Hlavní obsah

Chcete grilovat i v zimě? Tyhle grily můžete zapnout i doma v obýváku!

Foto: Phovoir, shutterstock.com

Grilovat můžete bez ohledu na počasí i doma. A klidně celý rokFoto: Phovoir, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litujete, že počasí už nepřeje grilování venku? Není důvod. S elektrickými grily můžete připravit spoustu jídel doma kdykoli během roku. A třeba i v obýváku.

Článek

Mnozí lidé vnímají grilování jako letní zábavu. Přitom jde o přípravu pokrmů, která nehledí na roční období. Tedy když vsadíte na elektrické grily. A ty se dají používat jak venku, tak doma.

Od podzimu do léta

Elektrické stolní grily se rychle zahřejí na potřebnou teplotu a příprava mas, ryb, zeleniny nebo třeba oblíbených panini je otázkou několika minut.

„Rychlá příprava představuje jednu z výhod grilování na elektřinu. Další je aspekt zdraví. Tuky se přepalují při vysokých teplotách. Když grilujete maso, je třeba nechat ho zatáhnout při maximální teplotě grilu, což potrvá pár vteřin; pak teplotu snižte a propékejte. K přepalování tuků nedochází. Zdravé přípravě nahrávají také marinády, jejichž základem je voda a koření,“ vysvětluje Martin Kuděla, produktový manažer značky Tefal.

A protože grilování trvá opravdu krátce, suroviny zůstanou šťavnaté.

Foto: Tefal

Tefal Optigrill GC712 pracuje automaticky. Sám si například změří tloušťku vložené suroviny a díky teplotnímu senzoru rozliší i jeho teplotu (zda je surovina chladnější z lednice, nebo teplejší, když jste ji nechali chvíli odstát na lince). Tomu přizpůsobí svůj výkon. Cena 4990 KčFoto: Tefal

Foto: Sencor

Elektrický stolní gril SBG 107 je lehký, takže ho snadno přenesete. Nabízí dva typy grilovacích plotýnek, na kterých připravíte nejen maso, ale i palačinky či lívance a bez oleje. Cena 1199 KčFoto: Sencor

Další výhody

Stolní gril na elektřinu se vejde všude a jednoduše se ovládá, stačí nastavit teplotu. U některých typů lze nastavit i čas a ty opravdu chytré mají automatické senzory, které rozpoznají i teplotu vloženého masa, či programy na grilování různých druhů pokrmů. A také kontrolku, která vás upozorní, že je přístroj dostatečně zahřátý a připravený k použití.

Až budete mít hotovo, nezdržíte se ani údržbou. „Odnímatelné grilovací desky s nepřilnavým povrchem stačí navlhčit vodou, počkat několik minut a pak setřít nečistoty. Jde to bez námahy s malým množstvím saponátu,“ připomíná Martin Kuděla.

Foto: Catler

Kontaktní gril GR 8030 má senzory detekující pokles teploty, které dohlížejí na to, aby byl pokrm rovnoměrně propečený. Lze ho otevřít a pak použít jako BBQ gril. Nastavenou teplotu a vybraný režim low, panini nebo sear (stejně jako časovač) zobrazuje podsvícený LCD displej. Cena 9490 KčFoto: Catler

Foto: Philips

Stolní gril HD 4419 s vysokoteplotní grilovací deskou s nepřilnavým povrchem umožňuje grilovat i zmrzlé potraviny. Na žebrovaném a hladkém povrchu lze smažit i grilovat, všechny odnímatelné díly můžete dát do myčky nádobí. Cena 2299 KčFoto: Philips

Foto: Concept

Elektrický kompaktní gril 4 v 1 Premium Line GE3000 s vyměnitelnými plotnami umožňuje grilování z obou stran. Kromě steaků či zeleniny na něm připravíte i vafle, trojúhelníkové sendviče nebo panini. Počítejte s regulátorem teploty od 100 do 240 °C a časovačem (0 až 30 minut). Cena 3999 KčFoto: Concept

Různé typy

Stolní grily jsou buď otevřené, nebo uzavřené (kontaktní), dále typu raclette nebo panini. Ale i některé kontaktní grily lze otevřít tak, že zdvojnásobíte grilovací plochu a použijete ho jako otevřený. U mnoha modelů se nabízejí vyměnitelné grilovací desky, třeba i na vafle nebo toasty. „Součástí raclette grilů jsou malé pánvičky, které se dávají pod grilovací plochu. Kontaktní gril zase umožní grilování z obou stran najednou,“ uvádí Iva Pavlousková ze společnosti Datart.

Foto: Tefal

Tefal gril GC600 XL Classic nabízí dvě pracovní polohy. V zavřeném stavu bude grilovat kontaktně z obou stran, a když gril otevřete, zdvojnásobíte jeho plochu (suroviny je třeba otáčet, grilujete z jedné strany). Cena 3999 KčFoto: Tefal

Foto: Gorenje

Model TG2514B nabízí pět úrovní teplot, má kanálky na odvod přebytečného oleje se sběrnou nádobou a díky praktické rukojeti ho snadno přenesete. Cena 1990 KčFoto: Gorenje

Parametry výběru

Grilovací desky můžete mít hladké a žebrované. Hladké jsou určené hlavně pro vajíčka, slaninu, ale i zeleninu nebo topinky či třeba palačinky a lívance. Žebrovanou plochu oceníte hlavně při přípravě steaků, ryb a klobás. U grilovacích ploch se nejčastěji používá nepřilnavý povrch nebo kámen. „Vyjímatelná odkapávací miska zabraňuje připalování, sbírá přebytečný tuk nebo šťávu, lze ji pak jednoduše vyndat a vyčistit. U rovné plochy je žlábek nebo rýha, kam odtéká přebytečný tuk,“ vysvětluje Iva Pavlousková.

A dodává, že i výkon přístroje je důležitý, ale dnešní grily jsou už všechny dostatečně výkonné. Proto se při výběru řiďte hlavně velikostí přístroje, jeho možnostmi (co vše nabízí) a počtem strávníků, pro něž budete pokrmy připravovat.

Nelamte si tedy hlavu, co zase chystat k snídani, obědu, večeři. Šikovný elektrický gril zvládne mnoho různých pokrmů a díky své multifunkčnosti nahradí i několik kuchyňských pomocníků.

Foto: Steba

Gril BBQ VG 400 – XXL s poklopem rovněž nabízí použití na stole nebo s pomocí stojanu i venku. Deska z masivní slitiny má průměr 53,5 cm. Výhodou grilu je eliminace tvorby dýmu a zápachu a příprava pokrmů s minimem tuku, přičemž nadbytečný tuk odtéká do samostatné nádoby. Cena 8439 KčFoto: Steba

Foto: ETA

Raclette gril se snadno omyvatelným povrchem doplňují pánvičky s nepřilnavou vrstvou, určené k souběžné tepelné úpravě různých příloh (sýrů, zeleniny, vajíček a podobně). Cena 1299 KčFoto: ETA

Foto: Sencor

Elektrický stojanový & stolní gril SBG 700 slouží k celoročnímu využívání (pro stolní grilování stačí sejmout stojan). Je vybavený dvěma grilovacími plochami a vyjímatelnou miskou na odkapávání šťávy a tuku. Potěší i výběr z různých barevných provedení. Cena 1999 KčFoto: Sencor

A jaké jsou vaše zkušenosti s grilováním?

Reklama

Načítám