Hlavní obsah

Krásné bydlení za málo peněz? Jde to!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Krásné zařízení nemusí stát mnoho penězFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Váš první byt! Domov, který bude vypadat podle vašich představ. Jenomže kde na to vezmete? Máte málo peněz a chcete mít útulné bydlení? Máme pro vás pár tipů. Nemusíte být zručné nebo výtvarně nadané, jde to i s trochou dobré vůle. Budete se o to víc cítit DOMA, všechno bude dílem vašich rukou a fantazie.

Článek

Nevyhazujte krabice od bot!

I v té mizérii - musíte pořizovat spoustu věcí pro miminko, je krize - přece jen si občas koupíte boty, pořídíte počítač, který potřebujete ke své práci. Žádnou krabici nevyhazujte! Stačí kousek tapety nebo plakátu, kterým krabice polepíte, a máte náhradu skladovacích prostor. Jedna bude na ponožky, druhá na trička... podle velikosti. Navíc se z jejich „stěn" bude na vás usmívat váš oblíbený motiv.

Cenově přístupný pro mladé domácnosti, rozhodně víc než dub, mahagon či borovice, je také ratan. Patří k levnějším materiálům a můžete si místo skříní pořídit ratanové (proutěné) truhly na ukládání šatstva. Ušetříte prostor, peníze a navíc působí dekorativně. Ratanové truhly, skříňky se šuplátky, sedačky a paravány vycházejí do 5000 korun a co kus, to originál.

Jednoduchá skrývačka

Běžný domácí kutil si poradí s pár poličkami na zeď, kam se vejdou knihy, nádobí a různé maličkosti pro chod domácnosti. Zkuste si vytvořit „regály" skryté za závěsem. Mohou být plné vašeho „přehledného nepořádku“ a přitom návštěvu neuhodí do očí. Chcete se vyhnout kritice maminky, tchyně, tetičky? Police tedy zakryjte vlastnoručním závěsem. Je praktický a současně svým dekorem dotváří interiér. Vyberte si vhodnou látku a horní i spodní okraj  jednoduše přeložte a prošijte tak, že vznikne „tunýlek". Do něj už se jen protáhne laťka a kouzlo je hotovo.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Byt spolehlivě oživí barevné stěnyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vše v jednom

Pokud máte malý prostor a omezený rozpočet, užijte si to! Není to vaše minus, ale naopak šance, jak předvést útulnost. Sedačka, která přes den slouží pro setkání, se večer rozloží na lůžko. Jeho podnožka, přehozená vhodnou textilií, se může změnit v odkládací prostor. Stůl dokáže, jen po změně ubrusu, střídavě sloužit za jídelní i pracovní. Pokud vám židle u stolu zabírají příliš prostoru (jsme dva, ale židle máme čtyři kvůli návštěvám), dají se dekorativně zavěšovat na zeď.

Barvy, motivy, vzory

Celý váš minibyteček docela jednoduše a finančně nenáročně rozsvítí prosté použití barev a vzorů. Různobarevně natřené židle s dekoračními potahy (potom zavěšené na zdi), tapety na „krabicoskříni“... Jemné odstíny podtrhnou svěžest pokoje, prozáří ho. Pocit vzdušnosti podtrhují i záclony. Většinou se prodávají už ušité, kdybyste je ale kupovaly měřené, potřebujete na okno dvojnásobek naměřené šířky, aby se nařasily, a mějte v povědomí taky cca 5 - 10 cm kvůli záložkám nahoře a dole. Pokoj záclonami zútulní. Pro kuchyni jsou teď módní záclonky, které sahají jen do poloviny okna. A možná si je i sama uháčkujete.

Zdá se to složité a nemáte výtvarný nebo rukodělný talent? Stačí láska a fantazie. I když vaše dílo nebude napoprvé dokonalé, bude to věc, kterou uděláte pro svůj vlastní domov! Pak má každá maličkost smysl.

Máte nějaký tip, který se vám osvědčil ve vašem útulném bytě a nestál hromadu peněz? Podělte se o něj s ostatními čtenářkami na info@prozeny.cz

Reklama

Související témata:

Načítám