Hlavní obsah

Štěně za miliony a psí kuchař aneb Kolik za svého mazlíčka utrácíte vy?

Foto: Joana Lopes, Shutterstock.com

Foto: Joana Lopes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také milujete svého psa či kočku nebo třeba papouška? Ne nadarmo se Česká republika drží v rámci Evropy na špici žebříčku zemí, kde si lidé pořizují nejvíce domácích mazlíčků. Čtyřnohého člena rodiny má více než polovina českých domácností. Kolik co stojí a jaké peníze jsou lidé za své mazlíčky schopni vydat?

Článek

Češi prostě zvířata milují a tomu odpovídají i peníze, které na jejich péči vynaloží. A nejvíc za ně utrácejí bezdětní a senioři. Podívejte se, jak se náklady za milovaného mazlíčka mohou vyšplhat do desetitisícových výšin.

Pořizovací cena bolet nemusí

Pořizovací cena bývá sice v porovnání s celkovými náklady na chov zpravidla poměrně malá, ale nemusí být zrovna zanedbatelná. Křeček, vesnická kočka nebo pes z útulku vám díru do kapsy neudělají, ale třeba papoušek rodu Ara anebo štěně s průkazem původu, zvláště jsou-li jeho rodiče výstavně či sportovně úspěšní, vás mohou běžně vyjít na 20 až 30 tisíc korun. A když si mazlíčka přivezete ze zahraničí třeba s vidinou chovu, může se cena vyšplhat i k osmdesáti tisícům.

Že se vám to zdá až příliš? Nedejte se zmást. Čínský byznysmen dal za štěně starobylého plemene Tibetské dogy 2,4 milionů korun!

Krmivo může být problém

Nezbytnou součástí péče o jakéhokoli zvířecího kamaráda je samozřejmě krmení. Rozpočet na výživu morčete do rodinného rozpočtu příliš nezasáhne, ale třeba špičkové granule pro velkého psa už mohou za rok vyjít na dvacet tisíc. Velkým lákadlem jsou i různé komerční potravinové doplňky a samozřejmě pamlsky.

Kdyby vám i to bylo málo, můžete následovat americkou moderátorku a herečku Oprah Winfrey, která má pět psů a každý má svého vlastního kuchaře!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Výdaje na krmivo mohou být zanedbatelné, ale mohou to být i desítky tisíc ročněFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Veterinární péče sáhne do úspor

Jednou z největších položek bývá veterinární péče. A to zvláště tehdy, je-li nutná nějaká operace – s doprovodnou léčbou to může stát třeba i padesát tisíc korun. „Náš pes si na procházce v lese utrhl vaz v koleni a operace a léčba vyšly na šestnáct tisíc,“ říká Aneta Ryšavá, majitelka dvou loveckých psů, a dodává: „Ale neváhali jsme ani minutu. Je to člen rodiny.“

Ano, majitelé by často dali cokoli, jen aby svému miláčkovi dopřáli to nejlepší nebo ho udrželi při životě. Podle Českého statistického úřadu utratí Češi ročně za léčebné výlohy přibližně dvě miliardy korun! U kočky či psa může pomoci zdravotního pojištění, ale není zrovna levné a má značná omezení.

Pokud nevíte, kam s penězi, můžete se inspirovat jedním britským manželským párem, který využil služeb vědců z jihokorejské nadace Sooam Biotech Research a za 2,5 milionu korun si nechali naklonovat svého již zemřelého psa, a to hned dvakrát.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Když mazlíček onemocní, cena péče se může vyšplhat do závratných výšinFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

Výcvik ani vybavení nejsou zadarmo

Speciální kapitolou je výcvik či trénink rozmáhajících se psích sportů. „Poslušnost je u psa základem pohodového soužití a zvláště lidé bez zkušeností by do základního výcviku měli těch pár tisíc investovat. Náprava špatně vychovaného psa je pak samozřejmě finančně mnohem náročnější a také se může vyšplhat i na několik desítek tisíc korun,“ vysvětluje dlouholetá trenérka a závodnice v několika psích sportech Marcela Čápková.

A drahá může být i výbava – ceny speciálních terárií pro plazy a velkých klecí či voliér pro papoušky se pohybují v řádu desetitisíců. Psí či kočičí výbava je sice levnější, zvláště u psů si však majitelé často potrpí na kupování designových kousků či předražených hraček. Třeba Paris Hilton pořídila své miniaturní čivavě boudu o rozloze 28 m2 v přepočtu za 6,5 milionů!

Foto: Konstantin Savusia, Shutterstock.com

I když je korela nenáročná, voliéru potřebujeFoto: Konstantin Savusia, Shutterstock.com

Střih, hotel nebo i fotky

A jaké další náklady vás při pořízení domácího mazlíka mohou ještě čekat? Pro některé majitele psů je pravidelným výdajem i péče o srst v salonu – cena za koupání a ostříhání středně velkého psa se pohybuje kolem pětistovky. Máte psa či kočku a nemáte nikoho, kdo by vám je pohlídal, až pojedete na dovolenou? Připravte si pár tisíc. Den v psím hotelu stojí od 350 korun. A pokud budete chtít pro vašeho chlupáče luxus, pošlete ho na dovolenou do Anglie. Tamní hotel pro psy Paw Seasons má v nabídce dvoutýdenní psí dovolenou za v přepočtu 1,4 milionu korun.

A budete se divit, utrácet za chlupaté kamarády jde různě – třeba i v podobě focení. „Za nafocení kvalitních a krásných fotek svých psů jsou lidé schopni vynaložit tisíce,“ doplňuje fotograf psů Lukáš Skalický.

A za co u svého mazlíčka nejvíc utrácíte vy?

Reklama

Načítám