Hlavní obsah
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Když je venku plískanice, dokáže libá vůně z trouby zvednout náladu dřív, než řeknete makovec. A co teprve, když přijde kýžená chvíle a tento lahodný dezert můžete začít ochutnávat! Tak chutná teplo domova.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 28 cm
Budete potřebovat
  • 3 ks hrušek
  • 2 ks vejce
    3
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
    1
  • 1 hrnek máku
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 sáček prášku do pečiva
    1
  • 1 špetka soli
  • 1 hrnek mléka
    7
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 7 g másla
    7
  • 7 g hrubé mouky
    1
Obsažené alergeny
3
Vejce
7
Mléko a mléčné výrobky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup:

01.

Dvě hrušky nastrouhejte najemno. Zbylou hrušku zbavte jadřince a nakrájejte na slabé měsíčky.

02.

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte nastrouhané hrušky, mouku, mák, kypřicí prášek, perníkové koření, sůl, mléko i olej a metlou promíchejte, aby nezůstaly v těstě hrudky. 

03.

Do předem vymazané a vysypané formy nalijte těsto. Na povrch rozprostřete na měsíčky pokrájenou hrušku. Pečte při 180 °C asi 50 minut. Nechte vychlanout.

Foto: Martina Lancingerová

Víte, že mák zpomaluje stárnutí a chrání před infarktem?Foto: Martina Lancingerová

Jak chutně zpracovat úrodu hrušek? Navařte si hruškové čatní, které se bude hodit nejen k sýrovému prkénku, ale i k masu. A nepřehlédněte ani recept na lahodný sypaný koláč s tvarohem anebo výjimečný karamelový koláč s pivem. A jestli máte úrodu vlašáků, zkuste i některý z 50 nejlepších ořechových sladkých receptů

Energetická hodnota celkem pro 1 forma o průměru 28 cm
Energie18 168,81 kJ
Bílkoviny90,77 g
Tuky201,83 g
Sacharidy520,22 g
Sůl1,65 g
SAFA30,52 g
Vláknina61,76 g
Cukry280,66 g

Načítám