Hlavní obsah

Chcete hubnout zdravě? Zkuste to s přírodními spalovači tuku!

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Pokud chcete zhubnout, musíte zabojovat s tukem. Poradíme vám přírodní spalovače, ke kterým patří kromě jiných i chilli papričkyFoto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Zázračným pilulkám či koktejlům na hubnutí už dnes věří málokdo. Co když ale existují potraviny, které hubnutí urychlí, a přitom jsou zcela přírodní? Přinášíme přehled nejúčinnějších zabijáků tuku.

Článek

K hubnutí se dopracujete hlavně pohybem a správným jídelníčkem. Existuje ale i několik vychytávek, které ho podpoří. Těchto pět potravin rozhýbe váš metabolismus!

Kofein nejen proti únavě

Schopnost navázat se na tukové buňky a využít je jako zdroj energie dělá z kofeinu jeden z nejefektivnějších přírodních spalovačů. Nejenže dokáže povzbudit unavené tělo, ale je i skvělým nakopávačem hubnutí. Tento rostlinný alkaloid přiměje váš metabolismus pracovat na plné obrátky.

Příjemným bonusem je i jeho schopnost snižovat chuť k jídlu. Užití kofeinu před cvičením navíc zlepšíte svůj sportovní výkon. Pokud ale nepijete kávu, nezoufejte, kofein se vyskytuje také v zeleném a černém čaji. V menším množství ho obsahuje i kakao.

Při konzumaci kofeinu je třeba mít na paměti, že jde o drogu, která může mít ve větším množství nežádoucí účinky, jako je zrychlení srdeční činnosti nebo pálení žáhy způsobené překyselením žaludku. Denní dávka by tedy neměla překročit 300 mg, což odpovídá asi třem šálkům kávy.

Podle nutriční specialistky Ing. Hany Málkové ze sdružení STOB ale každému vyhovuje něco jiného. „Různí lidé reagují na kofein odlišně. Někdo může mít po jeho požití problém s usínáním a někdo si dá klidně před spaním kávu a žádný nežádoucí vliv to na něj nemá. Je třeba vyzkoušet, co vám vyhovuje,“ radí.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Máte rádi kávu? Kofein v ní obsažený vám pomůže ke štíhlejší postavěFoto: puhhha, Shutterstock.com

Vypalte tuk z těla pomocí chilli

Dalším spalovačem ze skupiny rostlinných alkaloidů je kapsaicin. Tento název vám možná nic neříká, ale jde o látku, která způsobuje pálivou chuť papriček.

Pokrmy s obsahem chilli zvyšují vnitřní tělesnou teplotu, což vede k tomu, že po jídle spálíte víc kalorií. Podpora hubnutí ale není jediným benefitem této zázračné látky. Rozehřátí se totiž týká i intimních partií. Po jídle se tedy radši mějte na pozoru, protože na sebe nenechají dlouho čekat afrodiziakální účinky.

Začněte den s citrusem

Hubnutí se dá podpořit také pojídáním citrusových plodů. V nich se vyskytuje látka s názvem synefrin, která doslova rozpráší vaše tukové zásoby. Podobně jako kapsaicin i synefrin má termogenní funkci, zvyšuje tělesnou teplotu a urychluje metabolismus.

Pokud chcete tyto účinky využít na maximum, není nic jednoduššího než začínat každý den sklenicí vody s citronovou šťávou. Dostanete tím do sebe celou škálu prospěšných vitaminů a minerálních látek, které podporují imunitní systém a napomáhají správnému trávení.

Zázvor zažene chutě

Do skupiny přírodních rozehřívačů patří také zázvor. Oblíbený všelék vypaluje nejen bakterie, ale také tuky. Urychluje metabolismus, snižuje chuť k jídlu a má blahodárný vliv na trávicí soustavu.

Z jedné z hlavních přísad asijské kuchyně si můžete připravit například zázvorovou limonádu, která vás osvěží v posledních parných dnech tohoto léta. Stačí nastrouhat asi tři centimetry zázvoru, zalít litrem vody, přidat dvě lžíce cukru a několik kapek citronové šťávy. Tekutinu nechte projít varem, sceďte kousky zázvoru a vychlaďte.

Foto: Konstantin Tronin, Shutterstock.com

V redukčním režimu to zkuste i se zázvorem. Je to hotový zázrakFoto: Konstantin Tronin, Shutterstock.com

Borůvkami proti břišnímu tuku

Drobné modré bobule patří pro své nesporné benefity k nejcennějšímu ovoci, ne nadarmo se řadí do kategorie takzvaných superpotravin. Velké množství antioxidantů z nich dělá mocného bojovníka proti rakovině. V posledních letech se navíc diskutuje i o vlivu borůvek na odbourávání břišního tuku.

Profesor E. Mitchell Seymour z Michiganské univerzity otestoval účinky borůvek na redukci tuku v laboratorních podmínkách. Po devadesáti dnech měla zvířata nižší hladinu cholesterolu a štíhlejší pas. „Těší nás, že se ukazuje, že kromě toho, že jsou borůvky plné prospěšných látek, mohou být i mocnou zbraní proti obezitě a nemocím srdce,“ uvedla doktorka Agnes Rimando pro Daily Mail.

Hana Málková upozorňuje, že i přes prokázané pozitivní účinky nejsou výše uvedené potraviny samospasitelné. „Klíč k úspěšnému hubnutí tkví v celkovém přístupu. Neexistuje žádná zázračná potravina ani doplněk, který by zhubl za vás. Hubnutí neřeší jedna potravina, ale vždy musíte brát v úvahu celý jídelníček a celkový životní styl,“ uzavírá nutriční specialistka.

A jaké jsou vaše tipy na přírodní spalovače?

Reklama

Načítám