Hlavní obsah

Chcete sladit zdravěji? Prezident Aliance výživových poradců, Ing. Ivan Mach doporučuje!

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádné vlastnosti čekanky se přenášejí do produktů vyrobených z jejích extraktů. Bez škodlivosti cukru příjemně sladí a příznivě působí na lidský organismus.

Článek

Čekanka obecná (Cichorium intybus) je kořenová zelenina, která se od starověku pěstuje pro jedlé listy a kořeny, z nichž se odjakživa připravovaly léčivé odvary a výluhy. Lidová tradiční medicína využívala jejích vlastností, mezi které patří podpora trávení, tvorba žluči a zmírnění bolesti při ledvinových kamenech.

Teprve později se zjistilo, že kořen čekanky obsahuje až 20 % zcela přírodního sladidla, které má charakter vlákniny a dokonce je o 30 % sladivější než řepný cukr. Uhádnete jeho název?

„Často se plete se známým inzulinem, což je hormon. Tato látka, inulin, je ale nestravitelný polysacharid, patřící mezi takzvaně prebiotické rozpustné vlákniny, mající příznivý účinek zejména na trávení. Kromě inulinu je čekanka také zdrojem bioaktivních hořčin, cholinu, tříslovin, vápníku, mědi a železa. Čekankový sirup s inulinem doporučuji jako přírodní sladidlo pro obézní, protože vláknina vyvolává pocit sytosti, takže přirozeně omezí chuť k jídlu a současně uspokojí chuť na sladké,“ vysvětluje prezident Aliance výživových poradců Ing. Ivan Mach, CSc.

Vláknina má blahodárné účinky na celý organismus

Úžasné vlastnosti rozpustné vlákniny

O vláknině se z vědeckých studií také ví, že snižuje hladinu krevního cukru. Jako prebiotikum slouží střevním bakteriím jako „potrava“. Bakteriálními enzymy rozložená vláknina působí preventivně u řady neinfekčních onemocnění, například u možných nádorů tlustého střeva, onemocnění srdce a cév, diabetu, obezity, chronické zácpy a chronických střevních zánětů.

„Jako výživový poradce také oceňuji, že inulin snižuje hladinu cholesterolu. Podporuje totiž tvorbu žluči, část žlučových kyselin se ve střevu naváže na rozpustnou vlákninu, takže se z nich vytvoří méně cholesterolu a hladina cholesterolu tak má klesající tendenci. Také ho doporučuju klientům po antibiotické léčbě, protože má schopnost prebiotické podpory při obnově střevní mikroflóry po použití antibiotik,“ dodává Mach.

O vláknině je dále známo, že působí proti zácpě, podporuje vyprazdňování a dokonce podporuje i vstřebávání vápníku, což lze ocenit při prevenci osteoporózy posilováním mineralizace kostí.

Čekankový Originál má nejméně cukru ze všech běžně užívaných přírodních sladidel

Čekankové slazení

Ze zahuštěného extraktu z kořene čekanky se vyrábí čekankový sirup, který má jen 161 kcal/100 g, tedy asi 4x méně než med. Se svými 71 % vlákniny je sirup Originál nejsilnějším prebiotikem na trhu s pouze 5 % cukru a mimořádně nízkým glykemickým indexem.

Díky sladivosti sirupu, která se vyrovná medu, tak můžeme „šetřit“ jednoduchými sacharidy s vysokým glykemickým indexem, jimiž se obvykle sladí.

Další výhodou čekankového slazení ve srovnání s bílým cukrem nebo jinými sirupy je, že silně omezuje příjem nezdravých kalorií a snižuje riziko vzniku zubního kazu.

Vysoká tepelná stabilita sirupu umožňuje jeho použití i v teplé kuchyni, kde navíc dokáže nahradit až 100 % používaných tuků.

Další informace čtěte na www.cekankovysirup.cz

Hledáte zdravější slazení? Našli jste!

Reklama

Načítám