Hlavní obsah

Citronová babeta

Hodnocení:
(55)
Foto: Erika Pilátová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Tento jednoduchý recept si zamilujete. Citronovou babetu s polevou si můžete připravit jako buchtu na plech nebo v klasické chlebíčkové formě.

Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček 22 × 8 cm
Na těsto
  • 250 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 100 ml vody
  • 100 ml oleje
  • 2 citrony
  • tuk na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
Na dohotovení
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • moučkový cukr
Článek

Postup

Krok 1: Nastrouhejte kůru z jednoho citronu. Pak z obou vymačkejte šťávu. Žloutky dejte do mísy, přidejte oba druhy cukru a ušlehejte do světlé a nadýchané pěny. 

Krok 2: Do směsi přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou kůru i šťávu, olej a vodu. Umíchejte hladké těsto. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a poté ho opatrně zašlehejte do těsta.

Krok 3: Chlebíčkovou formu vymažte tukem a vysypte mouku. Nalejte do ní těsto a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Babetu pečte asi 40 minut. Pokud ji budete péct na plechu, pečte 25 až 30 minut. 

Krok 4: Hotový moučník nechte vychladnout. Mezitím připravte polevu. Do misky dejte citronovou šťávu. Postupně přidávejte cukr a metličkou šlehejte, až vznikne hladká poleva. Rozetřete ji na babetu a nechte ztuhnou. Poté nakrájejte. 

Anebo si upečte klasické kynuté buchty jako od babičky. Lepší jste nejedli! Případně si doma zkuste přivodit podzimní náladu s nějakým moučníkem z ořechů, kterých je teď všude kolem spousta. 

ynezorPumanzeSaNyknalC
11. 10. 2021

Reklama

Sdílejte článek