Hlavní obsah

Čeká nás zamračený víkend: Kam si jít pro vánoční náladu?

Foto: Vánoční výstava

Foto: Vánoční výstava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplota je nestálá, a navíc by vaše víkendové plány mohly narušit ještě mraky a déšť. Ovšem máme pro vás program, který žádné počasí neohrozí. Snažili jsme se vybrat tak, abychom ve vás probudili vánoční atmosféru.

Článek

Adventní víkendy můžete prožít různě. Někdo je věnuje pečení cukroví, jiný úklidu domácnosti nebo shánění dárků – ale jestli vám jde spíš o romantiku a společně prožitý čas, máme pro vás pár tipů, které vyloženě dýchají vánoční náladou.

Hravé Vánoce v Betlémské kapli

Nostalgickou a hravou notu ve vás zcela jistě rozezní tradiční výstava v pražské Betlémské kapli. „Představíme hračky historické, ale najdete tu i moderní. Atmosféru pomohou doladit hudební exponáty, především zvonkohry, polyfony a flétnové hodiny,“ říká organizátor výstavy Blahoslav Lukavec. Páni kluci ocení všelijaké mechanické hračky a stavebnice všeho druhu, ale tradičně jsou k vidění i mechanické betlémy, nápaditě ozdobené vánoční stromky a podobně. Na výstavě potkáte i lidové tvůrce, kteří budou hračky na místě vyrábět.

Výstava probíhá v Praze v podzemních prostorách Betlémské kaple (Betlémské náměstí 4, Praha 1) do 2. 1. 2019, a to denně od 9.00 do 18.00 hodin. Vstupné pro dospělé je 80 Kč a pro děti polovic.

Foto: Vánoční výstava

Na výstavě se pokocháte nejen betlémy z různých materiálů, ale na své si přijdou i všichni, kdo si rádi hrajíFoto: Vánoční výstava

Vánoce jako od Lady

Možná bude počasí svádět spíš k tomu, abyste si naplánovali rodinné setkání nad svařákem. Třeba dojde i na staré tradiční zvyky, které se držely kolem Vánoc. Tohle téma se jistě zalíbí i dětem, které fascinuje, že si někdo mohl užít dlouhé zimní večery bez televize a připojení k internetu. A jestli je to bude zajímat, můžete sáhnout po knize „Tradiční český rok“ od Josefa Lady. Najdete v ní nejznámější svátky, zvyky a obyčeje, ale i lidová říkadla, pořekadla, písničky, pranostiky, koledy a pověry či oblíbené dětské hry. Vydala ji Grada Bambook a stojí 399 Kč.

Foto: Grada

Zavzpomínejte na dobu, kdy ještě bývaly bílé VánoceFoto: Grada

Šaty dělají člověka

Máte rádi dobu první republiky a s ní spojený styl oblékání? To by vám neměla ujít výstava „Šaty dělají člověka aneb móda první republiky“, která právě probíhá v Muzeu Jana Amose Komenského v Uherském Brodě.  Je nejen o módě a eleganci té doby, ale představí i běžný život v tomto období. Prohlédnout si můžete předměty z pozůstalosti slavných té doby - například Adiny Mandlové, Nataši Gollové nebo Svatopluka Beneše. Nechybí ani prezentace módního salonu Hany Podolské či Oldřicha Rosenbauma nebo obuvi Baťa. Vstupné na výstavu je 30 Kč a kromě pondělí je otevřeno 9.00–12.00 a 12.45–16.45 hod.

Foto: Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě

Milovníky první republiky potěší nejen dobové oblečení, ale i pohled na všední den té dobyFoto: Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě

Jarmark Svaté Lucie

Do Břeclavi můžete dnes a zítra vyrazit na tradiční akci, kterou organizuje Slovácký krúžek Poštorná v Břeclavi. Rukodělný jarmark doprovodí bohatý program, který začíná v pátek ve dvě odpoledne a bude trvat asi do 17.30 a v sobotu mezi 10.00–17.30 hod. Ve stáncích na jarmarku můžete ochutnat tradiční moravskou „fazulačku“, vánoční punč, „zabíjačkové“ speciality, stejně jako drobné, ručně vyráběné dárky – ale hlavně si užijete tradiční koledy a vystoupení folklórních souborů.

Foto: Anna Hlavenková, Slovácký krúžek Poštorná

Břeclav ožije rukodělným jarmarkem, protkaným slováckými tradicemiFoto: Anna Hlavenková, Slovácký krúžek Poštorná

Kluziště i Andělský vláček

Kluziště, živý betlém, ale i Andělský vláček a koncert Davida Stypky, který začíná v sobotu v 18.40 na Masarykově náměstí v Ostravě. To všechno jsou lákadla vánočních trhů, které můžete navštívit každý den od 10.00 do 20.00 hodin v centru města, hlavně na Jiráskově a zmíněném Masarykově náměstí. O tom, že si můžete ve stáncích dopřát vánoční pochoutky, ale třeba i pořídit dárky, se nemusíme ani zmiňovat. Potravu pro duši obstarají umělci řady divadel a lidových a dalších hudebních souborů. „Ostravské Vánoce 2018“ se konají za finanční podpory městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.

Foto: Profimedia.cz

Spousta zábavy na vás čeká v centru Ostravy, kde jsou vánoční trhy ve znamení kultury i brusleníFoto: Profimedia.cz

Jak vidíte, namixovali jsme vám venkovní aktivity s těmi, které nepřekazí ani případný déšť. I když, jak meteorologové uvedli, bude spíš jen zataženo až oblačno – a v neděli by mohlo i svítit sluníčko. Teploty by se přes den měly pohybovat mezi 4–8 °C, v noci by měly být mezi 3–7 °C. Od neděle by se ale mělo začít lehce ochlazovat a na začátku týdne by mohlo sněžit i ve středních polohách.

Máte už nějaký plán na víkend? Jestli chcete o počasí vědět víc, předpověď  najdete zde.

Načítám