Hlavní obsah

Chceš práci? Usmívej se!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Máme pro vás pár tipů jak uspět při pohovoruFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

První dojem je klíčový. A při vstupním pohovoru do nového zaměstnání to platí dvojnásob! Šéf firmy si názor na vás učiní v prvních čtyřech minutách a dokonce nemusíte ani příliš mluvit. Neverbálním projevem, tedy svým chováním a vzhledem, bodujete až z osmdesáti procent. Naučte se řeč těla!

Článek

Většinu faktických informací ze životopisu uchazeče posuzující zapomene. První dojem ale ne. Řeč těla se tak v posledních letech stává součástí všeobecného vzdělání a do značné míry vypovídá o kultuře člověka.

Buďte příjemné a uvolněné

Pokud chcete při přijímacích pohovoru dobře zapůsobit, řiďte se následujícími pravidly:

1. Jakmile vám pracovník recepce nebo asistentka řeknou, že můžete vstoupit, vkročte do místnosti bez váhání. Nestůjte ve dveřích jako nezbedný školák, předvolaný do ředitelny. Jděte dál a nezpomalujte krok. Schopní lidé vstupují do místnosti svižně, střední rychlostí a středně dlouhými kroky.

2. Odložte aktovku či složku s papíry a podejte svému protějšku ruku. Dlaň držte zpříma a opětujte stisk. Nikdy nepodávejte ruku přes stůl. Během prvních patnácti vteřin při představování uveďte alespoň jedenkrát jméno svého protějšku. Nehovořte déle než 30 vteřin.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Při prvních čtyřech minutách má o vás šéf jasnoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

3. Po usednutí pootočte své tělo o 45 stupňů od člověka, s nímž hovoříte. Jiné nasměrování vyvolává asociace na situaci, kdy jedna strana kárá druhou.

4. Zvažte svá gesta. Méně může být lépe. Obecně platí, že výše postavení lidé gestikulují méně než lidé, kteří mají malé kompetence. Můžete zkusit mírně napodobovat gesta a výrazy svého protějšku.

5. Nepřekračujte vzdálenost, která respektuje osobní prostor druhého. Pokud se přisunete příliš blízko, můžete zvolit u posuzovatele nevoli.

6. Dívejte se zpříma na toho, s kým hovoříte. Nebojte se udržovat oční kontakt.

7. Nezapomínejte na úsměv. Můžete jím například uvítat další otázku, nebo doprovodit svou výpověď.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Řeč těla se v poslední době stává součástí vzděláníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

8. Při odchodu si sbalte své věci klidně, nespěchejte, nedávejte se na zbrklý ústup. Podejte ruku svému protějšku, obraťte se a odejděte. U dveří se ještě jednou obraťte a usmějte se.

Jak vidět, není to nic těžkého ani nepřirozeného. Důležité je působit uvolněně a sebevědomě, ale zároveň slušně a vychovaně - zkrátka kultivovaně. Určitě to zvládnete. Klidně si smluvte termín pohovoru. Výsledek bude váš!

Reklama

Související témata:

Načítám