Hlavní obsah

Co dělat, abyste měli ty nejkrásnější orchideje? Chce to méně vody i světla!

Foto: Profimedia

Při výběru orchideje si dobře prohlédněte hlavně listy a kořenyFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč se u vás doma nedaří orchidejím? Máme pro vás několik i univerzálně platných rad, které vám píči o ně ulehčí a zajistí, že tentokrát vykvetou!

Článek

Základem úspěšného pěstování je, že si z obchodu domů přinesete zdravou rostlinu. To, jestli na ní nejsou škůdci, nebo netrpí nějakou chorobou, zjistíte hlavně prohlídkou listů. Nemocná květina má měkké, občas zdeformované listy.

„Většina hmyzu se ukrývá v záhybech, takže se vyplatí věnovat pozornost úžlabí listů a místům, kde k sobě přisedají pahlízy. Zdravá a silná rostlina by měla držet pevně v květináči, což svědčí o jejím dobrém zakořenění,“ říká Ondřej Lukscheiter z e-shopu Lukscheiter.

Rozhodně nekupujte rostliny, které mají mezi listy pavučinky a na listech stříbřité cestičky, bílé chomáčky nebo černé či hnědé štítky, jsou napadení sviluškou, vlnatkou či puklicí. Houbové choroby prozradí měkké hnědé skvrny na listech. Virózu ohlašují světlejší souběžné kružnice na listech.

Foto: Profimedia

Pokud mají orchideje příliš světla, poznáte to podle červenání listůFoto: Profimedia

Jaké podmínky orchidejím vyhovují?

Každý druh orchideje potřebuje něco jiného. „Nejméně náročný je druh Phalaenopsis. Snesou i sušší vzduch v paneláku, vyhovuje jim teplota mezi 18–30 stupňů Celsia,“ říká Ondřej Lukscheiter.

Nevhodná zálivka, to je nejčastější důvod, proč se orchidejím nedaří. „Důležité je nechat vždy mezi zálivkami substrát vyschnout. Dobrou pomůckou jsou vysrážené kapičky vody uvnitř květináče – na to je třeba průsvitný květináč – dokud tam nějaké kapičky jsou, nezalévejte,“ radí Ondřej Lukscheiter. Nebuďte nervózní, pokud zálivka vyjde jednou za týden, ale třeba i za dva týdny.

Jestli máte v hlavě rovnítko mezi orchidejí a průhledným květináčem, pak vězte, že záleží na druhu – ocení ho jen ty, které rostou v přírodě na skalách a stromech.

Trápí vás momentálně, jak zajistit zálivku květinám, až budete na dovolené? Pár tipů najdete v článku Jak zajistit zálivku květinám, když nejste dlouho doma?

Není rozhodující, zda orchidej při zalévání do vody ponoříte, nebo ji zalejete. „Její kořeny mají na povrchu vrstvu podobnou molitanu. Říká se jí velamen – ten musí nasáknout, aby mohl rostlinu dlouhodobě zásobovat. Ale potřebuje i vyschnout. Pokud by měl stálý přísun vody, mohl by uhnívat,“ varuje Ondřej Lukscheiter.

Orchideje snesou stín, polostín i světlo. Když je světla moc, na listech se objeví červená linka, někdy zčervenají celé. Pokud je nedáte v tu chvíli víc do stínu, spálí se. Jsou citlivé na průvan, zvlášť po zálivce.

Orchidejím svědčí pravidelné hnojení – celoročně a speciálním hnojivem. „Doporučuji je jednou za měsíc nehnojit, ale pořádně prolít velkým množstvím čisté, měkké vody, aby se z kořenů vypláchly zbytky nespotřebovaného hnojiva. Nedoporučuji hnojit tři až čtyři týdny po odkvětu, to jen zalévejte čistou vodou,“ říká Ondřej Lukscheiter.

Pokojové rostliny můžete pěstovat i netradičně. Jak? Inspiraci najdete v článku Originální nápady, jak doma pěstovat květiny. Ze stropu, ve skle i v obrazu!

Foto: Profimedia

U některých druhů orchidejí platí, že kvetou při zásadnějším snížení teplotyFoto: Profimedia

Proč nekvetou?

Máte doma orchidej, která už pár let nekvetla? „Orchideje typu Cambria, Oncidium, Burrgarea, Odontonidium k dobrému nakvetení potřebují pokles teploty. Nebojte se dát ven až do doby, než začne chladno. Nebo přemístit do chladnějších částí bytu. Cymbidium snese teploty blízké nule a bez pořádného poklesu bohatě nevykvete,“ vysvětluje Ondřej Lukscheiter.

Jak přesazovat?

Pokud se kořeny rostlin hrnou z květináče a začínají usychat, nebo naopak uhnívají, je vhodný čas orchidej přesadit. „Při přesazování ostříhejte odkvetlé výhony – asi dva centimetry nad očkem. Z kořenů vysypte starý substrát a zastřihněte je sterilními nůžkami v místě, kde jsou suché nebo zahnívají,“ radí Luboš Petrs ze Zahradnictví Chládek.

Nový květináč by neměl být o moc větší než původní. Kořeny můžete zasypat kvůli dezinfekci dřevěným uhlím a dosypejte speciální zeminu pro orchideje.

Reklama

Načítám