Hlavní obsah

Chcete byt? Víme, kde jsou ty levné

Foto: Thinkstock

Poptávka po bytech je vysokáFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V krizi se vyplatí koupit byt! To je pravda, ale je stále ještě dobrý čas? Má být byt zrekonstruovaný, nebo ne? A ve kterých městech bude naše investice nejvýhodnější? Vždyť nejde o zanedbatelné částky. Pojďme si na tyto otázky odpovědět, jaksi celorepublikově!

Článek

Praha? Ta je drahá! Dokonce se řadí mezi nejdražší města na světě vůbec, zatímco ostravské nemovitosti doslova padají. Proč takový rozdíl? Protože republiková metropole v sobě kloubí příjemnou velikost, dostatek luxusních prostor, velké množství parků a nezanedbatelnou míru kultury.

To vše jsou faktory, které určují cenu za metr čtvereční bytových prostor. Přestože je Ostrava místem, které začíná růst a očekává se i oživení realitního trhu, zatím se potýká s tolika problémy, že v očích kupců a investorů převažují nedostatky nad klady.

Porovnejte si ceny bytů

Pokud chceme porovnat ceny bytů, za standard a měřítko se považuje starší byt v cihlové zástavbě, ve druhém až třetím patře, o velikosti 3 + 1 a rozloze 68 až 75 metrů čtverečních. V Praze za něj zaplatíme od tří do deseti milionů (levnější je pochopitelně okraj města). Na druhém místě je Brno, průměrné ceny bytů se zde pohybují od 35 do 45 tisíc korun za metr čtvereční. Karlovy Vary se v určitých částech Praze dnes s cenami téměř vyrovnají.

Foto: commons.wikimedia.org

Byty v panelových domech nejsou tak žádanéFoto: commons.wikimedia.org

Kde se nám tedy nyní vyplatí koupit byt?

Praha? Ne!

Pokud cheme bydlet v Praze, nejsme sami a nebude to levné. Za vysoké ceny pražských bytů může enormně vysoká poptávka. Lidé v metropoli mají vyšší platy, a jsou proto ochotni více utrácet. Vyšší kupní síla movitých „singles“ je hned vedle cizinců a investorů hlavní příčinou vysoké ceny bytů. A také zde hraje oproti jiným městům roli poměrně rozsáhlá míra privatizace a tím srovnání cen nejen s trhem, ale s evropským průměrem celkově.

Sever a Plzeň ano!

Ostrava, Liberec a Hradec Králové je trojice měst, která pomyslný žebříček popularity uzavírá. Byt, který v Praze pořídíme za tři miliony na okraji města, seženeme v centru Ostravy za třetinu. V těsném závěsu se drží Ústí nad Labem. V Plzni, která se svým 30% růstem doposud patřila mezi tahouny realitního trhu, nastal až 18% pád, a plošně zprůměrováno došlo ke snížení cen bytů o 9 %.

Výhled aneb Co bude dál?

Podle King Sturge, mezinárodní realitní a poradenské společnosti, poklesly ceny bytů v České republice od roku 2009 průměrně o sedm procent. Klesání cen se ale zastavuje – spolu s nadějí na oživení ekonomiky majitelé ztrácejí chuť slevovat z ceny bytu. Navíc možné navýšení sazby DPH (o které uvažují vládní vyjednávači) může byty výrazně zdražit.

Ale přesto můžeme pokles cen očekávat u bytů, které nejsou v zajímavých lokalitách nebo jsou špatně dostupné, u panelových bytů a také u starších rodinných domků v nehostinných satelitních městečkách.

Naopak čeká se růst cen bytů na Ostravsku a u luxusních nemovitostí v Praze. Porostou také ceny nových větších bytů – velká část mladých lidí založila rodinu a jedno- až dvoupokojové byty jim přestávají stačit. S tím souvisí i mírně vzrůstající zájem o domky v blízkosti velkých měst.

Foto: Thinkstock

Navštivte dostatek bytů, abyste mohli srovnávatFoto: Thinkstock

Byt koupit a pronajmout

Ještě v roce 2007 ten, kdou koupil byt a následně ho pronajímal, vydělal kolem pěti až šesti procent (vyplatilo se tedy z nájmu splácet hypotéku nebo si takto přivydělávat). Dnes se ale výnosnost pohybuje kolem tří procent, což většinou nepokryje ani úrok z hypotečního úvěru. Privatizace a sjednocování jak prodejních cen, tak i tržního a regulovaného nájemného, dnes neumožňuje vydělávat na nemovitostech tak závratné částky jako v 90. letech.

Byt před, nebo po rekonstrukci?

Byt před rekonstrukcí, dům po rekonstrukci. Tak by se ve zkratce daly charakterizovat požadavky většiny nových majitelů. Očekávají novou střechu, plastové stoupačky, nové rozvody vody a plynu, případně plastová okna a zateplení.

Naopak byt samotný by neměl být rekonstruovaný – většina si jej raději upraví podle vlastních představ. Nehledě na to, že provedená rekonstrukce cenu bytu zvyšuje, aniž by zaručovala spokojenost nového majitele s jejím provedením.

Tak jak to vidíte, půjdete do toho?

Reklama

Načítám