Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Cibulový koláč z kynutého těsta zachutná celé vaší rodině! A že je jeho příprava náročná? Posuďte sami!

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
  • 550 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 42 g droždí
  • 1 špetka cukru
  • 1 špetka soli
  • 2 ks vejce
  • 4 lžíce oleje
  • 60 g rostlinného tuku
Náplň
  • 800 g červené cibule
  • 400 ml zakysané smetany
  • 250 ml mléka
  • 4 ks vejce
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Smažení a vymazání pekáče
  • 1 dl oleje
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte mouku, vytvarujte v ní důlek a v něm nechte z trochy vlažného mléka, cukru a kvasnic vzejít kvásek. Přidejte sůl, vejce, olej, na kousky nakrájenou heru a vypracujte hladké těsto. To nechte hodinu odpočinout na teplém místě.

02.

Vykynuté těsto vyválejte na tenký plát (nebojte se tvarovat rovnou na plechu, čím bude těsto tenčí, tím lépe). Okraje můžete nechat trochu tlustší, ale nepřehánějte to. Jinak vám vyběhnou až příliš.

03.

Těsto propíchejte rovnoměrně vidličkou a nechte ještě chvíli kynout na plechu. Mezitím si na pánvi rozpalte olej a do křupava na něm osmažte cibuli nakrájenou na kolečka. Přesypte na připravené těsto, zalijte rozkvedlanou směsí smetany, vajec, mléka a koření. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 45 minut. Jezte ideálně ještě teplé.

Související témata:

Načítám