Hlavní obsah

Stop zápachu v ledničce! Tyhle tipy se vám budou hodit

Foto: Bauknecht

Udržujte v chladničce pořádek. Ovoce a zeleninu ukládejte do spodních, oddělených boxůFoto: Bauknecht

Reklama

Spolu s počasím se mění také obsah chladniček. Také tu máte jahody, klobásky, maso naložené v kořeněných marinádách? Příjemné vůně dohromady umí vytvořit pěkný zápach. Jak se mu vyhnout? Poradíme.

Článek

Nejde jen o směs vůní z potravin. Lednice někdy zapáchá tak jako tak. Důležité je eliminovat vznik pachů již od začátku.

Ján Živný ze společnosti Whirlpool doporučuje použít pohlcovače pachu: „Užitečnými pomocníky jsou pohlcovače zápachu. Například Wpro Goodbye Odours, který vydrží až tři měsíce a můžete ho pohodlně umístit do prostoru na vejce," říká. „S prevencí pomohou také moderní technologie, například antibakteriální vzduchový filtrační systém Microban," dodává Ján Živný. Chcete vědět víc? Máme pro vás i manuál pro správné používání chladničky!

Pomoc z drogerie

Na rozdíl od myček, které můžete osvěžit různými vůněmi, do ledniček v obchodech koupíte jen pohlcovače pachů, vůně obsahují pouze čisticí prostředky. Pohlcovače pachu (například Sorbex, Supersorb, Ledík, DFG 008, Mrazík a podobně) jsou práškové, gelové, mohou mít podobu houbičky s aktivním uhlím... Vydrží dva až tři měsíce, a pak je potřeba je vyměnit.

Foto: JOLLY a WHIRLPOOL

Absorbéry pachu Sorbex a Wpro pohlcují pachy a prodlužují životnost potravin. Stojí 120 a 110 KčFoto: JOLLY a WHIRLPOOL

Foto: ELECTROLUX

Gel neutralizuje nepříjemné pachy. Pro lepší účinnost jej umístěte do dveřní police. Po vyprchání barevně zbarveného gelu absorbér vyměňte za nový. Vydrží asi 3 měsíce. Cena 99 KčFoto: ELECTROLUX

Foto: ELECTROLUX a DRUCHEMA .

Mycí koncentráty s rozprašovačem zaručují čistotu, omezují růst bakterií a plísní a odstraňují pachy. Stojí 119 a 85 Kč. Mefisto voní po Lemon grass (citronové trávě)Foto: ELECTROLUX a DRUCHEMA .

Izolujte aromatické potraviny

Prověřte, jestli za zápach nemohou potraviny s výraznými vůněmi. Když se smísí, přestanou vonět. Abyste zabránili smíšení pachů, raději je uchovávejte v uzavřených nádobách nebo je zabalte do mikrotenových a igelitových sáčků. Ideální jsou na zip, které lze používat opakovaně.

Foto: Tchibo

Úložný box s osmi dózami na uchovávání potravin. Vkládací mřížka na dno umožňuje lepší cirkulaci vzduchu. Víka se silikonovým těsněním nepropouštějí vzduch ani vodu. 9 ks stojí 599 KčFoto: Tchibo

Krabice s víkem a podložkou, která oddělí potraviny od kondenzátů páry, se hodí i na aromatické uzeniny, na zeleninu, například růžičky květáku nebo na pórek. Dáváte do chladničky kávu? Uložte ji do dóz se silikonovým těsněním.

Foto: Electrolux

Zásuvka FreshBox s teleskopickými výsuvy je určena k ukládání potravin, vyžadujících nižší teplotu (maso, ryby). Je k dispozici i funkce rychlého zchlazení pro právě přinesené potravinyFoto: Electrolux

Česnek uskladněte po jednotlivých stroužcích v uzavíratelné sklenici, nebude páchnout, schnout ani plesnivět. V domácích potřebách seženete i speciální dózy, které jej udrží dlouho čerstvý.

Foto: TESCOMA

Silikonová poklice Fusion pro vzduchotěsné uzavření nádob s plochým okrajem o rozměru menším, než je průměr poklice. Je skladná, lze ji složit, snadno se čistí. Průměr 27 cm stojí 248 KčFoto: TESCOMA

Box na sýry se vyplatí

Sýry jsou aromatické a jejich vůně velmi brzy ovlivní vnitřní prostředí. Tvrdé sýry by se v chladničce neměly skladovat vůbec, pokud ale nemáte chladnou spíž, uložte je sem zabalené ve voskovaném papíru. Na mladé a měkké sýry si pořiďte plastové dózy na sýr nebo skleněné poklopy. Vytvoří se v nich klima, které jim svědčí.

Foto: TCHIBO

Dóza na sýr pro uchování aroma. Zadržuje pachy a udržuje sýr déle čerstvý. Cena 199 KčFoto: TCHIBO

Rozbalený tvaroh, otevřené mléko nebo ostatní mléčné výrobky zase pachy pohlcují, a pak mají nepříjemné aroma. Je dobré uchovávat je v nádobách s víčkem. Otevřené krabicové mléko přelijte do skleněné lahve s uzávěrem.

Co radily babičky

Jak si pomoci, když už máte správně uskladněno, co jen jde? Pachy pohlcuje například mletá káva, umístěná na malé misce. Ta ale provoní prostor svou vůní, kterou mohou nasáknout všechny nezabalené potraviny. Stejně dobře poslouží i sůl nebo jedlá soda, krajíc chleba (ten je potřeba často měnit, mohl by plesnivět) nebo rozkrojená a osolená půlka citronu.

Foto: thinkstock

Pachy pohlcuje také sůl a plátky rozkrojeného citronu. Ten dá ledničce navíc lehkou citrusovou vůniFoto: thinkstock

Tak si vyberte, co je pro vás nejvhodnější. Pořádek v chladničce, čistota a prostředí bez pachů zaručí, že budete jíst nekontaminované potraviny. Přečtěte si také, co umí nulová zóna.

Máte nějaké zaručené tipy, kterými udržujete chladničku ve skvělé kondici? Podělte se o ně s našimi čtenáři.

Reklama

Načítám