Hlavní obsah

Bezlepkové švestkové řezy s tvarohem a mákem

Hodnocení:
(133)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Mletý mák je nejen plný vitaminů a minerálů, ale ještě slouží jako skvělá náhrada mouky v koláčích. Těsto je s ním o poznání vláčnější! Tyto švestkové řezy obsahují navíc dost bílkovin z tvarohu a vajec a vlákniny ve vločkách, takže si je s klidným srdcem můžete dopřát třeba k snídani.

Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Na koláč (místo melasy můžete dát hnědý cukr)
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 200 g mletého máku
  • 90 g melasy
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • kůra z jednoho citronu
  • 15 vypeckovaných švestek
Na drobenku
  • 70 g jemných ovesných vloček
  • 50 g másla
  • 40 g přírodního cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

Krok 1: Z rozpuštěného másla, vloček (pro celiaky použijte bezlepkové ovesné vločky, seženete je ve zdravých výživách), cukru, skořice, zázvoru a špetky soli udělejte drobenku. Skvělá je také s přidáním mletých ořechů.

Krok 2: Švestky omyjte, vypeckujte a pokrájejte na menší kousky. Měli byste jich mít tolik, aby bohatě pokryly celý povrch plechu.

Krok 3: A teď už jen smíchejte suroviny na těsto: tvaroh, vejce, mák (nejlepší je čerstvě mletý), třtinovou melasu nebo cukr, kypřicí prášek, skořici a kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu – dá těstu nezaměnitelnou chuť.

Krok 4: Řídké těsto vlijte do pekáče vyloženého pečicím papírem, poklaďte švestkami, posypejte drobenkou a pečte asi 40 minut dozlatova. Krájejte až po vychladnutí.

Máte i vy svůj oblíbený zdravější moučník? Podělte se o recept!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek