Hlavní obsah

Co si pohlídat, když vybíráte hotel pro psa?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Nejen dovolená, ale třeba i nečekaná služební cesta nebo pobyt v nemocnici jsou důvodem, proč musíte pejska dočasně svěřit někomu jinému. Jenže komu... Už jste zkusili psí hotel?

Článek

Pokud vám někdo důvěryhodný doporučí už ověřený psí hotel, máte po starostech. Prostě víte, že tam známý měl pejska a oba byli spokojení. V opačném případě si musíte vhodné zařízení vyhledat sami. Co byste měli vzít v potaz?

Jako hub po dešti

Hotelů pro čtyřnožce je po celé republice spousta. „Jde o volnou živnost, takže si ho může otevřít vlastně kdokoliv,“ upozorňuje Hana Lonková, vystudovaná zootechnička, chovatelka a majitelka Psího hotelu Mája. Neškodí se tedy poptat, kdo zařízení provozuje, jaké má zkušenosti, a samozřejmě je dobré na vlastní oči vidět, jak to tam vypadá a chodí. Nelitujte času a navštivte více míst, ať máte srovnání.

Různé pokojíčky

Stejně jako ubytovací služby pro lidi mají i ty pro psy různou úroveň. Někde nechají několik pejsků v jedné místnosti, jinde používají drátěné klece, v dalším mají pokojíčky (zvířata jsou ze tří stran oddělena, takže na sebe nevidí, čtvrtou stranu představují kovová vrátka). Pejsci mohou bydlet i v boudách venku nebo v kotcích s malým výběhem. Oddělené ubikace jsou výhodné už proto, že personál snadno odhalí problém v podobě zvracení či průjmu.

Foto: Bussakorn Ewesakul, Shutterstock.com

V hotelu může mít každý chlupatý host svůj pokojíčekFoto: Bussakorn Ewesakul, Shutterstock.com

Nepodceňujte venčení

Všímejte si, jak velký je prostor pro společný výběh či zda je výběhů více, aby se pejsci rozdělili například podle věku, velikosti či vzájemné (ne)snášenlivosti. Zkušení hoteliéři umějí hosty správně odhadnout a vytvořit vhodné skupiny, poznají i introverta a věnují mu zvláštní péči. „Občas se k nám dostane třeba závisláček, který vyžaduje více mazlení, a když je to maltézáček nebo jiná menší rasa, klidně si ho vezmu na noc domů,“ usmívá se Hana Lonková. Když vidíte malý výběh, ptejte se, kam a jak často budou chodit pejska venčit.

Služby navíc

Někde skutečně nabízejí „jen“ psí hotel, jinde můžete dostat něco navíc – hotel je například propojený s psím salonem nebo může jít o nabídku výcviku, přípravu na výstavu, dogdancing a jiné. Určitě se zajímejte, zda má zařízení zajištěnou veterinární péči, kdyby host onemocněl. A jestli chcete vědět, jak se mazlíkovi daří, hotel vám může posílat zprávy nebo i fotografie.

Hodí se vědět

Cenu za pobyt si zařízení stanovují individuálně, pohybuje se v řádech stokorun za den. Je praktické, když má hotel sjednané pojištění odpovědnosti (lidově pojistku na blbost), ale ani to stoprocentně nepokrývá veškeré možné problémy. Pečlivě si přečtěte podmínky uvedené ve smlouvě; nezřídka se v nich uvádí, že právě vy odpovídáte za škody způsobené mazlíkem během ubytování nebo že uhradíte náklady na případné veterinární ošetření. To však může zmírnit skutečnost, máte-li svého čtyřnožce pojištěného.

Foto: Photo Spirit, Shutterstock.com

Při společném venčení se užije hodně legraceFoto: Photo Spirit, Shutterstock.com

Na co určitě nezapomenout

Některé hotely nabízejí stravu, jiné vyžadují, abyste krmivo, případně i oblíbené pamlsky přivezli. Druhá varianta se zdá výhodnější – pejsek dostane, co zná a co mu chutná. Nezapomeňte pelíšek nebo deku, oblíbenou hračku, obojek s vodítkem a případně léky, ochranu proti vnějším parazitům, zejména jde o blechy a klíšťata (například speciální obojek, pipetu, sprej…).

A přibalte očkovací průkaz. „Vyžadujeme očkování proti vzteklině, leptospiróze a parvoviróze a také chceme informaci o odčervení,“ upozorňuje Hana Lonková. Zkontrolujte, zda je vakcinace platná. „Očkování proti vzteklině je buď na tři, nebo jeden rok, záleží na typu vakcíny. A proti leptospiróze a parvoviróze platí rok,“ upřesňuje veterinářka Veronika Feiferová z Veterinární kliniky Sokolníky.

Dobrý hotel poznáte i podle toho, že se personál zajímá, co má váš chlupatý kamarád rád, jaké jsou jeho zvyky, jak se chová…

Nejste si jistí? Dopřejte pejskovi den na zkoušku. A když vše klapne k oboustranné spokojenosti, objednejte si potřebný termín a při umístění čtyřnožce s hotelem sepište smlouvu.

Kdo hlídá vašeho mazlíka, když to nemůžete udělat sami?

Reklama

Související témata:

Načítám