Hlavní obsah

Co dělat, když se chcete vyhnout antibiotikům?

Foto: Thinkstock

Léčíte se antibiotiky? Podle odborníků byste měli počkat aspoň tři měsíce, než je budete užívat znovuFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antibiotika jsou úžasný vynález, který každý den zachraňuje tisíce životů. Možná si ale na ně lidé zvykli až moc. Co dělat, abyste je nemuseli brát tak často? Jakými přírodními prostředky je nahradit?

Článek

Antibiotika jsou dobrý sluha, ale špatný pán. Užíváte-li je příliš často, zlikvidují kromě nežádoucích bakterií i ty „hodné“, osídlující váš trávicí trakt. Střevní mikroflóra napomáhá trávení a vstřebávání živin do krve, reguluje pohyb střev a posiluje imunitu. Pokud ji zničíte, vede to ke zhoršení obranyschopnosti, častější nemocnosti – a k předepsání dalších antibiotik.

Jak tenhle bludný kruh přerušit? Zkuste medicínu z přírody!

Antibiotika ze zahrádky

Silné antibakteriální účinky má řada zcela běžných rostlin – mnohé z nich byly jako přírodní dezinfekce používány už ve starověku. Nejsou tak razantní jako chemické přípravky, zato nemají vedlejší účinky a nemůže na ně vzniknout rezistence. Důležité je nasadit je včas, ještě dřív, než se choroba pořádně rozjede. Jejich účinek výrazně posílíte, když svému těžce zkoušenému tělu dopřejete i několik dnů skutečného klidu v posteli.

Foto: Thinkstock

Česnek s medem je silná přírodní kombinace. Med dodá ostrému česneku lepší chuť a zesílí jeho léčivé účinkyFoto: Thinkstock

Jaké jsou ty nejúčinnější?

Česnek. Nejsilnější přírodní antibiotikum likviduje bakterie i viry. „Česnek se uplatňuje proti nachlazení, snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi a povzbuzuje trávení,“ potvrzuje nutriční terapeutka Diana Chrpová.

Zkuste si udělat třeba tenhle elixír: rozdrcené stroužky česneku promíchejte s medem, dejte do chladničky a užívejte po lžičkách před jídlem. Můžete si připravit i česnekové „víno“: asi 20 stroužků rozetřete a smíchejte s citronovou šťávou. Zalijte litrem vody a nechte tři dny v temnu louhovat, pak sceďte a uložte do temna. Dvakrát denně před jídlem užívejte jednu lžičku.

Cibule.Stejně jako česnek obsahuje látku zvanou alicin, která působí antibakteriálně u širokého spektra infekčních onemocnění (angína, rýma, bronchitida). Má nejen protizánětlivé účinky, ale výrazně posiluje imunitu.

Pojídat syrovou cibuli zvládne málokdo, proto si vyrobte léčivý sirup: do hrnku vsypte pět až šest nadrobno nakrájených cibulí, přidejte tři lžíce medu, postavte do hrnce s vařící vodou a v páře vařte 30 minut. Pak sceďte a užívejte jednu lžičku odvaru každou hodinu. Neskladujte, celou „várku“ je třeba spotřebovat ještě týž den.

Křen. V lidovém léčitelství se odedávna používá nejen vnitřně, ale i zevně, například na špatně se hojící rány a na revmatické klouby (obklady, křenové placky se připravují z 1 dílu nastrouhaného křenu, 5 dílů mouky a 1 dílu tuku). Křen působí preventivně proti nemocem způsobeným bakteriemi, viry, houbami i prvoky. Používá se jako podpůrný prostředek při léčbě žloutenek, zánětů jater a vleklých infekcí močových cest i střev.

Při vnější léčbě, právě na revmatické klouby využijte křenové placky jako obklady. Připravují se z 1 dílu nastrouhaného křenu, 5 dílů mouky a 1 dílu tuku. Při vnitřní léčbě se doporučuje kombinovat nastrouhaný křen s utřeným česnekem a s medem, tak se léčivé účinky znásobí.

Foto: Thinkstock

Na brusinky nedají dopustit především ženy, které trpí na časté záněty ledvin a močových cest. Můžete je jíst sušené, v podobě šťávy nebo jako potravinový doplněkFoto: Thinkstock

Brusinky. Ochranný vliv brusinek byl potvrzen v řadě studií. Fungují především na infekce močových cest, které jsou pro mnoho žen opakující se noční můrou. Antibakteriální účinky brusinek souvisejí s obsahem kyseliny hippurové a dalších látek, které snižují schopnost bakterie E. coli (ta způsobuje až 90 % všech infekcí v této oblasti) uchytit se na stěnách močových cest.

Bráníte se předepsání antibiotik, ale lékař vás přesvědčuje, že jsou nezbytná? Raději ho poslechněte. Vaše nemoc už je patrně ve stadiu, kdy je nezbytná razantnější kúra.

Kdy jste naposled brali antibiotika? Bylo to nutné?

Načítám