Hlavní obsah

Česká letní klasika: Fazolky na smetaně s bramborami a vajíčkem

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taky tak rádi vzpomínáte na prázdniny u babičky? Ať už jste za ní jezdili na statek, nebo do paneláku, určitě uměla skvěle vařit. Vraťte se do dětských časů díky receptu fazolky na smetaně. Tyhle vám budou chutnat.

Článek

Rané brambory jen tak s máslem a tvarohem, koprovka s knedlíkem, rajská s kolínky – to je jen stručný výčet oblíbených letních obědů ve středočeské kotlině. A neméně časté jsou i fazolky na smetaně, které spousta lidí odmítá kvůli špatným vzpomínkám na školní jídelnu. To je ale velká škoda – fazolky jde připravit jako svěží pochoutku ze 100% čerstvých a sezonních surovin. Nevěříte?

Fazolky na smetaně

Na 2 porce potřebujete: 400 g nových brambor, sůl a pepř, ½ cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany ke šlehání, 200 ml plnotučného mléka, 4 hrsti fazolových lusků, 2 lžíce vinného octa, 2 vejce, čerstvý kopr na ozdobu

Postup: Brambory dejte ve slupce vařit do osolené vody. Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte ji na troše másla. Když začne zlátnout, zaprašte ji trochou mouky a usmažte světlou cibulovou jíšku. Zalijte po částech smetanou a mlékem a pečlivě jíšku rozšlehávejte, aby se nezavařily hrudky.

Fazolky omyjte, odkrojte konce a podle chuti nakrájejte na menší kousky. Vložte do omáčky, osolte, opepřete a vařte asi 7 minut doměkka (fazolky by měly zůstat tvrdé „na skus“). Dochuťte trochou octa, jestli máte rádi ostřejší chuť, použijte místo vinného octa klasický kvasný lihový. Nechte chvíli odležet. Podle potřeby můžete omáčku ještě trochu naředit mlékem nebo vodou.

Mezitím uvařte vejce, případně je můžete udělat jako ztracená (podívejte se na nejlepší způsob, jak ztracená vejce připravit). Fazolky podávejte s bramborami a vařeným vejcem posypané trochou čerstvého kopru.

Na jaký oběd z prázdnin u babičky vzpomínáte nejraději vy?

Reklama

Načítám