdeční čakře. Čím je silnější, tím výraznější jsou i tyto city. Na tělesné úrovni má srdeční čakra vztah k hrudnímu koši a ramenům, ke krevnímu oběhu, ke kůži a imunitnímu systému.

Náš tip: Čakru posilují čaje z meduňky a hlohu.

Krční čakra - sebevědomí

Krční čakra je v místech, kde začíná krk. Odpovídá za řeč a hudební nadání. Plachost, kuřácký katar nebo ztuhlá šíje poukazují na její blokádu.

Náš tip: V šálku teplé vody rozpusťte špetku soli. Vydatně se napijte a roztokem asi 30 vteřin kloktejte. Přitom stále měňte výšky tónů a tlak. Nakonec ústa vypláchněte čistou vodou.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Čelní čakru podporuje vonná masážFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Čelní čakra - vyvinuté smysly

Máte sklony k bolení hlavy a potížím s očima? Nebo vám chybí fantazie? Potom aktivujte svou čelní čakru. Leží uprostřed čela nad přímkou, která spojuje obě obočí. Představuje spojení s mozkem, se zrakovým, sluchovým a čichovým smyslem.

Náš tip: Povzbudí ji vonná masáž s mandlovým a fialkovým olejem.

Korunní čakra - vnitřní síla

Na nejvyšším bodu lebky se nachází tzv. korunní čakra. Lidé, kteří ji mají obzvlášť dobře vyvinutou, mají velice silný imunitní systém. Oslabení této čakry může značně podpořit chronické a duševní nemoci.

Náš tip: Sedněte si do tureckého sedu, zavřete oči a po stranách zvedejte upažené ruce, až se vám nad hlavou setkají. Prsty přitom ukazují nahoru. Záda jsou vzpřímená. Poté se několikrát zhluboka nadechněte a vydechněte.

Reklama

Související témata:

Načítám