Hlavní obsah

Co se změní v milostném životě, když zestárnete? Prý téměř nic!

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Nebojte se stárnutí. To, že má neblahý vliv na prožívání sexu, nemusí být vůbec pravda!Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bojíte se stárnutí? Jste přesvědčení, že za pár let už se zmůžete jen na nějakou romantiku před televizí? Opak je pravdou. Co se týče milování, stáří je k němu milosrdné. Nevěříte?

Článek

Chcete slyšet dobrou zprávu? Ti, kteří mají strach z nulového sexuálního uspokojení ve vyšším věku, by měli řešit důležitější věci. Mýtus, že později si sex neužijete, patří koňům, neboť mají větší hlavu. Jak to?

Výzkum, který částečně financoval americký Národní institut zdraví a jehož prezentace se uskutečnila v Orlandu na Floridě v rámci výročního zasedání spolku zabývající se menopauzou, je velmi pozitivní.

Vítězí méně častá kvalita

Z výpovědí více než třech desítek žen ve věku 45 až 60 let vzešlo, že většina oslovených je intimně spokojenější při pohlavním styku, a to v porovnání se středním věkem i s vědomím, že sex už není tak častý, jak býval!

„Tyto ženy se cítí jistější a pohodlnější ve své vlastní kůži, i když jsou starší. A právě to jim umožňuje chovat se v ložnici svobodněji,“ uvádí jeden z autorů studie a zároveň asistent profesora medicíny na univerzitě v Pittsburghu Thomas Holly s tím, že ve vyšším věku mají ženy lepší znalosti o svém těle, lépe ho chápou a oproti dřívějším dobám snadněji sdělují své sexuální potřeby partnerům.

To by znamenalo plusové body pro stárnutí. Ale co s často udávanou vaginální suchostí a nízkým libidem, na které si ženy s postupem času stěžují?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Ve vyšším věku přesně víte co chcete. A to muži milují!Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Možná je to v hlavě

„Jsme si vědomi, že nějaké studie poukazují na diskomfort ženského těla i psychiky nejen v období menopauzy. Proto jsme se pokusili s využitím cílených rozhovorů zjistit, co je na tom pravdy,“ dodává Thomas Holly, který společně s Janem Shifrenem, ředitelem Massachusettské nemocnice, podrobil „výslechu“ dalších 39 žen, jejichž průměrný věk byl 58 let. Co se zjistilo?

Věk není to nejhorší

Některé ženy sice popsaly jisté negativní změny ve svém sexuálním životě (méně častý sex, potíže s dosažením orgasmu či vaginální suchost), nicméně zároveň jako viníka uvedly rodinný nebo pracovní stres. Nějaký přechod, stárnutí, pocit, že patříte do starého železa? Tak to ani náhodou!

„Ženy se v této studii spíš přiklánějí k tomu, že za hodně věcí mohou nepříznivé okolnosti, ne věk,“ komentuje Jan Shifren pro zdravotní portál WebMD, ve kterém byla studie uveřejněna. A víte co?

I český sexuolog Zlatko Pastor uvádí, že sexuální prožitek se nemusí po přechodu dramaticky měnit. Podle něj ženy s pravidelným sexuálním životem či hormonální substituční léčbou nepozorují při sexu podstatné rozdíly.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Substituční hormonální léčba eliminuje nepříjemné výkyvy nálady i případné nevolnostiFoto: goodluz, Shutterstock.com

Co všechno očekávat?

„Jen erotika v tomto čase nebývá tak bouřlivá a v žebříčku hodnot nestojí na prvním místě,“ dodává sexuolog. Tak s tím asi člověk musí počítat… A co poradit všem, kdo mají pocit, že jim „ujíždí vlak“?

Odborníci se shodují, že nejlepší je zaměřit se na to, co můžete změnit a udělat lépe. Například ona vaginální suchost. Tak ta se řeší nízkými dávkami estrogenu a vaginálními mazivy.

V každém případě hledejte nové způsoby, jak zvýšit intimitu v páru, buďte kreativnější, vyzkoušejte nové polohy a činnosti. To vám zvýší potěšení ze sexu, i když už si připadáte, že staré dobré časy se nevrátí. Na to se dá říct jen jedno: Houby s octem! Sex si můžete užít – a hlavně vychutnat – v každém věku!

A co si o stárnutí a sexu myslíte vy? Jde to vůbec k sobě?

Reklama

Související témata:

Načítám