Hlavní obsah

Čistá domácnost bez úklidu? Pomůže stříbro!

Foto: Thinkstock

Virů a bakterií se můžete doma zbavit i bez dřinyFoto: Thinkstock

Reklama

Čistá, zdravá, bez bakterií a dalších škodlivých látek – chcete, aby taková byla vaše domácnost? A proto denně vytíráte a do vody si přidáváte dezinfekční přípravky, po každém použití otíráte záchodové prkénko a za několik tisíc korun jste pořídili čističku vzduchu? Stejného výsledku ale dosáhnete mnohem jednodušeji. Zkuste stříbro!

Článek

Ani citron s octem ani uměle vytvořené chemické přípravky! Možná už jste to slyšeli, ale nejlepší na úklid je stříbro, přesněji ionty stříbra. Na věcech vytvářejí ochranný film, který ničí jak bakterie na povrchu, tak ty ve vzduchu. Provedené průzkumy ukázaly, že si stříbrné ionty dokážou poradit s téměř sto padesáti druhy bakterií, včetně velmi nebezpečné E.Coli, rezistentní varianty zlatého stafylokoka a patogenu vyvolávající například zánět močových cest nebo středního ucha. Není proto divu, že stříbro výrobci přidávají do barev na výmalbu stěny, ale i do záchodových prkének, rukojetí nožů nebo chladniček.

Stěny čistí i vzduch

Máte doma zvířata, malé děti nebo alergiky a na čistotu domácnosti musíte opravdu dbát? Pak to vezměte nikoli od podlahy, ale od stropu a zdí. Koupit totiž můžete malířské barvy obohacené právě o ionty stříbra, které dokážou čistit a ničit bakterie. A nemusíte se bát žádných „vedlejších účinků“. „Tyto nátěry jsou založené nejen na bázi vyrobené bez chemikálií, ale jejich účinnost se nemění a je stejná po celou dobu jejich životnosti. Ionty se tak opakovaným omýváním povrchu postupně nevytrácejí, nesnižuje se jejich efektivita a tím ani schopnost ničit bakterie," říká Radovan Cita ze společnosti PPG zastupující výrobce těchto barev.

Foto: Johnstone´s

Speciální nátěry ničící škodlivé látky jsou vhodné do koupelny, kuchyně i dětského pokojeFoto: Johnstone´s

Pětilitrové balení barvy přijde na 690 korun a vymalujete jí v průměru sedmdesát metrů čtverečních zdi. Vymalovat dětský pokoj o velikosti tři krát čtyři metry čtvereční včetně stropu dvěma doporučenými nátěry tak vyjde zhruba na šest set korun. Profesionála volat nemusíte, zvládne to i laik, neboť se s těmito barvami pracuje stejně jako s těmi obyčejnými. Použít je můžete na omítky, beton, obkladové desky i cihlové zdivo. A dokonce přilnou i k vhodně upravenému povrchu ze dřeva a kovu. Na výběr máte zhruba patnáct tisíc odstínů a jednoduchá je i údržba – jsou totiž otíratelné i omyvatelné.

Potraviny, které neškodí

Snad ještě větší význam než ve zdech mají ionty stříbra v chladničkách. Stačí nedodržovat zásady správného skladování potravin, vložit sem například horkou polévku, a hned se uvnitř zvýší vlhkost vzduchu, která nejen způsobuje větší námrazu, ale také vytváří ideální prostředí ke vzniku plísní.

Právě plísně, ale i jiné bakterie či houby pak napadají potraviny. Zpočátku to člověk nepozná a konzumuje je, což není zdravé. Proto firmy přidávají ionty stříbra do bočních stěn chladniček. Ty jsou uzavřené v průhledném sklokeramickém jádru, které chrání stříbro před nežádoucími reakcemi. To mu však nebrání, aby se od něj dezinfikoval vzduch v celém prostoru. A protože se potraviny tak rychle nekazí, prodlužuje se tím i jejich trvanlivost. Pozor, překročit doporučenou dobu spotřeby ale nesmíte! Ani když byste měli chladničku ze zlata! Tu se stříbrem si ovšem můžete pořídit i vy, nejmenší a nejlevnější jsou k dostání v cenové kategorii pět až deset tisíc korun.

Pokud doma nebojujete ani tak s bakteriemi, ale vodním kamenem, zde je tip: Vodní kámen v kuchyni i koupelně: Zbavte se ho!.

Foto: Jika

V koupelně může s lepší hygienou pomoci ještě antibakteriální záchodové prkénkoFoto: Jika

Na toaletu bezpečně

I když některé výzkumy tvrdí, že nejšpinavější místo v bytě bývá kuchyň, nejvíce se v domácnosti dbá na čistotu toalety a koupelny. Čekali byste proto, že zde bude každé umyvadlo či vana stříbro obsahovat? Není tomu tak. „Ionty stříbra se přimíchávají do plastu, z něhož se vyrábějí záchodová sedátka. Zabraňuje se tak šíření bakterií na sedátku. Ocení to hlavně v rodinách s malými dětmi, která ho přidržují,“ říká říká Ingrid Hejkalová ze společnosti Laufen CZ, která je u některých výrobků nabízí. I zde platí, že úprava je trvalá a používáním se neopotřebovává. Přitom se nemusíte bát ani závratné ceny, jejich cena je od pěti set korun výše.

Nebaví vás péče o domácnost? Uklízejte chytře! Ušetříte.

A jak jste na tom doma vy? Také úzkostlivě uklízíte a dezinfikujete, nebo naopak „trénujete“ tělo, aby si oproti těmto látkám vytvořilo obranný mechanismus samo?

Reklama

Načítám