Hlavní obsah
3,1
(67)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Aktualizováno

Tento jednoduchý recept si zamilujete. Citronovou babetu s polevou si můžete připravit jako buchtu na plech nebo v klasické chlebíčkové formě.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček 22 × 8 cm
Těsto
  • 250 g polohrubé mouky
  • 4 ks vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 100 ml vody
  • 100 ml oleje
  • 2 ks citronu
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hrubé mouky
K dokončení
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Nastrouhejte kůru z jednoho citronu. Pak z obou vymačkejte šťávu. Žloutky dejte do mísy, přidejte oba druhy cukru a ušlehejte do světlé a nadýchané pěny. 

02.

Do směsi přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou kůru i šťávu, olej a vodu. Umíchejte hladké těsto. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a poté ho opatrně zašlehejte do těsta.

03.

Chlebíčkovou formu vymažte tukem a vysypte mouku. Nalejte do ní těsto a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Babetu pečte asi 40 minut. Pokud ji budete péct na plechu, pečte 25 až 30 minut. 

04.

Hotový moučník nechte vychladnout. Mezitím připravte polevu. Do misky dejte citronovou šťávu. Postupně přidávejte cukr a metličkou šlehejte, až vznikne hladká poleva. Rozetřete ji na babetu a nechte ztuhnou. Poté nakrájejte. 

Anebo si upečte klasické kynuté buchty jako od babičky. Lepší jste nejedli! Případně si doma zkuste přivodit podzimní náladu s nějakým moučníkem z ořechů, kterých je teď všude kolem spousta. 

Reklama

Související témata:

Načítám