Hlavní obsah

Chcete zhubnout? Změňte své myšlení!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zlepšujte si náladu jen zdravým jídlemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O hubnutí byly napsány tisíce článků. Proč ale stále bojujeme s nadváhou, i když se řídíme „zaručenými" radami? Zapomeňte na nepříjemné odříkání a vydejte se tou jedinou správnou cestou! Pomůžeme Vám!

Článek

Dnes se zaměříme na podstatu všeho - změnu myšlení. Oprostěte se od těch nejjednodušších cest, jež nakonec stejně vedou k jojo efektu, jako jsou dietní přípravky, které kolikrát víc uškodí, než pomohou.

Chmurné nálady a myšlenky jen umocňují chuť k jídlu. "Jídlo zvyšuje hladinu serotoninu v krvi, což je tzv. hormon dobré nálady. Zkuste raději zlepšovat svou náladu pozitivním přístupem k sobě samé," říká dietoložka Nikola Hanyšová. Následující rady vám mohou pomoci zdravě posílit sebevědomí!

1. Dostaňte se do pohody

Aby jakékoli hubnutí mělo smysl, je třeba se uvolnit a předat organismu ty správné informace. Naladit se do celkové pohody a neremcat, jak vám to hubnutí nejde, jak zkoušíte všechno a výsledek nikde, nebo dokonce věčné: „Od zítřka začnu!" Začněte hned! Nedávejte si také příliš velké cíle. Neomezujte své hubnutí na dobu určitou: „Do měsíce zhubnu 5 kilo." Naopak si řekněte: „Zhubnu 5 kilo!" Za jak dlouho? Až vám to tělo dovolí.

2. Než vyrazíte na nákup

Než se vydáte do obchodu za zdravou (dietní) výživou, pročtěte si rady odborníků, prokonzultujte s nimi svůj zdravotní stav, a pak se vydejte na lov za zdravými, chutnými recepty. Nepodléhejte náhlým chutím a nezvladatelným stavům. Vybírejte si takové recepty, které vás zaujmou a mohly by vám chutnat. Podrobně si vypište ingredience. Znovu pak zkontrolujte, zda jsou potraviny dietní, jídla z nich zdravá a vaše strava pestrá. Až když budete cítit, že jste dost silná odolat pokušení koupit něco navíc, vyrazte do obchodu! "Rozhodně nechoďte nakupovat hladová, pořídíte tak řadu nezdravých potravin, jelikož s již nastoupeným pocitem hladu tělo vyhledává mnohem kaloričtější jídla, než normálně potřebuje. Při vybalování nákupu zažeňte ten největší hlad kouskem zeleniny, nebo si raději vezměte žvýkačku a počkejte, až si uděláte zdravé jídlo," doporučuje dietoložka. Když nákup zvládnete, pochvalte se (klidně nahlas).

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Odměnou vám bude menší velikost oblečeníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

3. Jak se dívat na jídlo

Při pochvalách a odměnách nejde jen o slova! Musíte vnitřně cítit, že jste to zvládla a překonala sama sebe. Postupně se začněte učit vařit nové recepty a nebojte se experimentovat. Jídlo by mělo být barevné, chutné, lehké, a přitom vás musí zasytit. Ne ovšem do stavu přejedení, nýbrž do pocitu spokojenosti. "Naučte se jíst pomalu a po snězení první poloviny jídla udělejte krátkou pauzu. Ke druhé polovině se již možná ani nedopracujete, protože tělu určitou dobu trvá, než vyšle do mozku signál o pocitu nasycení a tato pauza mu tento čas dopřeje," upozorňuje dietoložka.

4. Změňte své přátele

Ať to zní jakkoli nelogicky, může vám to hodně pomoci. Začněte vyhledávat cíleně lidi, kteří smýšlejí podobně jako vy a daří se jim! Naopak se vyhýbejte všem těm, kteří říkají: „Zítra začnu!" nebo si stále stěžují, jak se jim hubnutí nedaří. Je opravdu třeba začít hned! Potřebujete vnitřně cítit, že jste to dnes zvládla a ne, že dnes jste selhala.

5. Najděte si nové koníčky

Často se snažíme tak usilovně zhubnout, že se naše myšlenky začnou točit pouze kolem jídla, počítání kalorií a sledování váhy. Dostáváme se tak brzy do začarovaného kruhu, protože čím více se snažíme zhubnout, tím více myslíme na jídlo, a tím hůře se nám snaží zhubnout. Proto je důležité odpoutat negativní myšlenky jiným směrem, pomoci si nejen svými novými přáteli, ale i kurzem kreslení, tance či jiné oblíbené činnosti.

6. Nový pohled na sport!

Přestaňte vnímat sport jako něco, co vám pomůže ještě více zhubnout. Pohyb je rozhodně zapotřebí, ale především proto, že tělo, které hubne, zároveň ochabuje, nevypadá vzhledně a je na něm povadlá kůže. Je proto třeba ho zpevňovat a tvarovat! A to neustále! Začněte klidně pomalu - odbouráním prvotní lenosti. Vyjděte schody namísto použití výtahu. Projděte se poslední zastávku pěšky. I když jsou to maličkosti, určitě pomohou. Snadno vás vyburcují k dalším cílům.

Foto: TV Prima

Nikol a Laďka se pustily do boje se svou váhouFoto: TV Prima

7. Odměňte se!

Kdykoli se vám podaří zhubnout byť jen o trochu, kupte si něco na sebe , ať vidíte výsledek! Užívejte si to, že jste zhubla! Nebojte se klidně koupit si přiléhavý cvičební úbor. I když na to ještě postavu nemáte, nebo se v něm necítíte. Uvidíte tak lépe svou postavu a to, jak se mění.

8. Naslouchejte více svému tělu

Nesnažte se jíst jen podle rad, které slýcháváte a čtete. Použijte i vlastní rozum a především hlas svého těla, které si samo říká o to, co potřebuje. Trvalé udržení váhy si žádá i trvalé změny ve stravování.

Tip:Pokud se o problematice chcete dozvědět víc, zapněte si dnes v osm večer TV Prima. V novém díle pořadu Souboj v těžké váze se utkají dvě dámy ze Slovenska se dvěma pány z Moravy. Nikol a Laďka by rády zhubly a seznámily se s nějakým mužem, přání Pavla a Rudolfa jsou poněkud prozaičtější: chtěli by se spolu jednou svézt autem, zatím se do něj ovšem spolu nevejdou. Komu držíte palce?

A ještě jedna rada na závěr. Mějte na paměti, že hubnout z nadváhy je něco zcela odlišného, než si váhu udržet. O tom ale zase v jiném článku!

Reklama

Související témata:

Načítám