Hlavní obsah
3,6
(56)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Aktualizováno

Italská ricotta se podobá českému tvarohu, má ale sladší a jemnější chuť. Italové s ní umějí doslova čarovat: od předkrmů přes hlavní chody až po dezerty – tady všude najde uplatnění. V náplni tohoto koláče se snoubí se svěžími pomeranči a delikátní vanilkou.

30 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
26 cm průměr formy
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 80 g cukru moučka
  • 100 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1 ks žloutků
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 400 g ricotty
  • 1 ks vejce
  • 90 g cukru krupice
  • 2 lžičky pomerančové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Článek

01.

Na vál prosejte mouku s cukrem a špetkou soli, uprostřed vytvořte důlek a přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Dlouhým ostrým nožem začněte máslo sekat ze strany na stranu tak, aby z másla vznikly drobné vločky rovnoměrně rozptýlené v mouce – směs by měla připomínat hrubší drobenku.

02.

Směs shrňte na hromádku a znovu vytvořte důlek. Do něj rozklepněte vejce, přidejte ještě jeden žloutek navíc a nejdřív vidličkou, poté rukama rychle zpracujte na pevné těsto. Z těsta vytvarujte plochý disk, zabalte ho do fólie a nechte v chladu rozležet alespoň dvě hodiny, ideálně ale do druhého dne.

03.

Předehřejte troubu na 180 °C. Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučeném válu na výšku asi 4 mm. Válejte směrem od středu k okrajům, pracujte rychle a těsto při práci pootáčejte, aby se nepřichytilo. Rozválené těsto zlehka namotejte na váleček a rozviňte nad koláčovou formou. Jemně ho upravte na dně i po okrajích. Přebytečné těsto odstraňte, vytvarujte z něj kouli a dejte znovu vychladit do lednice.

04.

Dno i okraje těsta ve formě propíchejte vidličkou, těsto se pak nebude boulit a nebude trhat náplň. Přikryjte papírem na pečení a aby těsto zůstalo ploché a nevznikaly v něm vzduchové bubliny, zatižte ho fazolemi (můžete použít jakékoliv sušené luštěniny, prodávají se i speciální keramické fazole na pečení). Vložte do trouby a pečte „naslepo“ 15 minut.

05.

Na náplň dobře omyjte pomeranče a oranžovou část kůry nastrouhejte na jemném struhadle (pomeranče snězte, obsahují řadu prospěšných látek). Vyšlehejte vejce s cukrem dohladka, přidejte pomerančovou kůru, vanilkový extrakt a ricottu a znovu prošlehejte tak, aby se všechny suroviny spojily do jemného krému.

06.

Předpečený korpus nechte chvíli zchladnout. Vlijte do něj připravenou náplň a ozdobte zbytkem odloženého těsta – můžete z něj na povrchu vytvořit klasickou mřížku nebo vykrájet menší tvary a rozložit po okrajích těsta.

Foto: Anita Ponešová

Nejlepší je odleželý v ledničceFoto: Anita Ponešová

07.

Naplněný koláč pečte asi 45 minut při 180 °C, náplň by měla lehce zezlátnout. Upečený nechte vychladnout a odležet – nejlepší je, když ho po vychladnutí necháte krátce proležet v lednici. Podávejte lehce posypaný moučkovým cukrem. 

Jemná ricotta je opravdu všestranná surovina, zkuste tyto recepty s ricottou. Pokud teď na podzim máte i dost vlašáků, zkuste některý ze sladkých moučníků s ořechy

Související témata:

Načítám