Hlavní obsah

Čeká vás zcela výjimečný víkend! Oslavte ho v muzeu, fabrice

Foto: archiv Správy zámku Jezeří

Foto: archiv Správy zámku Jezeří

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Následující víkend je v mnohém výjimečný. Je slavnostní díky vrcholícím oslavám 100. výročí vyhlášení samostatného státu Čechů a Slováků, začínají jím dětem podzimní prázdniny, a navíc je o hodinu delší!

Článek

V noci kolem dvou, ráno teploty mezi dvěma a sedmi stupni, lezavo a větrno, odpoledne i kolem patnácti stupňů, ale zataženo a déšť. To říká předpověď na víkend. Takže si asi nevychutnáte venkovní aktivity, ale zas je ideální doba na to, abyste využili spoustu akcí, dní otevřených dveří, výstav a všeho, co se pojí s oslavami stého výročí republiky. Právě ty totiž víkendem vrcholí.

Sté výročí si připomíná mnoha kulturními a společenskými akcemi nejen Praha a velká města, ale jak jsme zjistili, tak i vesnice. Stačí se tedy porozhlédnout po nabídce v okolí a skoro bychom se vsadili, že najdete něco, co by vám vyloženě sedlo do víkendových plánů. Možná o to víc, že vstupy bývají zdarma!

Foto: Mapy.cz

Foto: Mapy.cz

Dobrou zprávou je, že na oslavy a všelijaké vyžití budete mít o hodinu víc času. V neděli 28. října, ve tři hodiny ráno, se posunou hodinové ručičky o hodinu nazpět a vrátíme se k zimnímu času, který má šanci už zůstat – pokud vše dobře dopadne, bude to poslední změna času. No a připomenout musíme i fakt, že sobotou začínají dětem podzimní prázdniny. Právě proto jsme se zaměřili i na akce pro děti.

Národní muzeum se otvírá!

Třešničkou na dortu, tedy jedním z vrcholů oslav v Praze bude jistě pro mnohé znovuotevření Historické budovy Národního muzea. Jestli jste zvědavi na to, jak se povedla jeho generální rekonstrukce, můžete se přijít podívat už v neděli 28. října od deseti hodin. Muzeum nabídne kromě svých klasických sbírek i zajímavé výstavy. Je to Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava a výstava 2 × 100. Vstup do muzea je zdarma. A jestli to do Prahy nemáte daleko, můžete se v sobotu 27. října od osmi večer zajít podívat i na mapping století na Historickou budovu Národního muzea s názvem Svědek dějin.

Foto: Jiří Černohorský , CNC, Profimedia.cz

Od této neděle můžete dny, které mají propršet, strávit třeba mezi sbírkami Národního muzeaFoto: Jiří Černohorský , CNC, Profimedia.cz

Za strašidly na Jezeří

Pokud se rádi bojíte a máte to blízko na zámek Jezeří, který je kousek od Jirkova nebo Horního Jiřetína, tak si tam udělejte výlet. Od soboty do neděle tam ožijí strašidla. Téměř již legendární akce je jednou z největších svého druhu v ČR. Desítky strašidel, mágů a nadpřirozených bytostí budou o tomto víkendu vašimi průvodci ztemnělým zámkem. Protože tato podívaná je pro řadu návštěvníků opravdu děsivá, je připraven i malý okruh pro děti a slabší povahy. Akce trvá od 11. hodiny v sobotu do 15. hodiny v neděli.

Foto: archiv Správy zámku Jezeří

Na zámku v Jezeří se můžete potkat i s nadpřirozenými bytostmi, o kterých jste doposud možná jen slýchaliFoto: archiv Správy zámku Jezeří

Vezměte děti do dračí sluje

Proč se před deštěm neschovat třeba mezi draky? Zvlášť, pokud hledáte vhodný cíl výletu s dětmi o jejich prázdninách a nemáte to z ruky do Českého ráje. Právě tam se na hradě a zámku Staré Hrady usídlilo přes padesát draků – skalní, ohnivý, vodní, lesní, noční, bahenní, písečný, sněžný, hromový, zlatý a spousta dalších. Potkáte tam ale i princezny a rytíře, přijme vás i královská dračí rodina. Od sklepení až po půdu vás provede udatný rytíř, krásná princezna, veselá čarodějnice nebo rozpustilá čertice.

Foto: Rudolf Suk

Smečka draků na vás čeká od půl desáté do pěti odpoledne každý den, takže je můžete navštívit i jindyFoto: Rudolf Suk

Zajděte do Fabriky

Jestli máte rádi tanec spojený s divadlem a chtěli byste zakončit víkend skutečně na úrovni, vyrazte v neděli večer do pražské La Fabrika na taneční představení The Watcher. Dopřeje vám totiž zastavení uprostřed rušné doby plné moderních technologií a nahlédnout sám na sebe a svůj život z odstupu. Inscenaci připravil soubor 420PEOPLE, a kdyby vám uniklo nedělní představení, můžete ještě v říjnu a listopadu zkusit jiný termín.

Foto: Fabiana Mertová

Milujete pohyb, ale nechce se vám hýbat? Pak je toto představení právě pro vásFoto: Fabiana Mertová

Uvařte si!

Opravdu se vám nikam nechce a rádi byste spíš zůstali doma – no a třeba něco dobrého si uvařili? Pak by vám mohla přijít vhod nová kuchařka „Jíme zdravě ve městě i na venkově“. Tentokrát s podtitulem Příběhy kuchařů, jako jste vy – vznikla totiž právě v kuchyních fanoušků, kteří autorům pomohli s výběrem, zkoušením a ochutnáváním receptů... a také je utvrdili v názoru, že vaření a pak společné posezení u stolu je skvělou příležitostí utužit rodinné či přátelské vazby.

Foto: Fitrecepty

Kuchařka s 256 stranami stojí 399 KčFoto: Fitrecepty

Jestli se chcete ještě podívat na předpověď počasí, najděte si ji například zdeCo plánujete na víkend vy?

Reklama

Související témata:

Načítám