Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Dobré jídlo, které neušpiní moc nádobí a ze kterého se nají celá rodina? Chalupářův rýžový hrnec!

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g bůčku
  • 2 hrnky dlouhozrnné rýže
  • 4 hrnky vody
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
    1
  • 1 ks cibule
  • 1 špetka pepře
  • 1 trochu soli
  • 2 ks jablek
  • 1 hrst mraženého hrášku
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

V hlubším hrnci rozehřejte olej a zprudka na něm osmahněte bůček, který jste očistili a nakrájeli na kostky. Před smažením je ho navíc potřeba obalit ze všech stran v mouce!

02.

Přidejte najemno pokrájenou cibuli, pepř a sůl, opranou rýži a vše opékejte, dokud zrnka rýže nejsou průhledná. Poté zalijte osolenou vodou a duste pod pokličkou asi 20 minut.

03.

Oloupejte jablko, nakrájejte ho a kostičky a spolu s hráškem vmíchejte do rýže. Ještě krátce povařte, posypte pažitkou a podávejte. Tento základ je opravdu prostý, proto doporučujeme recept ještě vyladit. Ideálně trochou másla pro zjemnění. Hrnek vody také můžete nahradit bílým vínem.

V jednom hrnci se dá uvařit i vynikající rizoto s řapíkatým celerem. Dostali jste na něj chuť? Inspiraci hledejte v článku Tři večeře z jednoho hrnce!.

Související témata:

Načítám