Článek
Mnozí lidé vnímají grilování jako letní zábavu. Přitom jde o přípravu pokrmů, která nehledí na roční období. Tedy když vsadíte na elektrické grily. A ty se dají používat jak venku, tak doma.
Od podzimu do léta
Elektrické stolní grily se rychle zahřejí na potřebnou teplotu a příprava mas, ryb, zeleniny nebo třeba oblíbených panini je otázkou několika minut.
„Rychlá příprava představuje jednu z výhod grilování na elektřinu. Další je aspekt zdraví. Tuky se přepalují při vysokých teplotách. Když grilujete maso, je třeba nechat ho zatáhnout při maximální teplotě grilu, což potrvá pár vteřin; pak teplotu snižte a propékejte. K přepalování tuků nedochází. Zdravé přípravě nahrávají také marinády, jejichž základem je voda a koření,“ vysvětluje Martin Kuděla, produktový manažer značky Tefal.
A protože grilování trvá opravdu krátce, suroviny zůstanou šťavnaté.
Další výhody
Stolní gril na elektřinu se vejde všude a jednoduše se ovládá, stačí nastavit teplotu. U některých typů lze nastavit i čas a ty opravdu chytré mají automatické senzory, které rozpoznají i teplotu vloženého masa, či programy na grilování různých druhů pokrmů. A také kontrolku, která vás upozorní, že je přístroj dostatečně zahřátý a připravený k použití.
Až budete mít hotovo, nezdržíte se ani údržbou. „Odnímatelné grilovací desky s nepřilnavým povrchem stačí navlhčit vodou, počkat několik minut a pak setřít nečistoty. Jde to bez námahy s malým množstvím saponátu,“ připomíná Martin Kuděla.
Různé typy
Stolní grily jsou buď otevřené, nebo uzavřené (kontaktní), dále typu raclette nebo panini. Ale i některé kontaktní grily lze otevřít tak, že zdvojnásobíte grilovací plochu a použijete ho jako otevřený. U mnoha modelů se nabízejí vyměnitelné grilovací desky, třeba i na vafle nebo toasty. „Součástí raclette grilů jsou malé pánvičky, které se dávají pod grilovací plochu. Kontaktní gril zase umožní grilování z obou stran najednou,“ uvádí Iva Pavlousková ze společnosti Datart.
Parametry výběru
Grilovací desky můžete mít hladké a žebrované. Hladké jsou určené hlavně pro vajíčka, slaninu, ale i zeleninu nebo topinky či třeba palačinky a lívance. Žebrovanou plochu oceníte hlavně při přípravě steaků, ryb a klobás. U grilovacích ploch se nejčastěji používá nepřilnavý povrch nebo kámen. „Vyjímatelná odkapávací miska zabraňuje připalování, sbírá přebytečný tuk nebo šťávu, lze ji pak jednoduše vyndat a vyčistit. U rovné plochy je žlábek nebo rýha, kam odtéká přebytečný tuk,“ vysvětluje Iva Pavlousková.
A dodává, že i výkon přístroje je důležitý, ale dnešní grily jsou už všechny dostatečně výkonné. Proto se při výběru řiďte hlavně velikostí přístroje, jeho možnostmi (co vše nabízí) a počtem strávníků, pro něž budete pokrmy připravovat.
Nelamte si tedy hlavu, co zase chystat k snídani, obědu, večeři. Šikovný elektrický gril zvládne mnoho různých pokrmů a díky své multifunkčnosti nahradí i několik kuchyňských pomocníků.
A jaké jsou vaše zkušenosti s grilováním?